Innovació, qualitat i viabilitat són els adjectius que defineixen Etecnic movilidad eléctrica, una empresa dedicada a la recàrrega de vehicles elèctrics amb energies renovables mereixedora del primer guardó als Premis Reus Empresa 2015. Amb aquest reconeixement, l’Ajuntament de Reus, a través de la regidoria de Promoció Econòmica, premia els tres millors projectes de creació d’empresa a la demarcació de Tarragona d’enguany, que són, a més d’Etecnic Movilidad eléctrica, Prokey Drinks i Place to plug. Amb una dotació de 3.000, 2.000 i 1.000 euros, respectivament, a més de gaudir de descomptes en cas que es vulguin instal·lar a Redessa, les empreses rebran els seus guardons en la jornada ‘Ocupa’t i emprèn’, que tindrà lloc el pròxim 19 de novembre, a les instal·lacions de firaReus (per incriure's, en aquest enllaç). Reusdigital.cat dedicarà un reportatge propi a cadascuna de les empreses reconegudes.
Aposta per la mobilitat elèctrica
Ja fa més de dotze anys que Jorge Ríos es dedica plenament a l’enginyeria energètica, concretament al sector elèctric. Ell és el fundador i gerent d’Etecnic movilidad elèctrica, negoci dedicat a la instal·lació, el manteniment i la gestió de punts de càrrega de vehicles elèctrics amb energies renovables tant en llocs públics com privats. A més, l’empresa reusenca també està desenvolupant un software que gestiona aquests punts de càrrega, ja que permet que l’usuari pugui fer diverses accions a través de l’ordinador, com per exemple connectar o desconnectar el punt de càrrega, reservar-lo, revisar si hi ha alguna errada o fer un pagament.
La idea inicial de la qual parteix l’empresa ve de lluny, tal com afirma el seu fundador: “Estava treballant en un pàrquing a l’Aeroport de Reus i vaig començar a visualitzar situacions que es podrien donar en un futur, com per exemple com gestionaria un aparcament al qual entressin deu cotxes elèctrics per carregar al mateix temps. Em van venir al cap una sèrie d’idees, però es van quedar aquí, el 2012”. Ríos va tornar a pensar en aquesta idea cap a finals del 2014 quan, després de fer un projecte elèctric per uns altres carregadors, va començar a donar tombs a com podria muntar un tipus de presa d’aquest estil.
Aquest fet va coincidir amb dues novetats molt rellevants. Per una banda, la majoria d’empreses tecnològiques importants –com Google o Apple- van anunciar que estaven desenvolupant cotxes elèctrics propis. Per l’altra, l’Estat va elaborar el Reglament de Baixa Tensió, una llei que obliga a instal·lar punts de càrrega de vehicles elèctrics cada 40 places en aquells aparcaments públics o privats d’ús públic, així com obliga a fer una infraestructura comuna als edificis residencials. “Hi havia dues notícies internacionals molt potents i vam veure un nínxol de mercat claríssim”, explica Ríos.
Una empresa en ple creixement
Etecnic movilidad eléctrica va posar-se en marxa a principis de 2015, després que el gerent contactés amb l’equip que actualment forma l’empresa. Des de llavors, ja ha fet la instal·lació de diversos punts de càrrega: a l’estiu va guanyar un concurs a Cambrils, on en va col·locar tres, i actualment està a punt d’instal·lar-ne al Port de Tarragona i a diferents particulars. A més, també es planteja instal·lar un punt de càrrega al VaporLab perquè els coworkers en puguin fer ús. “Ara mateix som l'única empresa a la zona habilitada per fer tota la infraestructura d’instal·lació, manteniment i sobretot gestió dels punts de càrrega –exposa Ríos-. I també som l’única al territori que està desenvolupant el software de control d’aquest tipus d’equips”. El gerent explica que aquest procés s’està fent en diverses fases: “A més del que anomenem la fase 1.0, que ja està en plena producció, estem en fases 2.0 i 3.0 per desenvolupar softwares més evolucionats en un futur”.
Pel que fa al seu lloc de treball, Etecnic movilidad eléctrica no té pensat moure’s del VaporLab, l’espai de coworking on es troba actualment. “Hi estem molt a gust i un dels motius del nostre èxit és estar aquí, ja que això és un projecte col·laboratiu –explica Ríos-. Per exemple, s’integra l’empresa de màrqueting Digital MediaCAT, representada per Oriol Pujols. Va ser en conèixer-lo quan es va començar a dinamitzar la idea, intervenir altres autònoms i treballadors”. Tot i així, el fundador de l’empresa afirma que investigaran punts de treball amb Redessa sobretot en qüestió de tecnologies TIC. “Segurament mirarem de col·laborar en els dos espais”, diu Ríos.
Visió de futur: expansió estatal i internacional
L’empresa invertirà els 3.000 euros del premi en un pla d’expansió en el territori. “Hem de desenvolupar un servei de manteniment, hem de tenir més capacitat d’investigació en el software i, per tant hem de generar més llocs de treball d’alta qualificació, sobretot informàtics, i també d’instal·ladors i manteniment d’aquests punts de càrrega”, explica el fundador del negoci. A més de voler-se expandir en l'àmbit estatal, Jorge Ríos afirma que Etecnic movilidad eléctrica ja té en marxa algun projecte internacional amb volums de facturació molt importants: “la veritat és que tenim una visió del 2016 i més enllà molt interessant”.
Pel que fa al significat que té pel fundador i gerent d’aquesta nova empresa haver resultat la primera guanyadora dels Premis Reus Empresa 2015, Ríos afirma que “el fet que la teva ciutat premiï el teu esforç, la teva idea i la teva passió per allò que t’agrada és un orgull molt gran”.
‘Ocupa’t i emprèn’, una jornada repleta d’activitats per als més emprenedors
La Fira de Reus acollirà el pròxim 19 de novembre la jornada ‘Ocupat i emprèn’, en la qual es procedirà a l’entrega dels Premis Reus Empresa 2015. També s’han programat diverses activitats com la xerrada de l’emprenedor reusenc Josep Anton Aliagas, tallers per cercar feina a Linkedin, una sessió de networking amb Lego o l’elaboració d’un videocurrículum.
Per altra banda, es presentarà la proposta guanyadora dels Premis Reus FP empresa, Repair-device, un projecte d’aplicació mòbil que consisteix en un intercanvi d’aparells electrònics entre particulars. Els autors del projecte han estat premiats amb una dotació econòmica de 600 euros, l’assistència a un curs de creació d’empreses de forma gratuïta i un ordinador portàtil pels tutors del treball presentat.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics