La tractorada convocada a Reus per aquest dissabte s'emmarca en tota una sèrie de mobilitzacions que el sindicat agrari ha organitzat a arreu de Catalunya. A Tarragona, les reivindicacions se centren en la falta d'ajuts agroambientals i del PDR. Sobretot a la zona que estem, a l'avellana, tenim ajuts que s'han retallat prop d'un 55%, ha assenyalat Ferrando. El coordinador territorial d'UP a Tarragona ha explicat que la Unió Europea demana un nivell de producció de fruita seca amb uns estàndards molt elevats pels quals calen unes ajudes. Si no, els costos de producció serien més elevats i els preus al consumidor també ho serien, ha avisat.
També denuncien una manca de productes fitosanitaris, especialment en el cultiu d'avellana, on calculen que ha caigut en un 80%: alguns es poden fer servir en altres cultius, però pel Ministeri d'Agricultura i grans fàbriques de producció de fitosanitaris els han deixat en desús, diu Ferrando, que alerta que si continua així hi haurà algunes malalties que no es podran arribar a tractar que podrien derivar en problemes de sanitat vegetal.
D'altra banda, els pagesos tarragonins, sobretot de l'Alt Camp, Baix Camp, Tarragonès i Baix Penedès, han deixat de percebre altres ajuts d'Agricultura destinats a la modernització del camp que funcionen per un sistema de puntuació, en què les zones de muntanya i les desfavorides tenen un plus. Així, les comarques tarragonines han quedat excloses perquè són considerades bones terres. Entrar a la modernització ens permetria posar al dia les nostres terres; per cultivar segons els estàndards necessites posar-te al dia en el teu negoci, ha defensat Ferrando, que ha insistit que els pagesos no reclamen més diners, sinó que estiguin millor administrats.
Els preus a la Llotja
Un dels punts que centra el descontentament dels pagesos és el procés d'igualació de preus de la fruita seca perquè consideren que l'actual els perjudica. Agricultura té previst fer un canvi a partir de l'1 de gener, amb el qual els preus seran reals i més transparents, segons el responsable de la fruita seca d'Unió de Pagesos, Rafel Español. Estaran obligats a passar els quilos assenyalant per quant els han comprat i per quant els han venut, ha detallat. Amb tot, demanen agilització en els tràmits i han demanat que el nou procés s'implementi abans: esperar al gener és haver venut el 80% de la collita a uns 60 o 80 cèntims per sota, uns diners que el pagès deixarà de rebre.
Español ha afirmat que no hi ha conflicte amb la Cambra però que els pagesos defensen que els preus estan manipulats pels qui operen en comerç, mentre que la cambra defensa que la fixació del preu es fa com marquen els estatuts de la llotja. Però estan antiquats, replica el responsable de la fruita seca d'Unió de Pagesos, que ha recordat que l'avellana es va arribar a pagar dos euros per sota del preu internacional: per cada cent sacs, el pagès deixava d'ingressar 12.000 euros que van anar a la butxaca d'algú, perquè al mercat internacional estan al mateix preu.
Reunió amb Agricultura
La seixantena de tractors, amb pancartes i cartells on es llegia 'Prou retallades', Volem viure de la terra o El govern no es mou; la pagesia no s'atura, han recorregut el passeig Sunyer fins a arribar a les oficines territorials d'Agricultura, on els esperava el director territorial, Àngel Xifré, amb qui s'han reunit. Un cop finalitzada la reunió, els membres del sindicat han traslladat als pagesos el plantejament de la trobada, on també han afirmat que ningú es pensi que es podrà fer un país millor sense la pagesia i han reclamat millors polítiques de preus, perquè consideren que fins i tot a Turquia, estan en millors condicions.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics