Dissabte, 28 de Setembre de 2024

Cristians dels primers segles

Als Quatre Vents. Carta setmanal de l'Arquebisbe de Tarragona.

15 de Juny de 2008, per Jaume Pujol Balcells

Al final de la seva Carta als Romans, sant Pau els anuncia que pensa viatjar a Espanya amb aquestes paraules: "He tingut com a punt d'honor d'anunciar l'evangeli només allà on el nom de Crist no era conegut, per tal de no edificar sobre els fonaments posats per un altre […]. D'altra banda, sento des de fa molts anys un fort desig de venir a trobar-vos, cosa que penso fer quan vagi cap a Hispània. Espero, doncs, que tot anant-hi us podré visitar, i que em donareu ajuda per arribar-hi" (15,20.23-24).

Per la seva importància com a capital de província de l'Imperi romà, Tàrraco era la principal porta d'arribada dels vaixells procedents de Roma, de manera que en cas de fer el viatge, és molt probable que l'hagués iniciat aquí. Trobarem algun dia proves concloents del que és ja una presumpció tan acceptable?

Aquesta serà una de les qüestions apassionants que personalitats científiques de nivell internacional tractaran durant el Congrés sobre "Pau i Fructuós. El cristianisme primitiu a Tarragona (segles I-VIII)", que es desenvoluparà a Tarragona els dies 19, 20 i 21 de juny, gairebé a l'equador de l'Any Jubilar de sant Fructuós i els seus diaques sant Auguri i sant Eulogi. Espero amb veritable entusiasme aquesta cita que posarà en relació Pau i Fructuós, és a dir el gran apòstol amb el bisbe de Tàrraco en el marc d'una ciutat i una comunitat cristiana, la qual tenim constància que en el segle IV era de les més nombroses de la península Ibèrica.

Providencialment, quan se celebri el Congrés només faltarà una setmana perquè comenci l'Any Paulí (de 28 de juny de 2008 a 29 de juny de 2009) declarat pel papa Benet XVI per a honorar la memòria de l'Apòstol dels gentils.

Aquesta coincidència entre l'Any Jubilar a la nostra arxidiòcesi i l'Any Paulí en l'àmbit en l'Església universal, no només pot aportar dades sobre l'expansió del cristianisme primitiu, sinó també sobre la relació entre les Esglésies particulars i l'Església fundada per Crist basada en una unitat de comunió.

Ja des d'ara vull agrair el treball preparatori d'aquest Congrés portat a terme per l'Institut Superior de Ciències Religioses Sant Fructuós amb la col·laboració de la Facultat de Teologia de Catalunya i de la Universitat Rovira i Virgili, i estendre una invitació als ciutadans a la presència en els actes públics organitzats en aquestes dates, amb la seguretat que seran una aportació cultural de gran interès i ocasió per aprofundir en la vida espiritual, hereva del testimoniatge d'aquells apòstols i màrtirs.

El cristianisme dels primers segles, precisament per la seva proximitat amb Jesús i amb els seus deixebles, sempre serà una referència per als qui tractem de ser fidels a la doctrina de Crist.

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (9)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Anton Baiges  22 de Juny de 2008

L'aportació cultural del cristianisme

 "La Passió de Sant Fructuós", obra teatral basada en les actes del martiri del bisbe Fructuós i dels seus diaques Auguri i Eulogi, a càrrec de l'Associació Cultural Sant Fructuós i la Schola Cantorum i Orquestra dels Amics de la Catedral, ha estat una reprsentació de tall excepcional a l'amfiteatre tarragoní. Les ponències del Congrés, amb professors molt acreditats sobre la matèria, em diuen que han estat d'un nivell altíssim. Jo sóc més que crític amb la jerarquia catòlica, sobretot espanyola, pels seus postul·lats fatxes i conservadors, però m'agradaria llegir comentaris intel·ligents, crítics i cultes, com reconèixer l'aportació del cristianisme a la cultura catalana, i no bajanades anticlericals més pròpies del 36.

Pep  20 de Juny de 2008

Té la mà Maria

Si te l'han esborrat, deu ser perquè és una rucada infantil com les que publiques al teu bloc

Té la mà Maria  20 de Juny de 2008

Ganxet

 no siguis il.lús ganxet, si publica el bisbe és perqué paga al diari digital, tal i com ho fa als altres diaris de paper, em de ser plurals si pero no tontos

Opinions  20 de Juny de 2008

Ganxet

No diu res de l'altra món, l'arquebisbe, en aquest article. Però sempre hi ha els que no els deixarien parlar mai, ni per donar el bon dia. Quan publica un religiós, se li mesura tot, fins i tot l'alè. Això és llibertat d'expressió? Jo ja sé quin és aquest digital: un mitjà plural i gens sectari, que té la valentia de publicar a l'arquebisbe. Pocs n'he vist, com aquest. La llibertat d'expressió es guanya publicant articles com aquest.

Té la mà Maria  20 de Juny de 2008

Gràcies

 gràcies per esborrar el meu comentari, vec que sou plurals, ara ja sé quin digital em miro

josep  20 de Juny de 2008

que escrigui el que vulgui

 A mi em sembla be que tothom pugui escriure i que tothom pugui opinar

enric mateu  19 de Juny de 2008

fora

no volem articles eclesiastics reus digital

Josep Maria  19 de Juny de 2008

Quin morro

Rui, vVolem una esglèsia pobra però viure com els rics? Saps el que guanyen els capellans?

Rui  17 de Juny de 2008

Predicar amb el exemple.

 Volem una esglesia pobre.

Reportatges