Diumenge, 14 de Juliol de 2024

Reus es converteix en la capital penyista de l’Atlético de Madrid

07 de Juliol de 2016, per Tarragona21.com
  • Un grup dels socis de la penya Luis Aragonès de l’Atlético de Madrid

    Tarragona21.com

Un grup d'aficionats de l'equip que un dia va ser considerat 'el pupas' i que avui en dia tot gran equip tem, l'Atlético de Madrid, està constituint la que serà la gran penya d'aficionats del Camp de Tarragona, i ho està fent a Reus, amb una seu provisional en un bar de la plaça Morlius. Estan decebuts per la dolorosa final de la Champions perduda contra el seu etern rival, el Real Madrid, no paren de recordar el gol en fora de joc dels blancs, però reconeixen estar vivint una època daurada.

La penya, creada oficiosament l'any passat, du el nom d'un dels grans futbolistes i entrenadors de l'Atlético, Luís Aragonès, paraules majors. La presideix el Josan; la secretària-tresorera és la Irene, i entre els seus associats té un nano, el Jordi Baró, que amb només deu anys és una meravella. Quan se li pregunta per què és de l'Atlético, respon sense dubtar-ho: "Ser de l'Atlético de Madrid és 'palmar' contínuament. Si guanyem, ho valorem molt més. Abans jo era del Barça. No sé per què vaig canviar. És una cosa que no es pot explicar, és un sentiment, és una passió". "El Jordi és d'una generació (10 anys) on el Barça ho guanya gairebé tot i el millor equip de la capital "és l'Atlético de Madrid", resumeix el seu pare.

Perdre la Champions no va ser una tragèdia per al Jordi: "Som un equip més modest que el Barça o el Madrid, però arribar a la final va ser fantàstic. Ens vam merèixer guanyar-la, però no passa res per no haver-ho fet. La final em va fer ser més de l'Atlético, perquè lluiten com germans defensant els seus colors, deixant-se la pell i el cor".

La Irene explica que la idea de constituir la penya ja té dos anys. "Tenim gent de Tarragona, un grup de set o vuit i hi nomenarem un vocal", explica Fernando Mollá, soci, militar retirat i prolífic escriptor de novel·les ambientades en personatges de Reus. També coneixen l'existència de seguidors de Torredembarra.

Per a ser formalment una penya legalment reconeguda necessiten 50 socis no abonats de l'Atlético de Madrid. En aquest procés es troben ara. Tenen ja creada una pàgina a Facebook. Només cal clicar a 'Peña Luis Aragones Reus'.

També tenen de socis el David, el Lito i el Mosa, aquest darrer, entrenador a Reus. Cadascú té una idea del què és ser de l'Atlético, un equip que sempre s'ha sentit menyspreat pels grans poders, vivint a l'ombra d'un RealMadrid  totpoderós, però que sempre ha conservat l'estigma de ser "l'equip popular, l'equip del poble". El David afirma que el Madrid "és un equip prepotent, de senyorets. Nosaltres som tot el contrari, humils, però senyors".

Adoradors del 'Cholo' Simeone, que ha aconseguit les majors glòries de l'equip roig-i-blanc, el Fernando els pregunta què esperen de la temporada vinent. El Mosa ho té clar: "Que vingui Higuaín. Jo destacaria de l'equip la garra, la lluita i el gol". Algun fitxatge més? "Vardy, del Leicester", el modest equip revelació de la Premier League. El president de la penya té clar el que vol: "La Lliga", però el Mosa el contradiu: "L'Atléticp no està fet per guanyar títols".

El factor 'Cholo'

Se'n va el Cholo? Se n'anirà? Com es pren la penya Luis Aragonès aquesta funesta 'amenaça'? David entèn el 'Cholo': "Ho ha guanyat tot. Li ha demanat al club uns requisits per a quedar-se. Normalment fitxem bé i venem malament, com va passar amb Diego Costa o Falcao. El 'Cholo' ha demanat que els grans jugadors es quedin aquí. Ara necessita lluitar amb bons davanters. El club li ha dit que sí, cosa que abans no passava, abans els venien".

El Fernando creu que el 'Cholo' se n'anirà l'any vinent "i enguany el que ha fet és una maniobra per trencar els llaços emocionals, per dir-nos que se'n va". El 'Cholo' "serà molt atlètic, però vol ser campió d'Europa i campió del món". Ell és a la part alta d'una serralada, però hi ha un pic que es troba encara més amunt. Això és el que ell vol, conquerir aquest pic". "La Champions només s'aconsegueix amb jugadors que valen 150 o 200 milions d'euros, i això nosaltres no ho tindrem mai".

I sense el 'Cholo', es mantindrà el nivell? "Jo crec que sí", diu el Fernando. "Fa uns anys ens tornàvem bojos per entrar a la Champions. Jo aleshores deia que era un error perquè no teníem equip per disputar-la. Ens faltava guanyar dos cops la UEFA per entrar a la Champions. Va ser casual; justament la vam guanyar dos anys seguits. El 'Cholo' ens ha portat al sostre on podem arribar. Anar més amunt és equivocar-se". Considera Fernando un èxit la temporada, a diferència del que va dir el 'Cholo', que va parlar de fracàs.

De la maleïda final -la segona en tres temporades- contra el gran rival, tenen clar que hi va haver favoritisme arbitral: "Quina casualitat -coincideixen tots- que en una final on es va aplicar 'l'ull del falcó' (el control tècnic per determinar si la pilota ha travessat la línia de la porteria i per tant és gol) no funcionés quan va marcar el Madrid".

Quina de les dues finals de la Champions perdudes contra el Madrid ha estat la més dolorosa? "Les dues", diu el David. La Irene veia més factible guanyar l'anterior, la de 2014.

Molts d'ells són de Reus i van anar a l'estadi Vicente Calderón a veure el patit de tornada la Copa del Rei que va enfrontar l'Atlético amb el Reus Deportiu. El Josan no té massa bons records d'alguns aficionats del Reus: "Aquest va ser l'únic problema. Vam compartir autocar amb ells i no va ser massa agradable l'experiència". Fernando tercia: "Teníem la il·lusió que el Nàstic pugés a Primera Divisió per anar a veure l'Atlético". Però no ha pogut ser; el Nàstic s'ha quedat a Segona Divisió, malgrat haver fet una gran campanya.

No tots han estat sempre de l'Atlético. El Mosa, de petit, era de l'Espanyol. Per què? "Perquè veia els seus partits per TV3. Em quedava sense estudiar per veure els partits de l'Espanyol. Un bon dia, un amic em va invitar a Montjuïc a veure un partit de l'Espanyol. Aleshores jugava contra l'Atlético. Resulta que en acabar el partit, Perea, jugador roig-i-blanc, em va regalar la samarreta, i des d'aleshores sóc de l'Atlético". Mosa juga de davanter i també entrena al Mas Pellicer, de Tercera Territorial. Ha aconseguit salvar l'equip.

Per què és tan poderós l'actual Atlético? "A part del 'Cholo', gràcies al 'profe' Ortega, ha fet un miracle en el treball físic. Veus davanters com Griezmann defensant, cosa que no passa amb Cristiano Ronaldo". Josan acaba la frase: "No es pot entendre com un equip que té un planter que no és tan bo com el d'altres arriba tan lluny a la Lliga, a la Copa i a la Champions".

Sorpresa: "Ser de l'Atlético aquí és complicat", sosté el president de la penya. "Si no ets del Barça o del Madrid, ets una cosa rara". La Irene afirma que "sempre hem estat com el segon plat". Encara que el Barça tingui simpatia amb l'Atlético i molta gent d'aquí sigui del Barça?: "La tenia fins ara, quan han vist que nosaltres els podem parlar de tu a tu. Això també els dol. A mi em molesta escoltar a parlar de la 'MSN' (Messi, Suárez, Neymar) o la 'BBC' (Bale, Benzema, Cristiano). Nosaltres no tenim equip?". L'absència mediàtica de l'Atlético és dolorosa: "Només es recorden de nosaltres quan juguem contra ells", diu Josan. No és l'única època en què ha disposat de bon planter. Lito recorda l'època d'Antich com a entrenador, "quan teníem grans jugadors", amb Molina, Kiko, Caminero, Pantic o Simeone de capdavanters.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges