Divendres, 22 de Novembre de 2024

Salvador Salvadó: 'En el cas de Siurana, hem hagut de plantejar-nos on som i cap a on volem anar per no morir d’èxit'

L'alcalde de Cornudella de Montsant apunta que no té previst presentar-se a les municipals de l'any vinent

13 de Juliol de 2018, per Clàudia Bonet
  • Salvadó, al seu despatx

    Clàudia Bonet

L'alcalde de Cornudella de Montsant, Salvador Salvadó (1957), fa una valoració del mandat actual i dels principals projectes que estan en marxa al municipi. El pla estratègic per controlar l’afluència turística a Siurana n’és un. “Entre tots ens hem plantejat on som i cap a on volem anar per donar una resposta sostenible i respectuosa amb l’entorn i no morir d’èxit”. En una legislatura que defineix “d’excepcional” pel context polític, el principal objectiu ha estat “consolidar tots els projectes que s’havien començat”. L’actual alcalde no preveu presentar-se com a alcaldable d'Esquerra a les pròximes eleccions del 2019, exposa en una entrevista a Reusdigital.cat.

Quina valoració en fa de l’actual mandat?

Aquest ha estat un mandat excepcional perquè el procés i l’actualitat política ens ha afectat i ens hem trobat en unes situacions fora de context. Una cosa és exercir l’alcaldia en una legislatura sense alteracions tan destacades com s’havia fet fins ara i l’altra és tot aquest moviment: empresonats, imputacions, o citacions judicials. Tot i així, ens hem dedicat a consolidar projectes que s’havien començat a fer.

Hi ha hagut algun compromís o projecte que no hagi pogut assolir?

Tenim projectes en marxa com per exemple l’escola bressol, que ara hem hagut de demanar una ampliació al Departament d’Ensenyament perquè passarem de tenir entre 16 i 18 infants a 23, i això és una bona notícia perquè vol dir que el poble està en auge. Un altre dels projectes que s’han treballat és el pavelló que estem tenint estades i també va funcionant, i un dels altres temes principals a tractar ha estat l’escalada i l’afluència de visitants a Siurana, que se’ns ha disparat turísticament.

Davant aquesta afluència massiva a Siurana i tenint en compte que a la comarca del Priorat s’està apostant per un turisme sostenible i de qualitat, en quin punt es troba el pla estratègic per gestionar l’aglomeració turística al municipi?

En aquests moments estem a la recta final del pla estratègic. S’ha fet una valoració conjunta amb tot el sector turístic, l’associació de veïns de Siurana, els comerços, el sector de l’escalada... per definir on som i cap a on volem anar per no morir d’èxit. Abans de finals d’any, anirem fent els diferents aparcaments que tenim pendents, segons marca la Unió Europea pel que fa als temes mediambientals. També, gràcies a l’aportació econòmica de la Diputació de Tarragona, podrem dur-ho a terme, tot i que no ho podem fer tot ara perquè no tenim tots els recursos disponibles encara.

Quines són les èpoques de l’any amb més afluència de turistes?

Les èpoques de més afluència són Setmana Santa, que com a tot arreu queda col·lapsat, i la primera quinzena d’agost que és quan hi ha més gent, no només a Siurana, sinó també a Cornudella. Enguany per Setmana Santa vam fer unes proves i vam posar personal a la carretera i quan vèiem que dalt a Siurana estava tot ple, a la gent se l’informava i se li recomanava no pujar-hi per evitar embussos. La idea és saber quan a Siurana està ple i poder avisar a la gent abans que entrin a la carretera. Estem en contacte amb ajuntaments d’altres zones, com per exemple Rupit, que també es troben en situacions similars per compartir idees.

A Siurana ja es va fer un nou aparcament. Quines millores més estan previstes?

Volem preservar l’ecosistema al màxim possible i evitar que hi hagi una massificació. A finals d’any tenim previst poder marcar els llocs de cada cotxe de l’aparcament nou de dalt a Siurana amb unes fustes ecològiques, i el mateix es farà a l’aparcament del castell. Llavors, també hi ha un aparcament on abans hi anaven uns sis o set autobusos que ara es reduirà a dos. Hem fet algunes proves pilot per posar uns lavabos portàtils en alguns dels sectors d’escalada, i hem vist que la gent és bastant eficient en l’ús, i uns altres que es preveuen posar als aparcaments. L’objectiu és millorar en qualitat i que la gent sigui respectuosa amb el medi ambient. Per això, també es preveu facilitar informació dels serveis i punts d’interès ja no només de Siurana, sinó de Cornudella i Albarca per conscienciar a la gent que està en una zona protegida. Amb aquests canvis, crec que pot funcionar molt bé, hi ha la voluntat de tots perquè així sigui, que això és el més important. No és una imposició de l’equip del govern o l’alcaldia, sinó que és una cosa consensuada amb tots els sectors i tenir l’aval dels veïns principalment, i d’altres sectors com la restauració, els comerços, és un gran avantatge.

És la manera de trobar l’equilibri entre la gent que hi viu i el turisme...

Sí, la gent que hi viu o hi té casa es trobaven que abans pujaven a Siurana i estaven tranquils, i en canvi ara pugen i hi ha molta gent, doncs llavors, hem buscat un equilibri. Ja sabem que en dies puntuals sempre hi pot haver aquell punt de més afluència, com passa a tot arreu, però que es pugui regular. A més, el turisme de Siurana és molt rotatori. No és un turisme que s’hi queda dos dies sinó que és un turisme de pas. Arriben, visiten el poble, estan dues o tres hores i després se’n van.

El perfil turístic escalador amb quin altre tipus de turisme conviu?

Amb un turisme excursionista, relacionat en el món del vi... Una cosa molt important que estem intentant fer és diversificar-lo. Per exemple, en el cas de Siurana, als caps de setmana hi ha l’empresa Còdol que fa visites teatralitzades i ara els mesos d’estiu, es fan unes visites a la posta de sol amb tast de vins, i d’aquesta manera dones diferents opcions i no tothom es concentra a les mateixes hores del dia. El que volem és un turisme de qualitat, que respecti l’entorn. I si volem donar una imatge, doncs hi hem d’invertir.

I Albarca, situada als peus de Montsant, és un reclam excursionista?

Albarca queda una mica relegada però no podem oblidar que és una de les entrades del Parc Natural de Montsant i tot i que també hi ha molt turisme, en aquests moments no es pot comparar amb el que hi ha a Siurana. Des d’Albarca però es poden fer moltes rutes amb unes vistes panoràmiques impressionants. La virtut que tenim a Cornudella és poder tenir tots aquests entorns del Parc Natural de Montsant, que la gent pot triar entre diferents llocs on anar.

Aquest any heu rebut la visita del programa 'El Foraster' de 'TV3'. S’ha notat en el nombre de visitants?

Sí, ens ha dut més visitants. Jo en un principi no volia que vinguessin, però he d’admetre que estava equivocat i que després d’aquest programa i d’altres, com el de 'Divendres', ha vingut molta gent i ho he pogut constatar directament. Fins i tot un dia anant pel carrer em vaig trobar uns visitants que buscaven el “carrer del Parlamento” que va sortir a 'El Foraster'.

En els darrers anys, com ha evolucionat la demografia al municipi?

Actualment som uns 975 habitants, aproximadament. Aquí quan es nota un augment és a l’hora de les inscripcions escolars. A Cornudella tenim institut i per tant, canalla fins a 16 anys, i a vegades hi ha gent que han vingut a empadronar-se al poble perquè veuen que tenen tots els serveis i és una zona tranquil·la per viure-hi.

La gent jove disposa de possibilitats laborals?

No, pràcticament no n’hi ha, aquí. Hi ha molta gent del poble que va a treballar a les ciutats més properes. És a dir, al poble hi tenen la residència però la feina la tenen fora. Per càpita és el poble de la província de Tarragona amb més bombers, professionals i voluntaris, i personal sanitari de les ambulàncies. En aquest cas, encara que treballin fora, en fer-ho per torns és una manera de poder combinar treballar fora i viure al poble.

Quin és el sector o sectors econòmic principal?

Actualment el turisme, que ha acabat passant per sobre de l’agricultura. Amb l’auge dels cellers i el món vitivinícola també han augmentat el nombre de cases de pagès i allotjaments, l’oferta de restauració en el cas de Cornudella és molt àmplia, hi ha molta diversitat i bàsicament l’economia gira al voltant d’aquest sector.

I el teixit associatiu és actiu en la població?

És molt actiu i hi ha molta varietat: el grup de ciclistes, els castellers, els del ping-pong i altres associacions. El més important és la convivència i el companyerisme. Això és una virtut que els pobles tenim i hem de preservar. El cas dels Brivalls de Cornudella és l’exemple més viu. Una colla que funciona gràcies també a la participació de les persones que vénen dels pobles del costat i entre tots ho fan possible. Una problemàtica que afecta diferents pobles del Priorat és el riu Siurana i el transvasament que es produeix cap al pantà de Riudecanyes des de l’assut.

Cornudella, com a municipi on es troba el pantà de Siurana, quina és la posició que en pren davant aquest conflicte?

Des dels ajuntaments, no només des del de Cornudella, s’està fent tot el possible per pressionar però és una cosa bastant complicada. Per part nostra, donem tot el suport i ens unim a la resta de pobles. Pel que fa a Cornudella, ens afecta pel fet que veure el pantà sec, turísticament és un desavantatge, ja que pot alterar les excursions fins al toll, l’impacte en el paisatge que produeix veure’l amb poca aigua, o poder fer caiac al pantà. Però, sobretot, els pobles situats més avall del pantà és qui en pateixen més les conseqüències, ja que l’aigua és per regar els conreus, o no es compleix el cabal ecològic del riu. Nosaltres donem tot el suport però estem davant d’una situació molt complicada.

I ara que s’acosta la Festa Major de Cornudella, alguna novetat del programa a destacar?

Una de les novetats d’enguany és que hi haurà un tobogan gegant d’uns 50 metres per llençar-s'hi i com a activitats a destacar,  el concert vermut amb Fito Luri, la caminada nocturna que ha tingut molt èxit els darrers anys i que aquest any es farà el dijous, la diada castellera... i moltes altres que repetim dels altres anys.

I per acabar, l’any vinent hi ha eleccions municipals. Té previst tornar-se a presentar a les eleccions del 2019?

La meva idea és no presentar-me, ja que crec que hi ha d’haver un relleu, les coses s’han de renovar i és bo que entri aire fresc i noves idees. Aquesta legislatura ens ha cremat molt en general per tot el que ha passat, ens han aplicat un 155 i això també s’ha notat. Si hi ha un relleu i la persona que entra em demana col·laboració potser sí que podria fer-ho, però depèn de moltes coses. Ara mateix, la meva idea és aquesta i és bastant ferma.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics