Dilluns, 09 de Setembre de 2024

Coia Valls novel·la la vida de Louis Braille a ‘Els camins de la llum’

L’autora ha presentat el seu darrer treball literari a Reus

28 de Novembre de 2018, per Isabel Martínez
  • Imatge de l'acte de presentació del llibre.

    Isabel Martínez

Mirar i veure no és el mateix. Aquesta és una de les idees que l’autora reusenca Coia Valls intenta transmetre en el seu darrer treball literari, ‘Els camins de la llum’, una novel·la que narra la història de Louis Braille, l’inventor del sistema de lectura dels invidents que porta el seu nom. Fidel als seus lectors més entusiastes i a les presentacions que organitza la llibreria Araceli cada cop que Valls publica un nou llibre, l’escriptora hi ha comentat, aquest dimarts al vespre, la seva última obra, que ha comptat amb assessorament de l’ONCE. L’acte ha comptat amb la presentació del periodista i escriptor Toni Orensanz.

“Estem influenciats per la forma” ha explicat als assistents per posar en valor les experiències dels invidents que no estan condicionats pel sentit de la vista. Respecte al que va representar l’invent de Braille, Valls ha dit que va ser un camí “a la recerca de l’impossible” en un moment històric en què els cecs eren encara vistos com a “micos de fira” i, com la majoria de discapacitats, vivien apartats de la societat en institucions com la que va acollir al mateix Braille. “Els grans invents no sorgeixen de la casualitat” sinó “de la tenacitat, la rebel·lia i el treball” ha comentat Orensanz qui ha definit el darrer treball de Valls com “una novel·la de creixement” que avui en dia denominaríem “de resilència”. L’escriptor de Falset també ha destacat que l’obra de Valls “et permet entendre com ha canviat el món” en els darrers dos segles i que gràcies als canvis culturals les persones “avui poden ser amos del seu destí”.

Tot i no ser una biografia a l’ús de l’inventor del sistema Braille, Valls ha destacat la tasca de documentació exhaustiva sobre la vida de l’invident francès per a la confecció de la novel·la. Aquesta circumstància provoca que l’autora no novel·li la vida del jove inventor i treballi la part de ficció des del personatge d’una dona, Margot. “Ensenyo el París de l’època a través dels ulls d’aquest personatge femení” ha aclarit Valls. Pel que fa als escenaris de l’acció, Valls ha detallat que hi són presents tant el poble on va nèixer Braille, Coupvray, París “on encara aleshores funcionava la guillotina”, el balneari de Vichy on l’inventor va passar temporades a causa de la tuberculosi que patia i Limoges. Aquesta localització és la única “llicència” històrica que Valls s’ha permès per, precisament, explicar la història del personatge inventat de Margot.

Com és habitual en els treballs de Valls, l’obra literària es complementarà amb una versió teatralitzada que s’estrenarà el proper 14 de desembre a Tarragona, una actuació que també es podrà veure properament al teatre Bràvium de Reus.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Coia Valls  28 de Novembre de 2018

Molt bona crònica!

Moltes gràcies, Isabel.
Coia Valls