Dijous, 28 de Març de 2024

El Banc de l'esperança

Les indústries i la implicació ciutadana són clau en el funcionament de l'organització

25 de Març de 2014, per Albert Sunyol
  • Voluntaris del banc d'aliments

    Enrique Canovaca

  •  

Som a la seu del carrer de Rocamora, a l'antiga Cooperativa Agrícola de Reus. No hi trobarem productes selectes. Al contrari: caixes que contenen alimentació bàsica –arròs, pasta, oli- i fruita i verdura, entre d'altres. Prestatges que es van buidant, a mesura que es van repartint les existències a les entitats de beneficència. Ens trobem, doncs, en l'epicentre de la distribució. Aquí els voluntaris preparen paquets bàsics, en funció de les demandes de les entitats.

Aliments provinents en bona part dels excedents dels supermercats. Ho relata així Garcia: "Són productes que els queda aproximadament un mes per a la seva caducitat, que ens arriben una vegada els de caducitat més llunyana entren a les prestatgeries dels súpers; la gent compra aquells productes que tenen una data més llarga, i aquells que caduquen abans, ens els faciliten".

D'altra banda, la implicació de la ciutadania es reflecteix amb el gran nombre de capses de productes amb l'emblema del Gran Recapte d'Aliments –campanya iniciada el 2009-. En la darrera crida, de fa poc mes de tres mesos, es van recollir prop de quatre-centes tones a la demarcació. El sector agrari i els fons excedents de la Unió Europea complementen les aportacions, una xifra que, en el cas europeu, s'ha anat reduint.

Hi ha persones que s'acosten a la seu de forma periòdica. "Nosaltres rebem a tothom que s'acosta aquí, i els podem subministrar provisions d'emergència, però els derivem cap a les entitats, que són les que se n'ocupen de repartir els aliments", reconeix el secretari del Banc dels Aliments. L'Antonio constata com un dels productes que es dispensa la llet i considera que aportar llegums seria una bona manera de contribuir amb l'entitat, de cara a campanyes properes com 'La fam no fa vacances'.

Increment notable de les persones ateses

El Banc d'Aliments de les Comarques de Tarragona va iniciar la seva activitat l'any 1995. "La tasca s'ha magnificat, però cal tenir en compte que quan la crisi vagi a la baixa hi seguirà havent un nombre fix de persones que necessitaran aquesta ajuda", afirma el secretari de l'entitat, que compta amb quaranta-dos voluntaris i amb una tasca que supleix en bona part el paper de les administracions, com reconeix Garcia.

La xifra de persones ateses a la demarcació mitjançant aquesta entitat ha augmentat significativament. De 6.881 persones el 2005, es va passar a 15.884 el 2006, i el 2012, en van ser 26.000. En total, el 2012 es van entregar prop d'un milió i mig de quilos d'aliments i van ser ateses cent vint-i-quatre institucions.

Garcia explica com s'està treballant per tenir una base de dades entre les diverses institucions benèfiques per evitar duplicitats i mantenir un registre de les entregues que es duen a terme, ja que, actualment, aquesta tasca la realitza de forma autònoma cada una de les entitats.

Aquest reportatge rep la col·laboració de la Fundació Privada Reddis.

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

reusdigital.cat Reus Diari Digital fundació privada reddis

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics