Dissabte, 12 d'Octubre de 2024

El CAT redueix un 35% la factura elèctrica amb un sistema d'optimització energètica

28 de Setembre de 2015, per Redacció
  • Imatge de part de les instal·lacions del projecte el projecte SAOOEC (Sistema Automàtic d'Operació amb Optimització Energètica) del Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT)

    ACN

El projecte que el Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT) ha posat en marxa, des del passat gener, el SAOOEC (Sistema Automàtic d’Operació amb Optimització Energètica), ha ofert fins ara bons resultats, ja que el sistema ha rebaixat en gairebé el 35 % l’efecte de l’increment sobre els costos en la factura elèctrica, que suposen més d’un 25% de les despeses d’explotació del CAT.

Durant els vuit primers mesos del funcionament del SAOOEC, en termes generals, els preus del mercat elèctric han estat un 19% superiors a la mitjana de 2014, i el mes de juliol han estat un 24% més cars. A més, els canvis en l’estructura de preus de l’energia elèctrica s’han unit a l‘augment de l’activitat industrial, el que ha suposat que els preus del mercat elèctric hagin estat molt elevats tot l’any.

La implantació del projecte SAOOEC ha suposat la inversió d’un milió d’euros. També ha suposat, a més, un procés d'automatització intel·ligent que permet estalviar en eficiència energètica un 3%, i entre un 6 i un 8% en la gestió de tarifes, quelcom impossible operant de manera manual ja que el programa controla tota la xarxa, des de la captació als canals de regadiu del riu Ebre fins a la potabilitzadora, i a cadascun dels dipòsits dels clients que s'abasteixen amb aigua del CAT.

El SAOOEC funciona a través d'un software, creat per una empresa neozelandesa que s'ha implantat amb èxit a 16 instal·lacions del món. El CAT ha estat el primer en instal·lar-lo a l’Europa continental i ho ha fet amb l'objectiu d'obtenir el cost energètic més baix possible. Aquest software ha aixecat expectatives en altres sistemes de distribució semblants al CAT i el Consorci ja ha rebut visites dels operadors de la ciutat de Milà, la Universitat de Santiago de Compostel·la hi ha mostrat el seu interès i ja s’ha participat en diferents jornades tècniques explicant l’experiència.

El SAOOEC s’ emmarca en el Pla d’Accions Estratègiques del CAT, alineat amb el principi d’eficiència i les garanties de qualitat del subministrament i també amb el compromís de lideratge al territori en matèria d’innovació. També ha suposat una nova fita en el compliment de la sostenibilitat i la Responsabilitat Social, en la qual el CAT està certificada. L’empresa explotadora garanteix per contracte un estalvi del 15% del cost de l’energia. En els primers vuit mesos de funcionament, a càrrec de l’empresa Derceto que explota el sistema, s’ha pogut verificar la viabilitat del sistema, segons apunten fonts del CAT.

A final de l’exercici es conjugaran les xifres (preus de l’energia, consums registrats, i relacionar el cost de tarifa amb el realment pagat com a resultat de l’aplicació del SAOOEC) per poder fer balanç de les xifres i determinar l’estalvi resultant. Es preveu que en la mesura que els preus tornin als valors de la mitjana dels últims anys, la capacitat d’optimització del programa permetrà recuperar part de l’augment dels costos que s’han produït durant aquests mesos.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges