Diumenge, 14 de Juliol de 2024

El ple valida la memòria de viabilitat de Reus Energia i fa el primer pas per a la seva constitució

El PSC dona suport al govern, mentre que Cs i la CUP s'abstenen

19 de Febrer de 2021, per M.B./ A.C.
  • Imatge d'una instal·lació de plaques fotovoltaiques

    Reusdigital.cat

El ple ha validat, aquest divendres, la memòria de viabilitat de l'empresa municipal Reus Energia, el que suposa el primer pas per a la seva futura constitució. El PSC i el regidor no adscrit, Raúl Meléndez, hi han votat a favor, mentre que Cs i la CUP s'han abstingut. 

Per part del govern, el regidor del ram, Daniel Rubio, ha comentat les característiques de la iniciativa, tal i com ja va fer el passat dimecres en roda de premsa, un cop es va revelar que la memòria de viabilitat de Reus Energia havia tingut un resultat positiu. Aquest ha aprofitat la seva intervenció per subratllar les accions de futur per preservar el medi ambient, tot posant l'accent en l'estalvi també econòmic que pot comportar per a les arques municipals. 

Durant el debat, Meléndez ha assenyalat la "importància" de l'aposta per l'energia renovable. En una línia similar s'ha expressat després la portaveu de Cs, Débora García, si bé aquesta ha carregat contra la "direcció erràtica" que al seu parer el govern manté en aquesta matèria. Tot augmentant el to ha apuntat que "només" l'Ajuntament es beneficiarà de la posada en funcionament de l'empresa. El projecte, ha conclòs, és "tèrbol".

En acabat, i des de la CUP, Mònica Pàmies ha qüestionat que el projecte no contempli d'entrada la "protecció" dels veïns davant dels "abusos" de les companyies, i ha subrallat que Reus Energia "no suposa pas un canvi de model" en la generació i distribució d'electricitat a la ciutat. Entre altres qüestions, la cupaire ha trobat a faltar l'existència d'un estudi previ que avalués aspectes com l'impacte "per al territori" que suposaria la instal·lació de plaques fotovoltaiques al terme. 

Acte seguit, el socialista Daniel Marcos ha apuntat que la proposta de crear Reus Energia és "poc ambiciosa", si bé ha anunciat el vot favorable del seu grup. En tot cas, ha matisat, "és un 'sí' crític". En el segon torn de paraula, Rubio ha agraït els suports i les abstencions i ha reiterat que l'estalvi previst permetrà, a posteriori, fer un seguit d'inversions "per al benefici de la ciutat". Un cop s'ha votat, el batlle, Carles Pellicer, ha defensat el projecte i l'ha descrit com "un primer pas" en el camí a la transció energètica. 

Una divisió de Reus Serveis Municipals

Reus Energia serà constituïda com a divisió de Reus Serveis Municipals (RSM) amb un cost inicial de 152.000 euros. Tindrà dos treballadors, d'entrada, els perfils tècnics dels quals són per concretar.

L'escenari que contempla el govern és a cinc anys vista, tot plegat per aconseguir la "producció d'energia neta i renovable" per contribuir d'aquesta manera a un "canvi de mentalitat" en el sistema de subministrament i comercialització d'electricitat. "Ens avalen les directives europees i estatals que ens ajuden a crear-la (l'empresa), i d'entrada ens centrarem en la subministració i la comercialització", ha precisat Rubio.

A partir del quart any d'activitat és quan es podran fer altres tasques, com estudis energètics a tercers, estudis per reducció de potencies contractades, d’optimització d’equipament per reduir la despesa elèctrica i auditories energètiques. El primer any de funcionament, l’activitat es preveu deficitària, "ja que no esta encara constituïda com a comercialitzadora i no disposa de cap ingrés", s'ha manifestat del consistori. En els anys successius, però, la memòria assenyala que "es compensa el resultat negatiu i es demostra com a clarament viable".

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Cromwell  21 de Febrer de 2021

Reus energía... Para qué?

Energia neta, energia verda, tot això em sembla correcte. No acabo d'entendre que es creï una empresa municipal per gestionar la producció d'energies netes.
Em fa olor de portes giratòries, col·locació d'amiguets ben pagats .... Com sempre, no sabem fer altres coses.

Reportatges