Dijous, 21 de Novembre de 2024

Vetllar per la integració social i l'educació de les persones amb síndrome de Down

L'associació dóna cobertura a la demarcació i compta amb un bon nombre de voluntaris que fan possible la seva tasca

14 de Març de 2014, per Albert Sunyol
  • Un grup de nois i noies, membres de l'associació

    Cedida

  • Cedida

  • Cedida

  •  

Darrere l'Associació de Síndrome de Down de Tarragona hi ha un equip compromès amb el  desenvolupament educatiu i d'integració social del nen/a amb aquesta discapacitat, en totes les etapes de la vida. La inserció laboral és un altre aspecte que defineix la raó de ser d'aquesta entitat, que té com a horitzó incidir cada vegada més en l'autonomia dels joves.

L'entitat neix al 2007, gràcies a la iniciativa d'un grup de pares i mares amb nens amb síndrome de Down. La seu s'estableix a Reus i, a dia d'avui, compta amb cent vint socis. Un dels programes amb el que treballa és l'Encaixem els cinc sentits, que engloba des del naixement fins al final de l'etapa educativa, i que incideix en l'atenció primerenca, és a dir, la comunicació i l'acollida amb els pares una vegada s'assabenten del trastorn que pateix el nen/a, un fet que "acostuma a ser, en el noranta-nou per cent, dels casos en el moment del part", explica Montse Ramírez, directora tècnica de l'associació.

D'altra banda, aquest projecte també es focalitza amb el reforç escolar dels nens i nenes, un fet que pren molta rellevància en "èpoques de retallades de personal, especialment, als centres públics". En aquest aspecte, Ramírez constata com "la demanda principal ens la fan els mestres i no tant les famílies, i des de l'associació intentem resoldre aquestes mancances".

Objectiu: la inserció laboral

El segon gran programa de l'Associació de Síndrome de Down de Tarragona és el de la inserció laboral, Agafa't al XXI, i que parteix des dels setze anys, just al final de l'etapa educativa. Formació bàsica des del seu inici, quant a competències personals, la pròpia formació professional i la orientació i, finalment, la inserció laboral. "Contactem amb empreses que tenen més de cinquanta treballadors i els oferim aquest projecte, amb tot el suport necessari cap a l'empresa vers la integració i les tasques que haurà de fer en el lloc de treball", explica la directora tècnica.

Aquesta ocupació es duu a terme en empreses relacionades amb l'oci i l'hostaleria (cambrers, recepcionistes, cuina), entre d'altres. Per dur a terme aquestes programes l'entitat compta, a més de la directora tècnica, amb una psicòloga, una psicopedagoga, un preparador laboral, una integradora i una auxiliar administrativa, a banda d'una trentena de voluntaris i els propis pares i mares dels nens i nenes.

El present de l'associació està marcat per les aportacions econòmiques que arriben per part d'entitats privades. El futur? "Poder incidir en l'autonomia màxima dels joves en matèria d'habitatge, i fer incidència també l'acompanyament en l'envelliment actiu, és a dir, seguir estudiant, potenciant allò que han après", comenta la directora tècnica.

La tasca de l'entitat es farà encara més visible el proper 21 de març, amb la celebració del Dia Mundial de la Síndrome de Down, amb diverses activitats al Pallol, i amb el ball i la poesia com eixos temàtics. 

Aquest reportatge rep la col·laboració de la Fundació Privada Reddis

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

reusdigital.cat Reus Diari Digital associació de síndrome de down tarragona
reusdigital.cat Reus Diari Digital associació de síndrome de down tarragona

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics