Dijous, 28 de Març de 2024

L'informe per valorar la viabilitat de l'empresa elèctrica municipal és positiu

El govern el porta al ple d'aquest proper divendres

16 de Febrer de 2021, per Marc Busquets
  • Rubio i Pellicer han exposat aquest dimarts les conclusions de la memòria encarregada per avaluar la viabilitat de Reus Energia

    Cedida

El govern sotmetrà a votació, al ple d'aquest proper divendres, la memòria en què s'apunta a la viabilitat de la creació d'una empresa energètica municipal. L'alcalde, Carles Pellicer, i el regidor de Medi Ambient, Daniel Rubio, n'han explicat els detalls aquest dimarts. Tot plegat, ha apuntat el primer, és un "primer pas" cap a un model "verd" de generació i consum d'electricitat. Reus Energia serà constituïda com a divisió de Reus Serveis Municipals (RSM) amb un cost inicial de 152.000 euros. Tindrà dos treballadors, d'entrada, els perfils tècnics dels quals són per concretar. 

En la seva intervenció, el batlle Pellicer s'ha referit al "compromís" del govern que encapçala per preservar el medi ambient a través de tres accions, incloses aquestes al Pla d'acció municipal (PAM) per a l'actual mandat. Són l'establiment del Pla Reus energia, l'actualització del Pla d'acció d'energies sostenibles i l'anàlisi de la viabilitat de la creació de Reus Energia. L'alcalde ha volgut recordar que el plenari va autoritzar, el novembre de 2020, l'encàrrec de la memòria per avaluar la constitució de la societat, tot celebrant que el resultat hagi estat favorable. 

El document confirma, ha subratllat Pellicer, que "anàvem en la bona direcció, perquè el que pretenem amb aquesta empresa és iniciar la transició cap a un model sostenible a través dels recursos locals". "Apostem per tal que Reus creï el seu propi futur energètic", ha conclòs. Per part seva, Rubio ha agraït la "confiança" de Pellicer en el projecte impulsat des de la regidoria de Medi Ambient i ha albirat a l'horitzó "els reptes de futur" de la nova empresa. En aquesta línia, i si bé d'entrada aquesta subministraria energia al consistori i a les societats municipals i als organismes autònoms, el regidor ha exposat que no es descarten "accions més àmplies" sempre i quan la legislació ho permeti i ha apuntat a la possibilitat d'optar a fons europeus. "L'activitat és viable des del punt econòmic", ha assegurat, "i ens permetrà anar més enllà del model de compravenda d'energia"

L'escenari que contempla el govern és a cinc anys vista, tot plegat per aconseguir la "producció d'energia neta i renovable" per contribuir d'aquesta manera a un "canvi de mentalitat" en el sistema de subministrament i comercialització d'electricitat. "Ens avalen les directives europees i estatals que ens ajuden a crear-la (l'empresa), i d'entrada ens centrarem en la subministració i la comercialització", ha precisat. L'estudi (en base al 2019) encarregat ha revelat, entre altres dades, que el consum d'energia a Reus és de 21.277 megawatt/ hora/ any, a raó d'un preu de 94,02 euros el megawatt/ hora/ any. Amb la nova societat energètica, s'estima que els costos podrien rebaixar-se fins als 82 euros. "Primer hem de buscar un soci o partner per comprar l'energia a un cost més baix", ha explicat el regidor del govern. Set instal·lacions municipals existents permeten la generació de 340 megawatts/ hora/ any, el 2% "del que la ciutat necessita", segons Rubio. "Per tant, necessitem més capacitat de generar energia per a l'autoconsum", ha assenyalat. 

A partir del quart any d'activitat és quan es podran fer altres tasques, com estudis energètics a tercers, estudis per reducció de potencies contractades, d’optimització d’equipament per reduir la despesa elèctrica i auditories energètiques. El primer any de funcionament, l’activitat es preveu deficitària, "ja que no esta encara constituïda com a comercialitzadora i no disposa de cap ingrés", s'ha manifestat del consistori. En els anys successius, però, la memòria assenyala que "es compensa el resultat negatiu i es demostra com a clarament viable".

El document recull el treball de la comissió d’estudi integrada per membres de la corporació (el propi Rubio, que n'és el president; i les regidores d’Hisenda, Mariluz Caballero, i d’Urbanisme i Mobilitat, Marina Berasategui) i tècnics municipals; i valida la viabilitat econòmica, social i ambiental d'una empresa energètica municipal "com un instrument que ha d'iniciar la transició cap a un model energètic més sostenible; maximitzar la generació d’energia per mitjà de recursos renovables locals; i reduir tant el consum com els costos de l’energia, amb mesures d’estalvi i fent un ús més intel·ligent dels recursos", segons han explicat fonts municipals. 

 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics