Els bunyols de Quaresma són una de les postres més consumides durant aquesta època de l'any, encara que cada vegada és més freqüent trobar-los a les fleques i pastisseries durant tot l'any. Fer-los és divertit, i encara que són entretinguts i requereixen una mica de temps, la seva elaboració és senzilla, per la qual cosa ens hi poden ajudar-nos els més petits de la casa.
Els ingredients que necessitem són els següents, per a uns 20 bunyols aproximadament:
250 grams de farina (de mitja força)
10 grams de llevat sec, o 30 grams si el llevat és fresc
35 grams de sucre, millor blanc, encara que pot fer-se també amb sucre moreno
5 grams de sal
Una culleradeta de canyella (opcional)
La ratlladura d'una llimona
Oli de gira-sol
50 grams de rovells d'ou (unes 3 unitats, aproximadament, depenent de la grandària de l'ou)
120 grams de llet
35 grams de mantega
Matafaluga o anís en gra (una culleradeta petita de cafè)
moscatell (15 centilitres, opcional)
Elaboració
En una pastadora o un bol (si no disposem d'aquest), cal abocar la farina, el llevat, la canyella, l'anís, el sucre, la sal i la ratlladura de la llimona. Cal pastar fins que els ingredients s'hagin barrejat bé. A continuació, s'han de posar els rovells i la llet i tornar a pastar.
Passats aproximadament uns 10 minuts, s'ha d'afegir la mantega (freda), tallada en daus i barrejar-ho tot fins que la massa sigui homogènia i enganxosa. En aquest moment, formarem amb la massa una gran bola, la pinzellarem d'oli i l'embolicarem amb paper film per deixar-la reposar durant uns 30 minuts.
Quan hagi transcorregut aquest temps, formarem boletes d'uns 20 grams cadascuna, més o menys, i les anirem col·locant en una safata (separades) i les taparem amb un drap durant uns 45 minuts. El pas següent serà encendre el foc amb l'oli, i quan sigui calent fregirem els bunyols, daurant-los per tots dos costats.
Just abans d'introduir-los en l'oli, és el moment de fer-los un forat en el centre (si volem que ens quedin com rosquilles). Quan estiguin daurats, els anirem traient, tot escorrent l'excés d'oli amb paper absorbent, i si ho desitgem, tirarem per damunt un rajolí del vi dolç (opcional).
Encara en calent, arrebossarem amb sucre.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics