Dissabte, 23 de Novembre de 2024

Els tarragonins omplen la Rambla Nova per Sant Jordi davant l’optimisme de floristes i llibreters

Milers de ciutadans aprofiten el bon temps per passejar i remenar en una diada que enguany se celebra en dissabte

23 d'Abril de 2016, per ACN
  • Una filera de persones miren els llibres exposats en una parada a la Rambla Nova de Tarragona el dia de Sant Jordi

    ACN

La Rambla Nova de Tarragona bull d’activitat per Sant Jordi. Tot aprofitant el bon temps, milers de persones compleixen amb la tradició de comprar llibres i roses i ja omplen de gom a gom la principal artèria de la ciutat, on s’apleguen més de 150 parades. La diada ha arrencat amb un ritme més suau que altres anys, però tant floristes com llibreters confien que es tancarà amb un bon nivell de vendes. El fet que enguany Sant Jordi se celebri en dissabte permetrà allargar la jornada i s’espera que moltes persones d’arreu del territori puguin desplaçar-se a Tarragona per passejar i remenar entre les piles de llibres. Entre els títols d’autors tarragonins més sol·licitats destaquen ‘El nazi de Siurana’ de Toni Orensanz, ‘Tots els carrers de la Part Alta de Tarragona’ de l’aquarel·lista Fermí Carré, ‘Els fils de l’Aranya’ de Margarida Aritzeta o ‘Els arbres no es podien moure’ de Joan Cavallé.

Un sol radiant i una temperatura agradable acompanyen aquest any la diada de Sant Jordi a Tarragona. Sent dissabte, els ciutadans han sortit de forma més esglaonada als carrers, però la Rambla ha tornat a atreure fins al migdia una multitud de persones a la recerca del llibre i la rosa. Les coques centrals del passeig acullen enguany un total de 158 parades -menys que en anys anteriors-, comptant-hi les dels llibreteres agremiats, les de les floristeries i les d’entitats, institucions i partits. La tarda serà un dels moments àlgids de la jornada.

Els llibreters, que apliquen un descompte del 10% per incentivar les vendes, concentren amb motiu de la Diada un bon gruix de la facturació de tot l’any. Arran de l’esclat de la crisi, el sector ha notat certa contenció i la gent mira i remena cada cop més. Un dels socis de la Llibreria ‘La Capona’ de Tarragona, Ricard Espinosa, ha explicat que enguany podran allargar la diada al vespre. “La gent avui no té pressa perquè demà no ha d’anar a treballar i segur que Sant Jordi tornarà a ser un èxit”, ha apuntat.

Jordi Romeu, de la Llibreria Adserà, ha admès que el fet que la diada caigui en dissabte possiblement acabi restant públic, com els grups d’escolars que acostumen a recórrer la Rambla en dies lectius. “Enguany no vindran amb els professors, però esperem que vinguin amb els pares”, ha desitjat. Per la seva banda, Rosa Marrugat, de la llibreria de la Rambla, ha destacat que la diada té un caire més familiar i s’ha mostrat confiada que serà un èxit perquè la gent disposa de més temps per passejar.

Aquest és el cas de Felip Estorach i Cinta Santamaria, una parella de l’Aldea (Baix Ebre)que han aprofitat que avui tenen el dia lliure per gaudir persona de la diada en primera persona i recórrer la Rambla per comprar roses i llibres. Ella ha regalat al seu home ‘Vae Victus’ d’Albert Sánchez Piñol i ella l’ha obsequiat amb ‘L’assassí que va somiar amb un lloc al cel ’ Jonas Jonasson. En clau territorial, també s’han decantat per endur-se a casa ‘Lo llibre 2’, la segona edició del recull de Paraules Ebrenques.

Multitud de propostes del territori

Sant Jordi és un dia d'encontre i diàleg entre lectors i autors. Un dels que ha estat signant exemplars del seu nou llibre a la Rambla tarragonina és el periodista i escriptor falsetà Toni Orensanz, que ha recollit a ‘El nazi de Siurana’ la llegenda d'un belga instal·lat en aquest poble del Priorat. Segons Orensanz, Sant Jordi li ha permès “connectar” amb l’interès dels lectors per “l’horror” del nazisme que, en certa mesura, “acaba atrapant i fascinant”.

Orensanz i la resta d'autors locals han presentat un ampli ventall de títols per aquesta Diada. En els últims dies, a les llibreries s'han demanat amb insistència llibres de temàtica tarragonina com ‘Tots els carrers de la Part Alta de Tarragona’ de l’aquarel·lista Fermí Carré, ‘Els fils de l’Aranya’ de Margarida Aritzeta o ‘Els arbres no es podien moure’ de Joan Cavallé, segons ha explicat el llibreter Ricard Espinosa.

Altres novetats de regust tarragoní per aquest any són les ‘Pàleo Receptes’ de l'arqueòleg Eudald Carbonell i Cinta S.Bellmunt, ‘La força del vent’ de Marta Magrinyà, ‘Defenseu-nos en la batalla’ de Miquel Reverté, ’25 Edicions del Concurs de Castells de Tarragona’ de Jordi Andreu i Jordi Suriñach o ‘El cafè de París’ de Francesca Aliern.

Les floristeries també presenten per Sant Jordi propostes innovadores. Tot i això, les roses vermelles són les que estan tenint més bona acollida. Una de les responsables de la floristeria Mari de Sant Pere i Sant Pau, la Cristina, ha explicat que les vendes s’han animat al migdia, però no s’ha atrevit a fer un pronòstic de com anirà el dia. “Quan cau en cap de setmana no saps mai com anirà. Entre setmana et ve gent dels col·legis, gent que va i ve de treballar i es fa un tipus de venda diferent”, ha exposat.

Diferents actes pel territori

A Reus, la plaça del Mercadal ha esdevingut un any més l’escenari principal de Sant Jordi, amb les parades de llibres, roses i entitats. L’Ajuntament ha organitzat la recepció als autors locals al Palau Municipal, la descoberta d'un autoretrat de l'artista Ramon Ferran i una conferència sobre el "Llibre de la Cadena", un dels documents legals més antics pertanyents al municipi de Reus que s’exposarà des d'aquest dissabte al vestíbul d’alcaldia, fins al 29 d’abril.

A Valls, la plaça del Pati ha estat l’epicentre de la diada i l’escenari de l’arribada dels dracs de la ciutat. Al migdia s’han lliurat els premis del Concurs de relats breus de Sant Jordi al jardí de la Biblioteca. La vila de Montblanc està immersa en la 29a edició de la Setmana Medieval que té la representació de la Llegenda de Sant Jordi com un dels actes estrella.

Avui Móra d’Ebre ha inaugurat l’exposició ‘A la vora del riu...’, que mostra d’una manera visual i entenedora el lligam i la influència que el riu ha tingut en els escriptors ebrencs. La mostra està estructurada en disset grans cartells de 120 centímetres de llarg per 90 d’ample, penjats en diversos balcons de la plaça de Dalt.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics