Dilluns, 19 d'Agost de 2024

La DO Montsant presenta l'anyada 2017 dels vins de l'estudi de zonificació

El projecte es proposa aprofundir en el vincle del vi amb el territori

27 de Juliol de 2018, per Redacció
  • L'estudi aprofundeix en les relacions entre el vi i el Montsant.

    Cedida

La denominació d'origen Montsant va presentar ahir, juntament amb el VITEC, el Parc Tecnològic del Vi, els resultats dels estudis de zonificació de l'anyada 2017 en un acte celebrat a Falset amb viticultors i cellers de la DO que participen en aquest estudi.

La de 2017 és la tercera anyada d'aquest estudi que arrancava l'any 2016. En aquesta ocasió s'han tastat 13 garnatxes i nou carinyenes provinents de finques situades a les sis zones que conformen la DO Montsant. L'anàlisi d'aquests vins experimentals pels tècnics del centre i els enòlegs de la DO condueixen a establir les primeres diferències entre les varietats en funció de la zona on es troben plantades. Diferències que van des de la coloració, la tanicitat, l'acidesa o el grau alcohòlic, fins a matisos que afecten el volum en boca, la presència de notes florals o fruita, els tocs d'herbes aromàtiques...

Les conclusions de l'estudi d'aquesta tercera anyada animen els experts a continuar amb aquest projecte que, no només permet continuar zonificant el territori de la DO Montsant, sinó que ajuda a crear un relat sobre la DO i dóna eines d'autoconeixement a cellers i viticultors.

Sobre l'estudi

L'estudi de caracterització de garnatxes i carinyenes de la DO Montsant arrancava l'any 2015 en col·laboració amb el VITEC. Es tracta d'un projecte que la DO va posar en marxa per tal d'aprofundir en el vincle del vi amb el territori, refermar-ne la identitat i explotar-ne el potencial vitivinícola. Un procés d'autoconeixement que permet determinar com intervenen el clima, el paisatge, els sòls i el cicle fenològic de les vinyes en el raïm i el seus vins.

De cara a l'elaboració d'aquest estudi de caracterització s'han seleccionat una vintena de vinyes de totes dues varietats i de diferents zones, però que comparteixen trets comuns com, per exemple, l'edat del cep. Han estat vinyes veremades en el mateix punt de maduració i s'han vinificat de la mateixa manera (en dipòsits d'acer inoxidable, sense fusta). D'aquesta manera, sense diferències de cap tipus, els matisos vénen donats per la zona on creixen i el seu entorn.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges