De cara als pròxims anys, s'espera que augmenti considerablement el nombre de persones al planeta. I això suposarà un repte a molts nivells però, sobretot, pel que fa a l'alimentació. Actualment, cada habitant de Catalunya llença gairebé 35 quilos anuals d'aliments que es podrien haver aprofitat. Per tant, el malbaratament alimentari és una qüestió que ja és sobre la taula, però que prendrà més força en un futur. "Nosaltres mateixos ens reconduirem, canviant els hàbits de comprar molt i llençar-ho", augura positivament Eusebio Alonso, president del Banc dels Aliments de les comarques de Tarragona. "No tenim cap més opció", adverteix.
'Migdies solidaris' a Reus
Precisament com a reacció a aquesta gran quantitat de productes que la indústria alimentària i els comerços generen i que no es poden comercialitzar per diverses raons, va néixer la iniciativa del Banc d'Aliments que ara ja té seus en diferents parts del món, recorda Alonso. El de les comarques de Tarragona atén a 25.000 persones diàriament, a través d'institucions i entitats socials que distribueixen els aliments recaptats. Alonso explica que, ara per ara, el principal problema que tenen és la "falta de voluntaris i de recursos econòmics".
Veient aquesta situació, des del restaurant Batticuore de Reus van voler aportar-hi el seu granet de sorra. 'Migdies solidaris' es va fer el març passat i es torna a repetir aquest mes de febrer. És una acció solidària en què el restaurant fa un donatiu de 2 euros al Banc dels Aliments per cada menú complet servit al migdia. "L'any passat vam arribar a 800 euros i enguany esperem augmentar per poder ajudar més", indica el gerent del restaurant reusenc, Òscar Vallverdú.
Crida a la suma d'altres establiments
Vallverdú i Alonso coincideixen en què "la col·laboració sempre és necessària" i no descarten repetir aquesta acció cada any per fer un "recordatori de solidaritat". Vallverdú considera que el món de la restauració està fent alguns avenços, ja que alguns locals "estan redimensionant els plats" per intentar reduir el menjar que es llença. "Al Batticuore no tenim sobrants", explica, "ja que fem comandes petites però constants, gràcies a la bona xarxa de distribució que tenim", destaca.
Des del Banc d'Aliments de les comarques de Tarragona agraeixen enormement la iniciativa pionera del restaurant Batticuore, però Alonso assenyala: "No podem carregar a un restaurant tot el problema d'una societat". Vallverdú espera que més restaurants reusencs se sumin a aquesta iniciativa i planteja, per exemple, que durant un període de l'any hi hagi alguna mena d'acció solidària conjunta del sector de la restauració de la ciutat.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics