En total, s’espera que la temporada de calçots faci que més de 350.000 persones visiten Valls i l’àrea entre novembre i abril, sobretot en cap de setmana però també en dies de cada dia. “Esperem que sigui una temporada ben reeixida”, ha desitjat Castells, que ha dit que els calçots d’aquesta temporada són especialment de qualitat, alhora que nombrosos. L’activitat que comporten les calçotades pel municipi és “un reforç” per l’agricultura, segons el president de la Cambra de Comerç de Valls. La temporada de calçots deixa uns 15 milions d’euros a la comarca, segons dades de la Cambra, i es presenta com “la segona temporada turística” de l'any a la demarcació, després del turisme de sol i platja.
Durant la Gran Festa de la Calçotada també s’han muntat els mercats de la Calçotada, les cercaviles i mostra de danses de carrer, en les quals hi ha participat grallers, gegants, carros i cavalleries. D’altra banda, s’han fet les demostracions de coure calçots, el 29è concurs de Cultivadors de Calçots i el 25è Concurs de Salsa de la Calçotada de Valls, amb demostracions de com es fa la salsa típica. Amb tot plegat, “l’olor dolcenca de la cuina dels calçots” i les activitats, “és important perquè quedi una festa arrodonida”, segons Castells.
Una de les organitzadores del certamen que busca la millor salsa per acompanyar els calçots, Maria Teresa Vilaplana, ha reivindicat la salsa “tradicional” dels calçots: “és molt bona tal com és, no cal fer invents”, ha dit Vilaplana, que ha demanat que els cuiners no afegeixin “ni pa fregit ni aigua calenta” per lligar la salsa. Els ingredients tradicionals per fer la salsa és l’ametlla, avellana, tomàquets escalivats, alls escalivats, julivert, pebre vermell, nyora, i lligar-ho amb oli, vinagre i sal. “Tot emulsionat, que quedi ben lligat, i paciència”, ha dit Vilaplana.
178 calçots en 45 minuts
Un dels moments més esperats ha tingut lloc a la una del migdia, amb el concurs de Menjar Calçots. En iniciar el concurs, les Colles Joves i Vella dels Xiquets de Valls han aixecat els seus pilars. Després d’un any de pausa obligat per les regles del certamen, el barceloní Adrià Wegrzyn, que té el rècord històric de menjar calçots -3,800 quilos en 45 minuts- s’ha tornat a imposar en el concurs. Wegrzyn ha menjat 178 calçots en tres quarts d’hora, 3,115 quilos. “Cada any em faig més gran i això es nota”, ha assegurat el guanyador, que ha dit que no té por que un altre participant s’imposi al pròxim certamen en què ell pugui concursar. “És llei de vida però espero que siguin els meus fills qui em superin”, ha dit.
Un dels altres protagonistes indiscutibles de la jornada ha estat el presentador de la televisió japonesa Daisuke Miyagawa, que ha participat al concurs de Menjar Calçots per enregistrar-ho al programa del canal NTV, que repassa les festes tradicionals curioses que es fan arreu del món. “Potser seré el guanyador”, ha afirmat abans de començar el concurs Miyagawa, que ha assegurat que dissabte va provar els calçots per primera vegada i en va menjar 43 en 10 minuts. “És increïble” Wegrzin, ha comentat el presentador japonès abans de començar el concurs: “en va menjar gairebé 300 en 45 minuts; jo en menjaré 200. Finalment, Miyagawa ha quedat quart al concurs i ha menjat 157 calçots, 1,965 quilos.
David Adelantado, de Barcelona, ha estat segon amb 2,769 quilos de calçots menjats; Edgar Vicente, d’Albacete, n’ha menjat 1,975 quilos i ha quedat tercer. Xosé Ignacio Núñez, de Valls, ha quedat cinquè amb 1,800 quilos de calçots degustats.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics