Caminant pels passejos de Prim i Sunyer es pot observar l'àmplia presència de coloms i altres ocells sobre els arbres, els balcons i la lleixa dels edificis. Això no seria un problema si no fos per les abundants dejeccions que acumula l'asfalt, el mobiliari urbà i els vehicles estacionats. Els veïns d'aquesta zona han dit prou, i estan indignats amb aquesta situació. Així ho ha manifestat a Reusdigital.cat el president de l'Associació de Veïns del Passeig de Prim, Ramon Peña. "Fa un any i mig que tenim aquest problema, i aquí no s'ha fet res", ha manifestat. En resposta a aquestes declaracions, el regidor de Medi Ambient, Dani Rubio, reconeix que "hi ha un problema", que s'està fent seguiment del tema i es treballa per solucionar-lo o reduir les colònies d'aus.
Ramon Peña ha demanat una entrevista amb l'alcalde de Reus, Carles Pellicer, per explicar-li aquesta i altres qüestions al voltant dels passejos de Prim i Sunyer. Amb tot, el problema ja es va comunicar al consistori, "però no ens han fet cas", expressa Ramon Peña. El regidor de Medi Ambient de l'Ajuntament, Dani Rubio, ha explicat a aquest mitjà que ha visitat diversos cops la zona.
Actualment hi ha àmplies colònies de coloms sobre els arbres i també pardals, que embruten els carrers i els vehicles amb les seves dejeccions. A més, segons expliquen des de l'associació de veïns, entren als pisos i als balcons i embruten. En aquest sentit, Rubio reconeix que un dels problemes són els pisos buits i que en aquest cas "no poden fer res en ser de propietat privada". "Vam facilitar a l'associació de veïns contactes d'empreses per instal·lar punxes als balcons o posar-hi xarxes", comenta Rubio.
"Hi ha una plaga i aquí ningú fa res", diu Peña. Així mateix, des de l'associació de veïns argumenten que davant d'aquesta situació no es netegen prou els carrers. Per ells, la solució es troba en controlar els nius, i en l'esterilització dels ocells.
Adjudicat el contracte per al control i prevenció de la població d'aus urbanes
L'Ajuntament de Reus ha adjudicat a l'empresa SOMA el concurs públic per al control i prevenció de la població d'aus urbanes, aquest agost. El contracte, amb una durada de dos anys, fixa que les tècniques mínimes a utilitzar són gàbies fixes i mòbils, captures amb xarxes i tractament farmacològic, amb pinso esterilitzat. Actualment, Medi Ambient té controlats més de cent punts calents a la ciutat. A més, s'ha destinat un tècnic d'aquesta àrea que només es dedica a la problemàtica de les aus urbanes.
"Reus té un problema, i es diu coloms", ha expressat Dani Rubio. El regidor és conscient que "hi ha una sobrepoblació", i es mostra convençut que amb les noves accions "aquesta situació s'eradicarà". Per Rubio, però, existeix un altre problema: "Hi ha molta gent que els dóna menjar". Per aquest motiu, el regidor de Medi Ambient demana "col·laboració ciutadana".
Indignació entre els usuaris de la zona blava
La indignació també es troba entre els usuaris de la zona blava de la zona. En qüestió de poca estona, el propietari del vehicle se'l pot trobar embrutat per les defecacions dels ocells. A més, cal afegir que aquests excrements són corrosius, i danyen la pintura del vehicle. "A banda de pagar per aparcar, després has de gastar diners en netejar el cotxe i arreglar la pintura", critica Manel Lafuente, veí del passeig de Prim. Davant d'això, Lafuente demana que s'estudiï la problemàtica i "arribin solucions".
"Arriba un moment que dius prou, sempre tens el cotxe brut", expressa indignada Laura Salvat, veïna del Passeig de Prim. Salvat creu que "cal trobar una solució, tot i ser complicat, perquè realment fa falta". La propietària pensa en no aparcar als passejos, però el problema també existeix als carrers del voltant". "Tot plegat és fastigós", comenta.
Adhesius per als establiments de restauració
La regidoria de Medi Ambient crearà en els pròxims mesos adhesius per col·locar sobre les taules de les terrasses dels bars. El missatge serà clar: que no es doni menjar als coloms i altres ocells. A més, tal com ha explicat Dani Rubio, es demanarà la col·laboració dels propietaris i cambrers dels establiments de restauració "perquè retirin les restes de menjar el més ràpid possible". Medi Ambient també es planteja fer cartells per instal·lar als punts calents, i demana la participació de les entitats animalistes en aquesta iniciativa.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics