Una de les línies bàsiques del treball d'SD Edicions és el món de la cuina. Tres col·leccions com la sèrie 'Productes de mercat', convertida ja en tot un clàssic que repassa diferents productes, les maneres de preparar-los i fent-ho sempre manera senzilla i molt efectiva; la 'Cuina per a nens' i també la més genèrica 'Altres' on hi van a parar llibres d'aquesta temàtica però sense col·lecció concreta. Aquí hi trobem precisament una mena de tàndem conceptual bàsic amb dos llibres 'De pans de Catalunya', de la periodista Annia Monreal i un de ben recent, 'Raíces del vino natural. Un año de viña', de la fotògrafa i somelier Clara Isamat.
Pa i vi, dos elements ancestrals, fonamentals, imprescindibles en la nostra cultura, en la nostra gastronomia i en les nostres tradicions. I els que ens presenta SD són dos treballs sòlids i impecables que ens donen una meravellosa panoràmica d'una realitat que ha canviat força i que ho ha fet d'una manera paradoxal, mirant enrere, recuperant els antics mètodes i tornant als orígens com a paradigma de la qualitat i de les coses ben fetes.
'De pans per Catalunya' és un treball interessant i peculiar. La periodista Ànnia Monreal, responsable del blog 'Pa, tomata i xocolata', és una panarra declarada (ho va deixar ben clar al blog Breadbites) i, de fet el pa és un dels eixos del seu treball.
El llibre ens situa molt bé, oferint una visió històrica molt posada al dia, parlant de la tradició, de l'actualitat i de la recuperació i utilització habitual de les antigues fórmules, d'aquesta herència ancestral que en alguns casos ha passat de pares a fills i que, en d'altres és el fruit d'una investigació i d'una recerca intensa amb paràmetres actuals. Sigui com sigui, el cert és que Monreal ens marca la pauta dels nous corrents, d'una manera de treballar que juga a adaptar els clàssics i a fer-los contemporanis. Els nous forners, ja sigui per herència o per vocació, representen una insòlita, necessària i engrescadora renovació del sector, un sector que ha sabut vèncer moltes dificultats i un grapat d'estigmes i imposar-se a base d'oferir qualitat, innovació i emoció a parts iguals.
'De pans per Catalunya' és un potent mostrari que ens permet descobrir forns, forners, tècniques i tot allò que envolta la fabricació del pa de qualitat, seguint tot el camí, des de com s'escull, es planta i es conrea el gra fins a la creació final. La llenya, la farina, la manera d'amassar, tot té la seva importància i tot es decisiu a l'hora de bastir una realitat fantàstica.
De la seva banda, 'Raíces del vino natural, un año de viña' és un altre treball fet des de la màxima intensitat, des del sentiment, del coneixement i de la passió. Clara Isamat Rivière és una fotògrafa amb vocació de somelier que arriba de ple a l'univers del vi després d'obrir un restaurant l'any 2005. Des d'aleshores la seva mirada s'ha dirigit amb molta atenció als productors que elaboren sense químics, sense intervenir en el procés de manera directa i significativa. I el que ha fet la Clara és dibuixar el perfil d'un any, la crònica, mes a mes, del pas de les estacions, dels treballs que es fan a la vinya o als cellers i personalitzant-ho tot en les persones que han fet del vi natural una manera de viure. Són 27 cellers de tot l'estat que miren de bellugar-se sense utilitzar elements artificials o aliens als procediments cent per cent naturals. La lectura del llibre ens dona una magnífica i bella panoràmica de la vida de cada dia però també detalls d'un aspecte molt menys tangible i molt menys quantificable, la passió que els homes i dones que hi ha al capdavant d'aquestes empreses aboquen a la seva feina, convertint-la en una qüestió molt, molt especial.
El concepte "cultura del vi", aquí agafa una dimensió més real, molt més complexa i sòlida. De fet la Clara obre un univers, una més que probable línia de futur que està destinada a créixer, a guanyar mercat i a aconseguir que a mida que augmenti la formació dels consumidors, el paper i el protagonisme d'aquests cellers "naturals" sigui cada vegada més ampli i interessant. I pel que fa als aspectes més formals, SD ha aconseguit dos llibres d'una gran bellesa, d'un format singular i d'una estètica que captiva, dos llibres que poden ser una fita en qualsevol biblioteca. El pa i el vi, de costat, en una magnífica aventura editorial.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics