Dilluns, 18 de Novembre de 2024

Tan diferents, tan iguals

La periodista Carlota Vendrell repassa, a la Fundació Privada Reddis, la trajectòria de les pedagogues Cori Bach i Teresa Vallverdú

24 de Maig de 2023, per Isabel Martínez
  • La conferència va tancar el cicle 'Reus, ciutat de pedagogues'

    Cedida

Després de repassar les trajectòries de pedagogues essencials com Cèlia Artiga i Teresa Miquel a través d’un cicle desenvolupat en els darrers mesos, la Fundació Privada Reddis ha posat punt i final, aquest dimarts, a aquesta iniciativa amb una xerrada sobre la trajectòria de dues darreres mestres: Cori Bach i Teresa Vallverdú. Ànimes màter de dos projectes educatius tan diferents com l’escola Montsant i l’escola Doctor Alberich, la periodista Carlota Vendrell n’ha destacat “la passió per l’ofici de mestra” com a “denominador comú” d’aquestes dues docents. “Tendim a fer homenatges pòstums” ha explicat Vendrell sobre la dificultat de tractar els perfils de dues mestres que, tot i jubilades, encara tenen una presència activa en el món de la docència ja sigui com a voluntàries o com a inspiració dels centres que van liderar durant una llarga etapa.

“Catalana, activa, democràtica, coeducadora i plural” han estat els trets característics de l’escola Montsant impulsada, juntament amb altres mestres, per Bach des de l’any 1967 després d’una breu experiència a la inicial Mowgli. Traslladada l’any 1974 a l’actual edifici després d’haver-se bressolat a Mas Vilella, Vendrell ha detallat els passos que va seguir el centre fins a integrar-se en la xarxa pública. “Amoïnada pel retrocés del català després que hagués estat llengua vehicular”, segons Vendrell, Bach ha animat, en el temps d’intervencions, “als educadors a formar-se bé, a no cansar-se de fer cursets perquè la vida avança” i els mestres han d’entomar tots aquests canvis a l’aula. Entre el reguitzell d’iniciatives impulsades per l’escola, Vendrell ha fet esment al treball realitzat, avant la lettre, en matèria d’integració i diversitat amb una estada a França suggerida per Francesc Tosquelles. Anys després aquesta experiència va culminar amb l’impuls del Projecte Maragda desenvolupat en col·laboració amb el Consell Comarcal del Baix Camp, l’escola Puigcerver i l’EAP per donar sortides professionals a alguns alumnes amb capacitats diverses. 

“La diversitat és un valor però no ho és la diferència”. Aquesta és, segons Vendrell, una de les frases que més li va impactar de l’entrevista a Vallverdú qui, en el seu cas, va ser directora de l’Alberich i Casas des del curs 1978-79 fins el 2003. En el cas de l’Alberich i Casas, els trets principals eren “escola oberta, arrelada al barri i impulsora de l’experimentació”. Nomenada escola d’atenció preferent des de l’any 1983, el centre educatiu del barri Immaculada de Reus va ser pioner en molts camps i va impulsar sempre l’identificació de tots els membres de la comunitat educativa amb la identitat reusenca. En aquest sentit, algunes iniciatives van ser participar activament en el Carnaval, posar els noms d’elements festius a les classes, la vinculació amb l’associació de veïns i amb les seves demandes, etc. Un altre element fonamental del centre va ser constituir-se en comunitat d’aprenentatge, una transformació que representava “l’aprenentatge dialògic i grups interectatius”. Aquest model, en el qual l’Alberich va esdevenir pioner a la demarcació de Tarragona, buscava les interaccions a través del diàleg igualitari de tots els integrants de la comunitat i va impulsar-se a partir de l’any 1999-2000. Coordinadora del Projecte Educatiu de Ciutat (PEC), regidora a l’Ajuntament de Reus,...la vivència ciutadana i política de Vallverdú també n’ha estat molt intensa al llarg dels anys. Activista molt implicada, Vallverdú ha coincidit amb Bach que no es pot donar el futur per guanyat i que els docents han de mantenir l’esperit de lluita.

Com a colofó d’aquest cicle centrat en el món de la pedagogia, la Fundació Privada Reddis ha impulsat una sèrie de tres capítols que s’emetrà a Canal Reus TV a partir del mes de juliol. 

 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics