La Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya considera que la proposta de Gas Natural per combatre la pobresa energètica no reconeix l'existència de la situació ni els canals que l'administració pública té establerts per fer front a aquestes situacions. Tot plegat, indica la Taula, “sembla una cortina de fum” abans de la compareixença aquest dijous del conseller delegat de la companyia, Rafael Villaseca, al Parlament. Villaseca haurà de donar explicacions sobre la mort en un incendi fa dos mesos d’una dona a Reus, a la qual se li havia tallat el subministrament elèctric per impagament.
En paral·lel, i tenint en compte la compareixença, la Taula del Tercer Sector Social ha adreçat un seguit de preguntes als grups parlamentaris perquè li siguin formulades a Villaseca. Entre d’altres se li demana que desglossi la partida de 4,5 milions d’euros anunciada ahir per la companyia per lluitar contra la pobresa energètica, concreció en el seguiment de les persones vulnerables que preveu la proposta o si estan disposats a signar el protocol presentat fa unes setmanes pel Govern, les diputacions i els ajuntaments per fer front a la problemàtica.
Altres preguntes s’interessen per si el conseller delegat de Gas Natural creu “responsable” destinar “només” el 0,4% dels seus beneficis per fer front a la pobresa energètica, o si creu just que la companyia “no participi” en les ajudes que reben les persones vulnerables mitjançant el bo social, tal i com ha sentenciat el Tribunal Suprem.
Un altre aspecte que es pregunta és quina part de l’article 6.4 de la Llei 24/2015 que impedeix fer un tall de subministrament sense sol·licitar prèviament un informe als Serveis Socials municipals no entén la companyia.
També es pregunta al conseller delegat si Gas Natural té “algun sentiment de culpa” per la mort de la dona de Reus, i si considera normal la “desproporció” entre el que cobra el Consell d’Administració de la companyia, 7,4 milions d’euros anuals segons la Taula del Tercer Sector Social, i la mitjana de la factura de llum d’una llar vulnerable, d’uns 50 euros. “És conscient –se li pregunta- que les retribucions del seu Consell d’Administració permetrien assumir la despesa anual de gairebé 13.000 famílies en situació de vulnerabilitat?”.
Per al president de la Taula del Tercer Sector, Oriol Illa “la proposta de Gas Natural es fa obviant, fins i tot negant, l'obligació que té com a empresa de col·laborar amb els poders públics”. La demanda que es fa a l'empresa “que ha vulnerat l'article 6 de la llei 24/2015”, afirma, no és “que incorpori un departament de pobresa energètica, sinó que compleixi i es comprometi sense ambigüitats ni dreceres amb un marc legal vigent”, conclou.
La Taula del Tercer Sector demana a Gas Natural què signi el conveni i els protocols que l'administració té previstos derivats de la llei 24/2015 i que es comprometi a no fer talls a les llars vulnerables. Així mateix, demana transparència en les seves actuacions i col·laboració amb els serveis socials dels ajuntaments.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics