Pressionar a metges per comprar les seves pròtesis. Suborns en metàl·lic. I col·locacions de pròtesis en mal estat. Aquest és el circuït descrit pel jutge del cas Innova, Diego Álvarez de Juan, respecte a la peça que es refereix al cas Traiber, el secret de sumari de la qual s'ha aixecat aquest dimecres. En un auto de 27 pàgines, el magistrat assegura que molts professionals mèdics van cobrar diners de Traiber per tal de mantenir silenci respecte al mal estat de les pròtesis i apunta a diversos responsables polítics -sense imputar-los- d'haver pressionat o influenciat per mantenir o recuperar les relaciones empresarials amb Luis Márquez (president de l'empresa). Amb tot, el cas s'escampa per Catalunya i la resta de l'Estat espanyol, amb la imputació de 60 noves persones, i el jutge reclama a diversos centres sanitaris un llista de possibles víctimes per fer recompte.
Els delictes descrits en l'auto per als diversos imputats són els de prevaricació i malversació de cabals públics, alteració de preus en concursos i subhastes públiques, tràfic d'influències, omissió del deure de perseguir delictes, delicte societari, delicte de frau a l'administració, delicte d'estafa, delicte de suborn, delicte de corrupció entre particulars, delicte de falsetat documental, delicte contra la salud pública i blanqueig de capitals.
Indicis polítics del cas
El jutge d'Innova diu haver trobat nous documents que apunten que ja a finals de 2010 hi havia contactes entre l'Ajuntament de Reus i Traiber per obtenir favors en el concurs de les pròtesis, i segons una agenda intervinguda a Márquez, durant el registre al seu domicili, hi hauria visites apuntades amb l'actual alcalde, Carles Pellicer, l'exconseller d'Empresa, Xavier Mena, el conseller de Salut, Boi Ruiz, i d'altres noms com Joan Benet (Sagessa), Marc Arza, Teresa Gomis, Josep Prat i Francesc Vallès (actual portaveu del PSC a la ciutat). Fins i tot, apareix anotat el nom del president de la Generalitat en funcions, Artur Mas.
El magistrat no veu problemes en aquestes relacions i visites però sí "en que s'utilizin per a pressionar" i que Traiber es vegi afavorida. De fet, Diego Álvarez de Juan es refereix a la declaració del cap del servei de cirurgia ortopèdica i traumatologia de l'Hospital de Sant Joan des del 2010, Aflredo Rodríguez Gangoso, qui va declarar haver rebut pressions per part de l'empresa i l'Ajuntament de Reus. Per tant, en l'auto s'apunta a aquests noms com a possibles inductors del cas, malgrat que cap d'ells és imputat.
Aquesta presumpta voluntat política per afavorir Traiber es veu manifestada, segons el jutge, en una carta signada i enviada per l'alcalde Pellicer, el 25 de novembre de 2014, a Luis Márquez, quan la Generalitat de Catalunya ja havia tancat l'activitat de Traiber. En aquesta se'l convida a participar en una trobada amb més empresaris i un professor de la URV per a compartir experiències empresarials locals.
"Aquesta circumstància posa de manifest que o bé l'Ajuntament no s'havia assabentat del precinte d'activitat o encara que ho sabés, considera que Márquez és un actiu empresarial a Reus de suficient importància. Qualsevol de les dues respostes certificaria la multitud d'indicis que desprèn la causa quant a relacions polítiques de Traiber i les pròtesis en mal estat", indica Álvarez de Juan. Fonst municipals consultades per Reusdigital.cat indiquen que aquesta carta es va enviar a 195 empresaris de la ciutat i es va fer una trobada a les instal·lacions de Tecnoredessa per tal d'unir esforços. La trobada va ser pública i no hi ha res a amagar, segons aquestes fonst.
Comissions irregulars a metges
A banda de la suposada branca política, l'auto fa una exhaustiva descripció de documentació i declaració dels diversos metges que haurien rebut presumptes comissions irregulars per escollir les pròtesis de Traiber i implantar-les. Fins i tot, el jutge assegura que l'empresa "no només va pagar comissions als metges per posar els seus productes, sinó que també perquè aquestes mantiguessin silenci en descobrir les deficiències tècniques".
Els registres realitzats per la Guàrdia Civil han posat al descobert diversos folis en els que es parla de "comissions per a metges", i d'altres, que vinculen pagaments a l'Hospital de Sant Joan "sense justificació aparent", segons el jutge. Un altre dels documents intervinguts per la policia es refereix a una "reunió de distribuidors" del setembre de 2008, celebra a Reus, i que ja donaria a entendre l'existència de problemes amb les pròtesis i l'instrumental, així com una possible inspecció de sanitat, que no es va arribar a realitzar.
De fet, el jutge desvetlla que ni l'administració central ni l'autonòmica havien mai inspeccionat a Traiber i que ambdues tenen competències per fer-ho. "És essencial determinar si hi va haver negligència a l'hora d'establir les responsabilitats en favor de les víctimes", indica Álvarez de Juan.
Llistat per fer recompte de les víctimes
L'aixecament del secret de sumari revela la petició realitza a diversos centres mèdics per tal de tenir una llista de les possibles víctimes de les pròtesis en mal estat de Traiber. Aquests són Clínica y Control S.A. (A Corunya), DKV Seguros y Reaseguros, S.A. (Saragossa), FIATC, Mutua Seguros (Barcelona), Fundació Hospital Sant Pau (Tarragona), Hospital de Sant Joan, Hospital Verge de la Cinta, Mediatram Orthopedic (Sant Quirze del Vallès), Quiro Medical, S.L. (València) i Surgycal, S.A. (Madrid). També s'haurien posat pròtesis a Itàlia, França, Portugal i Santo Domingo.
Cal recordar que en aquest cas ja s'han personat una vintena de possibles afectats de la demarcació de Tarragona, sota l'assessorament jurídic d'Emilio Ortiz, especialista en casos de pròtesis. Ara, doncs, serà el moment per fer un recompte dels pacients perjudicats. El cas Traiber va esclatar després que una treballadora de la pròpia empresa denunciés les pròtesis en mal estat a les autoritats sanitàries i aquestes tanquessin l'activitat. Posteriorment, el jutge va imputar a diversos responsables polítics de Reus (Teresa Gomis i Marc Arza) per haver suposament afavorit la recuperació de la relació comercial entre l'empresa reusenca i l'Hospital de Sant Joan.
D'on són els imputats?
A banda de Luis Márquez, hi ha dotze càrrecs de Traiber que també estan imputats, i la resta fins als 60, pertanyen a personal mèdic de diversos centres de Catalunya i l'Estat espanyol. Aquests són Clínica del Pilar, Parc Taulí Sabadell, Clínia Dexeus, Teknon, Clínica Sagrada Família, Clínia Bofill, Sant Joan Despí, Clínica del Remei, Hospital de Mar, Hospital de Vic, Clínica Corachan, Hospital Trueta, CIMA, Hospital Clínic, Hospital de Viladecans, Tres Torres, Hospital Platón, Hospital de Terrassa, Sant Pau, Esperit de Santa Coloma, Santa Tecla, i Hospital de Joan XXIII.
D'entre els imputats, cal destacar la presència de Miquel Vilardell, qui va ser president del Col·legi de Metges de Barcelona entre 2010 i 2014, i les actuacions de dos metges de l'Hospital de Santa Tecla de Tarragona que haurien implantat una pròtesi en mal estat a un pacient, el maig de 2014, i no ho van comunicar a les autoritats competents, segons el jutge.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics