Dijous, 21 de Novembre de 2024

Catalunya a Europa

19 de Maig de 2014, per Sebastià Barrufet

L'eurodiputat de Convergència i Unió, Ramon Tremosa, publicava un article al seu blog on defensava la necessitat d'una llista unitària per a les properes eleccions al Parlament Europeu. El principal argument de Tremosa és que aquesta "possible llista única entre CiU i ERC, oberta a altres partits" tindria la capacitat d'aprofitar l'impuls de la Via Catalana, una qüestió que assegura que sovint se li pregunta a Brussel·les i Estrasburg.

El líder de la Joventut Socialista de Catalunya, Javi López, és el cap de llista del PSC per a les eleccions europees. El candidat oficial de la direcció de Pere Navarro s'ha imposat a Eliana Camps amb un 68,74% dels vots. El líder del PSC, Pere Navarro, ha qualificat López com "el millor candidat" que podria tenir el partit. Però Eliana ha denunciat irregularitats.

Una carta oberta als companys i companyes socialistes publicada per Raimon Obiols, deia que hi havia tres coses que calia tenir presents a l'hora de valorar el moment que vivim. La primera és que el PSC es presentà a les eleccions de 2012 al Parlament amb un programa que deia textualment:

"Manifestem el nostre convenciment que els ciutadans i les ciutadanes de Catalunya hauran de decidir lliurement sobre qualsevol proposta de canvi substancial de les relacions entre Catalunya i Espanya, acordada entre les institucions catalanes i espanyoles, a través d'un referèndum en el qual es plantegi una pregunta clara a la qual s'hagi de respondre de forma inequívoca, acceptant o rebutjant el projecte sotmès a consulta."

"Ens comprometem a promoure les reformes necessàries per tal que els ciutadans i les ciutadanes de Catalunya puguin exercir el seu dret a decidir a través d'un referèndum o consulta acordat en el marc de la legalitat."

La segona dada a tenir en compte és que el suport a aquest dret és clarament majoritari en l'electorat socialista, segons les enquestes. En el baròmetre de tardor del GESOP el 70% dels electors del PSC en les autonòmiques de 2012 s'hi mostrava favorable, així com el 79% dels votants socialistes en les generals de 2011.

El tercer fet és la pròpia actuació de l'actual nucli dirigent del PSC, que ha subministrat tota mena d'arguments que afirmen que posa pals a les rodes d'una futura consulta. El vot del grup socialista al Parlament, alineat amb el del PP i C's, reforça al límit aquesta deriva, que dona ales als altres partits que pretenen obtenir-ne rèdits electorals.

En aquesta situació, el vot dels discrepants socialistes i la renúncia d'un d'ells a l'escó en la votació del dia 16 són coherents amb els nostres compromisos electorals i han de comptar amb el nostre respecte, el nostre suport i la nostra solidaritat. No es tracta únicament de salvar la unitat de l'espai socialista. Es tracta de la unitat civil del poble de Catalunya

ERC ho té més clar. Josep Maria Terricabras és el candidat número u a les europees.  L'executiva nacional de la formació i el consell nacional  van avalar per unanimitat la proposta del president, Oriol Junqueras, i la secretària general, Marta Rovira, que van destacar que Terricabras és un "candidat de país i per al país".

El president de Nova Esquerra Catalana, Ernest Maragall, l'exconseller socialista  d'Educació, és el número dos d'ERC. Maragall afirma que és l'hora que cal aprofitar per a fer una crida general davant la necessitat de participar al màxim en les actuals circumstàncies: "El catalans tenim el privilegi d'estar a la segona transició i podem aprofitar-ho". Penso que Terricabras i Maragall són un cartell guanyador.

La indiscutible democràcia emprada pels independentistes és la millor força i garantia davant d'Europa.

Sebastià Barrufet és periodista.

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics