Dimecres, 24 d'Abril de 2024

'El país vol tornar-se-la a jugar. Els polítics han de decidir què volen fer'

Vicent Partal analitza el context polític al país i avança 'una tardor calenta' amb el judici als presos en l'horitzó

13 de Juliol de 2018, per Marc Busquets
  • Arbonès, Partal i Puig, a l'acte d'aquest divendres a Falset

    Marc Busquets

Optimisme republicà "en temps d'incertesa". Aquesta ha estat la recepta que el periodista Vicent Partal ha dut aquest divendres a la tarda, a Falset, on ha presentat el seu 'Nou homenatge a Catalunya' (Ara Llibres, 2018). L'acte, que s'ha fet a L'Artesana, s'ha inclòs en la celebració del desè aniversari de Reusdigital.cat i ha abordat el context polític i social actual a partir de l'intercanvi de reflexions entre els assistents i l'autor. A taula també s'hi ha assegut el regidor d'Hisenda del consistori local, Miquel Puig. El director d'aquest mitjà, Marià Arbonès, ha conduït la trobada tot presentant el valencià com el seu referent periodístic dels últims temps. "Ha fusionat amb encert la informació i les noves tecnologies", ha assenyalat. 

La república existeix o no?

Puig ha estat l'encarregat de ressenyar breument el llibre de Partal. N'ha destacat "la seva fàcil lectura" i s'ha descrit com "més pessimista" que no pas l'autor en relació als fets que van tenir lloc des de l'1 d'octubre fins al 21-D, tot passant per la proclamació de la república del 27 d'octubre. En aquest sentit s'ha referit a "l'epíleg quasi metafísic" en què el periodista mira de donar resposta a "la gran pregunta". La república catalana existeix o no? "Sí. Ara hem de decidir si la fem efectiva o no", ha estat la seva resposta. "Veig el país disposat a tornar-se-la a jugar. Hem de veure encara si la classe política se la juga o opta per una legislatura autonòmica tranquil·la", ha matisat tot seguit. En tot cas, per al valencià "ja no hi ha possibilitat de tornar enrere. Això és irreversible", ha manifestat.

En aquesta intervenció, ha exposat què és 'la teoria del túnel'. Per fer-ho, ha posat com a exemple el procés d'independència de repúbliques bàltiques com Estònia:

 

Puig i Partal han tractat també el rol que de cara al futur jugarà Pedro Sánchez. "Si fa cap gest en relació als presos, se'l menjaran", ha pronosticat el regidor d'Hisenda. "Però si no fa res segons com serà pitjor, perquè tindrem la prova que actua de manera antidemocràtica contra una part de la seva població", ha carregat. El periodista, en aquesta línia, ha recordat que en la trobada entre el president Quim Torra i el líder de l'executiu espanyol de dies enrere, "el primer va ser contudent". "Va deixar clar que si l'Estat vol una solució política al conflicte, aquesta passa per un referèndum pactat", ha argumentat. En relació a la decisió judicial d'Alemanya sobre el president Puigdemont, Partal ha detallat que "això ho canvia tot" perquè "desmunta el relat de Llarena". 

L'estratègia europea

En tot cas, el valencià no ha obviat la crítica als polítics independentistes. "S'han comès uns quants errors. I greus", ha dit. D'aquesta manera, ha apuntat, s'hauria hagut de proclamar la república el 3 d'octubre "i haver iniciat la seva defensa". Ha indicat que a "nivell financer hagués estat complicat", però que el paper dels Mossos durant els atemptats de Barcelona i Cambrils "ens van fer entendre que sí que podien controlar el territori". "Al 27 d'octubre s'hi va arribar en una situació molt complexa", ha seguit. El pla de dies abans, ha revelat, passava perquè el govern se n'anés a l'exili. En les reunions de preparació de l'estratègia, però, "Junqueras se'n va desmarcar. De fet, ni hi va assistir". "Les discrepàncies entre els partits eren i segueixen sent evidents, i molt profundes", ha afirmat. 

Sobre els encerts, Partal ha exposat que dur la causa a Europa, a través de l'advocat Boye, "és l'estratègia que ho resoldrà tot". "S'ha evidenciat que Espanya és excèntrica, i miro de dir-ho de la manera més neutra possible. Imagineu-vos la reacció dels fiscals belgues amb l'actitud dels fiscals espanyols, o què pensen a Alemanya quan escolten segons quines veus espanyoles sobre l'espai Schengen", ha detallat.

En aquest instant, Partal ha destacat la imatge de "resistència" que al seu parer ha transmès Catalunya des de l'1-O a ulls d'alguns estats europeus:

Amb una Unió Europea "en crisi", el periodista ha raonat que "cal adreçar-se als estats, directament. I crec que la solució de tot plegat, i arribarà d'Alemanya". Aquesta, ha insistit un cop més, "passa per un referèndum pactat i amb garanties". Per tot plegat, ha conclòs, "ens espera una tardor calenta. Feu vacances ara que podeu i prepareu-vos, perquè passaran moltes coses". 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (3)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Enric  14 de Juliol de 2018

De quin pais parlem

De què estem parlant

Jose  14 de Juliol de 2018

Todo es mentirà

Porque no hablan de unos pocos, porque nos ponen todos en el mismo saco, lo de la independència es solamente para unos pocos y nada màs

enric  14 de Juliol de 2018

no señor

algunos ( son muy pocos ) los que quieres todo esto, el resto de catalunya quiere vivir en paz, no engañen a la gente, solo unos pocos quieren el independentismo