Dijous, 17 d'Octubre de 2024

S’ha votat, malgrat tot

02 d'Octubre de 2017, per Redacció
  • Una dona gran vota aquest diumenge

    Fabián Acidres

Un bon nombre de catalans van votar aquest diumenge en el referèndum sobre la independència, amb un resultat aclaparador del 'Sí', tot i el caràcter excepcional de la convocatòra. Fou una jornada caracteritzada sobretot per l'actitud digna i pacífica de la gent que han exercit aquest vot i d'altres catalans, que amb una gran mostra de solidaritat, s'han sumat com a voluntaris a la crida per custodiar els centres de votació. Una jornada tristament caracteritzada també per la brutalitat emprada pels cossos policials espanyols en gran part del territori català que ha causat més de 800 ferits, alguns d'ells en estat greu. Accions que, sens dubte deixaran empremta en moltes consciències més enllà de les independentistes, marcaran un abans i després en la relació entre Catalunya i l'Estat, i influiran en el futur immediat de la vida política. El president Puigdemont va anunciar ahir a la nit que pròximament presentarà al Parlament la proclamació de la independència i la república.

L'anàlisi de la premsa internacional, en aquest cas, és especialment dura contra Rajoy i la seva estratègia. El francès 'Libération', habitualment crític amb l'independentisme, va carregar ahir contra el popular i va certificar la seva "derrota". "No és pas la unitat d'Espanya el que s'ha atacat, sinó la democràcia", diu l'editorial del mitjà gal. CNN va descriure els fets com "la vergonya d'Europa" i molts altres rotatius han reaccionat amb estupefacció al discurs del govern central, presentat ahir com "un exemple a seguir" als ulls de l'opinió pública del continent. 

Com a resposta a les actituds policies de l'Estat, i a la greu vulneració de drets i llibertats, diverses entitats han promogut per aquest dilluns concentracions davant dels ajuntaments dels municipis, així com s'ha convocat una vaga general per aquest dimarts 3 d'octubre.

Les respostes d'organitzacions de i persones representants de molts sectors socials condemnant les actituds contundents dels cossos policials de l'Estat no s'han fet esperar, i de ben segur continuaran en els pròxims dies. En aquesta notícia Reusdigital.cat hi afegeix les reaccions rebudes sobre la jornada d’aquest diumenge. 

El president de la FAVR es manifesta

El president de la Federació d'Associacions de Veïns de Reus, Valentín Rodríguez, ha manifestat el seu "total i absolut rebuig, així com la indignació com a ciutadà català i europeu" a l'actuació de les forces de seguretat del govern espanyol. "Si algu pensa amb la força bruta, amb cops de porra i pilotes de goma es doblega la voluntat d'un poble, està molt equivocat", manifesta Rodríguez, qui considera que aquest diumenge "es van vulnerar els drets humans de casa nostra i es va agredir gent que només volia expressar la seva opinió de forma democràtica".

Valentín Rodríguez ha expressat que una urna i una papereta "no són un arma". El president de la FAVR ha enviat un missatge de felicitació als Mossos d'Esquadre per la seva actuació "per situar-se del costat dels veïns i veïnes de Catalunya".

El CF Reus se suma a l'aturada

El CF Reus Deportiu, per part seva, ha emès un comunicat en què manifesta l'adhesió a l’aturada. D'aquesta manera, queda suspès l'entrenament del primer equip, així com els entrenaments programats del filial i de tot el futbol formatiu roig-i-negre. Les oficines i la botiga oficial al Pallol romandran tancades tot el dia. "Una vegada més, des del CF Reus Deportiu volem expressar el nostre suport i solidaritat amb el poble i les institucions catalanes i mostrar també la màxima repulsa a la repressió viscuda durant aquest diumenge al nostre país", se subratlla al text.

Clam de la premsa

L'Associació de Mitjans d'Informació i Comunicació (AMIC), que agrupa 300 mitjans de Catalunya, les Illes Balears, el País Valencià i Andorra, ha mostrat "l'absoluta indignació" davant dels fets provocats per les forces de l'ordre públic de l'Estat espanyol contra la ciutadania durant la celebració del referèndum català. L'entitat de mitjans considera aquests fets de "vergonyosos i impropis d'un Estat que presumeix de ser democràtic i membre de la Unió Europea". A més, ha manifestat la seva "solidaritat amb les 844 víctimes i els seus familiars i el seu rebuig a les actuacions d'aquest Estat que cada vegada s'allunya més de la ciutadania i del tarannà cívic i democràtic que caracteritza el nostre país".

El sector d'arts gràfiques se suma a la vaga

L'empresa Cop d'Ull, administrada pel periodista Ferran Calabuig, i situada al carrer Ample de Reus, informa que se suma a l'aturada general, i per tant tancarà l'establiment el dimarts, 3 d'octubre, com a senyal de protesta dels "lamentables i vergonyosos fets ocorreguts aquest diumenge a Catalunya".

El sector de la indústria eròtica també es posiciona

El Saló Eròtic de Barcelona, davant els "greus" esdeveniments dels darrers dies que han culminat amb la "injustificable brutalitat policial" d'aquest passat diumenge, "no pot ni vol" deixar d'expressar la "més profunda repulsa" i fer "una condemna sense pal·liatius" als mètodes utilitzats per l'Estat per reprimir la població durant la celebració del referèndum.

El saló fa palesa la seva "admiració per la impecable organització, valentia i esperit cívic que van mostrar en tot moment els voluntaris i els ciutadans que es van oposar a la repressió". 

'Lo pedrís' de Vilaplana se solidaritza amb les víctimes de l’1-O

La redacció de la revista 'Lo pedrís' de Vilaplana ha redactat un comunicat de solidaritat davant “la situació de vulneració dels drets humans a Catalunya” i manifesta el seu rebuig a “la forma d’actuar antidemocràtica, policial i repressora del Govern de l’Estat Espanyol”.

Lo pedrís s'ha solidaritzat amb les víctimes de l’actuació policial de l’1-O “per defensar simplement el dret alienable” del vot amb l’objectiu de “construir un futur millor pel país”

La revista vilaplanenca denuncia “actitud dictatorial, despòtica i d’una crueltat desmesurada” de la repressió contra la població civil i demana les dimissions dels responsables d’aquesta actuació deplorable i antidemocràtica.

'Lo pedrís' posa en valor el gran treball organitzatiu i constant de l’ANC de Vilaplana per custodiar les urnes i les paperetes i posar-les a l’abast de tothom i valora, especialment l’excel.lent participació de l’AMPA de l’escola i la implicació incondicional del Grup de Joves en el referèndum. 

El col·legi d'advocats demana la dimissió de Catalá

El col·legi d’advocats de Reus ha fet arribar un comunicat a la premsa en què condemna enèrgicament els actes violents del passat diumenge i "es referma en la crida al diàleg i a l’entesa entre les forces polítiques". "En relació els mails enviats durant la setmana passada sobre el reforç al servei d’assistència al detingut del torn d’ofici, durant el passat dissabte dia 30 de setembre i l'1 d’octubre, no s’ha produït cap detenció tret de les de caràcter ordinari que es produeixen en qualsevol servei de guàrdia", s'ha informat des de l'entitat. La junta de govern, reunida aquest passat dilluns, ha demanat la dimissió "immediata" del ministre de Justícia, Rafael Catalá, "per justificar la violència" en una declaracions a Onda Cero, en què va afirmar haver vist més imatges d'agressions als cossos policials que no pas a la ciutadania. 

Aquest dimarts, i durant l'aturada general, el col·legi reusenc manté actiu el servei de reforç d'atenció al detingut "segons les previsions, sens perjudici de la seva pròrroga cas que fos necessari". Està previst que l'entitat atengui els serveis mínims, aquest dimarts. A les 12 del migdia, a més, els integrants de l'entitat se sumaran a la concentració prevista al Mercadal i lluiran les seves togues

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges