Reus ha superat, enguany, el centenar de novetats literàries d’interès local presentades en el marc de Sant Jordi. Una xifra que dóna idea de la riquesa i inquietud pel món del coneixement i les lletres a la nostra ciutat. Cal destacar, a més, que entre les novetats locals hi ha obres de temàtica ben diversa, des de literatura infantil, passant per ficció, fins a assajos i monografies locals. En base a aquests valors culturals i amb l’objectiu de donar a conèixer i divulgar obres amb una singularitat especial, Reusdigital i la Fundació Privada Reddis proposen iniciar una secció setmanal anomenada 'Reusdigital recomana…'. Aquesta recomanació literària inclourà una fitxa amb els detalls tècnics de l’obra (autor, edició, pàgines, etc) acompanyada d’una breu ressenya. Durant el mes de juny, 'Reusdigital recomana…' comentarà l’obra 'L'ABZ de Reus' d'Àngels Ollé i Pere Prats, per continuar, posteriorment, amb obres com 'Magda Folch: la mirada impressionista de Josep Maria Rosselló i Carme Puyol' i 'Eduard Toda i Güell: la passió per la cultura' de Jordina Gort.
Títol: L'ABZ de Reus
Autors: M. Àngels Ollé Romeu i Pere Prats Sobrepere
Edició: Arola Editors, 2015
Un manual d'instruccions per als que desitgen treure's el títol de reusencs de tota la vida. Estructurat d'inici com un compendi en rigorós ordre alfabètic de les paraules que ajuden a explicar una ciutat amb parla pròpia (cadernera per constipat o jaio garrofes per vell, sense anar més lluny), el llibre també té voluntat de rescatar per a noves generacions tant expressions populars mereixedores de l'etiqueta de denominació d'origen com referències icòniques de tots els àmbits embolcallades de detalls anecdòtics. Fugint d'elitismes, el que permet evocar els dies en el que el xafandí de l'argot gitano servia per demanar un cafè a principis del segle XX. Ens hi trobem així des de productes locals com el menjablanc, el Zuavo (cafè, gasosa i sucre) o el Plim fins a frases fetes, poemes, llocs emblemàtics del passat i del present, història, cançons, costums, mitjans de comunicació vius i finits, monuments, personatges i entitats.
Tots ells mereixen un tractament descriptiu amb vocació de brevetat per poder-lo tastar a estones, que s'ajuda d'un disseny amb clara intenció innovadora. La lectura visual és tan important com la informativa, i els autors deixen clar des d'un inici que la seva intenció no és pas la d'elaborar un diccionari o una enciclopèdia metòdica, sinó presentar un recull d'experiències i referents personals. Les proporcionades per "les històries, els costums i les paraules del Reus dels anys 60", en paraules de M. Àngels Ollé Romeu, o bé pels "records agafats a l'atzar" de Pere Prats Sobrepere.
La condició d'il·lustrador de Prats és present en el tractament modern i àgil de les pàgines. Dissenyador gràfic, periodista, actor ocasional i creador del logotip del Cineclub del Centre de Lectura que va ajudar a fundar, es fa acompanyar (de nou) en aquesta aventura editorial per una ganxeta d'adopció. Nascuda a Sant Sadurní d' Anoia (Alt Penedès), arriba a Reus l'any 1963 per fundar, dos anys més tard i amb l'ajut d'un grup de Mestres i de pares l'escola Mowgli. Premi Serra d'Or de Literatura infantil i juvenil, és doctora en Pedagogia.
Aquest article rep la col·laboració de la Fundació Privada Reddis.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics