Dimarts, 11 de Maig de 2021

Cronologia d'una coincidència

23 de Maig de 2014, per Xavier Guarque

Dimecres, dia 7 de maig: El president del Govern convoca als membres del Consell Empresarial per a la Competitivitat perquè l'ajudin a parar el procés separatista de Catalunya, que treballin per evitar-lo, argumentant que la societat catalana no està majoritàriament a favor del dret a decidir, donant per suposat que "dret a decidir" i "separatisme" és el mateix, i advertint dels efectes que la inestabilitat política pot tenir sobre la recuperació econòmica.

El president espanyol fa extensiu el missatge amb el que durant la sessió de control del Congrés va respondre una pregunta del portaveu de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida, assegurant que el seu govern no té "cap contenciós" amb Catalunya perquè la petició del dret a decidir "no és majoritària" sinó només quelcom que defensen part dels partits polítics del Parlament. Si està pres en aquest convenciment seria lògica la seva postura. El que passa és que vol ignorar que aquest no és un moviment més de les ja conegudes aritmètiques polítiques per aconseguir el poder, si no més bé un moviment ciutadà i transversal, i que la seva tossuderia i manca d'intel·ligència fa créixer més i més.

Rajoy insisteix en què ell té disposició al diàleg amb la Generalitat de Catalunya, però sempre dins del que marca el Tribunal Constitucional, garant de la Constitución Española. Detall que es va obviar una tarda del juliol de 2011 per pactar PP i PSOE una llei exprés per canviar-la amb l'únic objectiu de acollar més a les Comunitats Autonòmiques i fer-les principals deutores del dèficit estatal, majoritàriament creat i mantingut pel propi Estat.

Dijous, dia 8: Prop d'una trentena de representants  de l'empresariat català subscriu un manifest en favor de la consulta adquirint el compromís de "respectar i fer costat" a la decisió que prengui el poble de Catalunya, "sigui quina sigui" i "adaptar l'actuació" a les seves empreses per tal de contribuir al procés. Les tretze cambres catalanes, patronals i entitats empresarials han signat l'acord i han denunciat "el maltractament" de l'Estat i la "manca de diàleg", i han expressat la "total adhesió" al Pacte Nacional pel Dret a Decidir endegat pel Parlament, argumentant que hi ha hagut repetits intents de diàleg sense rebre resposta estatal.

Aquesta porta tancada comporta una creixent desafecció, no només ciutadana, sinó també empresarial. És una mostra més de que la petició d'anar a votar el 9N no és una qüestió d'un, o uns quants il·luminats, ni un tema passatger, com es volen creure a Madrid, i la millor manera de combatre no és amb la Llei Wert, la de la unitat de mercat, o mantenint any rere any un desorbitat dèficit fiscal i provocant deliberadament l'escanyament econòmic.

Coincidència de dates? Aquestes trobades no es lliguen d'avui per demà. En tot cas, molt em temo que les forces del poder econòmic català no estan igualades.

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges