Títol: El dia de l'Escórpora
Autor: Miquel Bonet Pinyol
Edició: Cossetània Edicions
Una frase de Roy Scheider a 'Tauró', la pel·lícula que va deixar eixutes de banyistes les platges de la costa durant l'any de la seva estrena, serveix tant de pròleg com de declaració d'intencions. 'El dia de l'Escórpora' es proposa jugar amb la base argumental del clàssic de Steven Spielberg. I ho fa traslladant a casa nostra la premissa de l'atac d'un animal marí políticament incorrecte al litoral d'una zona àvida per captar turistes. El relat aconsegueix entitat pròpia gràcies al benefici d'un humor irreverent i a la capacitat per proporcionar entitat i profunditat a uns protagonistes que oscil·len entre els sospitosos habituals ben construïts literàriament i els antiherois plens de sotracs de vides anteriors i necessitats de redempció.
Una vila inventada però reconeixible perquè d'una se'n fan totes és l'escenari perfecte per un humor tan letal com la figura sorgida de les profunditats que amenaça de'acabar amb els xiringuitos de platja, polítics i empresarials s'entén. La figura del regidor de Cultura àvid d'inventar-se unes jornades gastronòmiques i la de regidors d'Urbanisme capaços de crear "un partit d'obsolescència programada" per fer-se aprovar les requalificacions necessàries, es combina de meravella amb les radiografies sardòniques dels gabinets de premsa i dels periodistes locals fàcils de convèncer per a què mirin cap a un altre costat, els pescadors enriquits d'un dia per l'altra gràcies a les importacions amb nocturnitat i traïdoria, els empresaris que saben jugar amb les cartes marcades, les misèries d'una societat tancada en si mateixa, i una vida amorosa del protagonista marcada pel passat viscut i sobreviscut a Califòrnia i la necessitat de fer bé les coses en tornar a casa perquè ja no queden més opcions.
Llenguatge fresc i ben marinat, construcció àgil de situacions i de personatges, un retrat sense concessions dels pocavergonyes habituals amb dret a càrrec i honors, vides creuades i herois que no saben que ho són, les paradoxes del món que ens envolta, la fascinació per la mar... Tot plegat una excel·lent carta de presentació de Miquel Bonet Pinyol. Aquest reusenc "empeltat a Cambrils" ha aconseguit gràcies a la que és la seva primera novel·la escrita i publicada el V Premi de Narrativa Marítima Vila de Cambrils Josep Lluís Savall 2014.
Aquest article rep la col·laboració de la Fundació Privada Reddis.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics