Futbol i literatura són dos universos molt peculiars i les interseccions entre ambdós no sempre són afortunades ni reeixides. De fet, si teniu memòria recordareu que l'únic aspecte negatiu de les celebracions del centenari del Barça van ser precisament les iniciatives lligades als llibres. Els seguidors blaugranes va demostrar que volien qualsevol cosa del seu club menys les col·leccions de llibres que es van editar i que van acabar saldades en llibreries de vell al cap de molt poc temps.
De totes maneres no és cap secret que hi ha grans escriptors que estimen el futbol i, si bé és cert que hi ha molts menys grans futbolistes que estimin la literatura, la relació s'ha mantingut sempre viva amb encontres i desencontres de diversa intensitat que no fan altra cosa que animar l'ambient i demostrar que un bon escriptor pot afrontar qualsevol tema que l'apassiona amb intensitat, rigor i emoció.
En el capítol d'encontres podríem parlar amb satisfacció d'un llibre que acaba de publicar l'editorial Stonberg. Es titula 'La alineación y otros relatos esféricos' i és una magnífica col·lecció d'històries que tenen el futbol com a protagonista, escrites per Jordi Gamero, un autor que ja ha demostrat repetidament la seva solvència amb llibres d'èxit (alguns d'ells també de temàtica esportiva) entre l'exigent i crític públic juvenil com Tòquio al cor o Simón, no; Saimon, sense renunciar mai al relat de distàncies curtes que ha presentat en obres pròpies com 'El leedor fósil' o 'Las tres caras de la moneda' i en diferents reculls col·lectius formant part de col·lectius d'escriptors com el grup Marina i Autors de Cornellà.
Abans d'entrar en matèria, el primer que sorprèn és la divisió del llibre, que s'obre amb 'Prólogo, charla y estiramiento', a càrrec del periodista i professor de literatura David Garcia Cames, segueix amb 'En la porteria', 'En la defensa', 'En el centro del campo o la medular', 'En la delantera', 'En el banquillo y el entorno' i acaba amb l''Epílogo, vigília y sueños' a càrrec del professor de Filosofia Francisco Coronado Grimaldos.
Confesso que soc poc entusiasta del futbol i que només m'agraden aquells partits on l'entorn o la transcendència acaben superant a l'art futbolístic que per desgràcia, des que s'han imposat les plataformes de pagament han acabat reduïts a la mínima expressió, tot i que també és cert que miro d'estar mínimament al dia per no quedar com un indocumentat en temes de la pilota reina i poder mantenir converses de sobretaula familiar amb un mínim de dignitat. Contra (o en aquest cas que ens ocupa potser a favor) d'això puc argumentar que soc un lector voraç i que per amistat i també per curiositat, em vaig deixar captiva per aquests relats "futboleros" sense cap mena de prevenció i, una nova confessió, haig de dir que, com era d'esperar coneixent prou bé qui signava el llibre, no me n'he penedit en absolut.
A banda d'una portada magnífica, poètica i força il·lustrativa, el llibre de Gamero és un meravellós capbussament en les interioritats d'aquest futbol allunyat dels contractes milionaris, de la corrupció, dels grans noms, de les marques comercials, dels patrocinis milionaris i de la mentida. Al llibre hi ha aquell futbol que es juga per passió, per convenciment, per emoció, per ganes i per altruisme. Hi ha la companyonia, la solidaritat però també, perquè negar-ho, les petites enveges, les rivalitats i els estira-i-arronsa propis de qualsevol activitat humana que impliqui un mínim de socialització i, encara més si hi ha competició.
El repte de l'autor no era senzill, unir futbol i literatura i fer-ho amb encert i qualitat no era una tasca senzilla i Jorge Gamero fa bona aquella famosa frase de O Rei Pelé quan va dir "com més difícil és, més gran és la sensació de victòria". Doncs això, ha jugat un partit complicat, l'ha guanyat per golejada i ha aconseguit que aquesta sensació de victòria sigui màxima.
'La alineación' és un llibre rodó, intens, passional i carregat de matisos on es posa de manifest una cosa que s'explica prèviament però que encara que no fos coneguda resultaria més que evident en el decurs de la lectura. L'autor és també un jugador de futbol (a nivell d'aficionats) en actiu i ha jugat tota la seva vida, cosa que l'ha portat ha forjar un impressionant catàleg de sensacions i emocions humanes i esportives, així doncs, el coneixement de tots els detalls a la pràctica i un gran domini dels recursos literaris fa que els relats siguin sòlids, emocionants, vius i directes i que es presentin carregats de percepcions, de detalls, de totes aquelles petites coses que poden passar desapercebudes si no s'observen, com és el cas, amb una barreja equilibrada de precisió, intel·ligència i apassionament.
Arribats a aquest punt podríem dir que una mirada profana, superficial i despectiva en aquesta guerra més o menys encoberta entre les dues disciplines podria portar a pensar que el futbol dona per a poques filigranes literàries, òbviament no és així i aquest llibre és una nova demostració pràctica d'aquesta realitat. Abasta una gran varietat de temes, en cap dels relats tens la sensació de repetir-te i d'estar llegint una qüestió, una emoció o un detall que ja has llegit abans; també mostra una riquesa de sentiments, que van des de les mirades estrictament literàries a altres de molt alt voltatge personal, fruit de l'experiència i també de la vida, de vegades amable, de vegades cruel. Amaga també bones dosis d'accions viscudes, de realitats que el temps a anat convertint en records ancestrals que ja es contemplen amb una barreja de sentiments que es belluga entre la nostàlgia i la història.
Sigui com sigui, les narracions de Gamero són una nova demostració pràctica que la bona literatura no té límits ni temàtics ni estilístics i que si les coses es fan bé, qualsevol element que capti l'atenció d'un autor es transforma a l'instant en matèria literària de primer ordre. Recomanable per a un gran espectre de públic que pot anar des dels seguidors acèrrims de l'onze contra onze fins a lectors devots que no hagin vist un partit de futbol en la seva vida i, qui sap, potser també podria ser una bona peça per encomanar la passió pel futbol i la passió per la lectura. I tal i com va dir Johan Cruyff, si marques un gol més que el teu oponent, guanyes!
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics