Davant la situació actual derivada del covid-19, ens trobem que hem d’estar confinats a casa i ens veiem obligats, també, a canviar la nostra organització i les rutines que teníem en relació amb el menjar. Els experts del centre universitari de turisme, hoteleria i gastronomia adscrit a la Universitat de Barcelona (CETT) donen alguns consells per anar a comprar eficientment i aprofitar tots els aliments que tenim a la nevera i al rebost en aquests dies de confinament.
El professor de gastronomia i expert en sostenibilitat alimentària del CETT-UB, Felipe Celis, assegura que “no poder anar a comprar quan es vol i tot allò que es vol ens fa recuperar el valor dels aliments, una qüestió que segurament havíem oblidat”. Afegeix, a més, que “és una oportunitat per entendre que una altra gestió dels recursos és possible”.
Les cinc claus dels experts
Algunes de les recomanacions que els professionals proposen són les següents.
1. Planifiqueu els menús
No podem anar a comprar tot sovint i, per tant, elaborar el menú i fer una llista amb els productes que necessitem és clau. En aquest sentit, resulta molt recomanable fer un llistat d’àpats per ajustar la llista de la compra. Els experts recomanen pensar en genèric i no definir exactament els plats, ja que així ho tindrem més fàcil en cas que no trobem algun producte: és millor pensar en ‘carn blanca i verdura’ en comptes de ‘pollastre amb carxofes’ per tenir més alternatives en cas que no trobem els dos aliments concrets.
2. Allunyeu-vos de la cuina entre hores
El teletreball ha canviat tota l’organització que teníem i, també, els horaris per menjar. A l’oficina segurament era més complicat picar entre hores i, en canvi, ara tenim la cuina al nostre abast. S’ha d’intentar mantenir la planificació d’àpats ja que, a més, ens serà més fàcil concentrar-nos.
3. Eviteu comprar impulsivament
La incertesa de fa uns dies va portar a veure llargues cues als supermercats i clients amb carrets de la compra a vessar, i l’únic que aconseguim és reduir l’oportunitat de compra d’altres i emportar-nos productes a casa amb el risc que se’ns facin malbé i, per tant, malbaratar aliments de manera innecessària. Cal, doncs, comprar a consciència i només allò que necessitem.
4. Tot es pot aprofitar
Molts dels productes que usem per cuinar són molt versàtils, com és el cas del peix o la carn; aliments que es poden elaborar de moltes maneres diferents i dels quals ens en poden sortir diferents plats. Quan planifiquem els àpats, podem pensar en plats que ens serveixin per a reaprofitar els aliments en diferents ocasions i fer servir tot el que tinguem a la nevera i al rebost abans de tornar a anar a comprar.
5. Descobriu noves botigues
Com dèiem, aquests dies les imatges de supermercats plens de gent han estat protagonistes, però el cert és que els mercats municipals i a les botigues de barri és on podrem trobar també els aliments que busquem i que potser no hem pogut trobar en les grans superfícies. Si no ho havíem fet fins ara, és un bon moment per fer nostre el comerç de proximitat.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics