Dimarts, 24 de Novembre de 2020

Dos projectes amb investigadors de la URV, seleccionats en un programa per portar la recerca al mercat

Han dissenyat i desenvolupat, d'una banda, un nou dispositiu per enregistrar la funció cerebral dels infants; de l'altra, sistemes avançats d’assistència al conductor

20 de Setembre de 2020, per Redacció
  • Tots dos projectes són liderats per investigadors de la URV

    Cedida

Mobile World Capital Barcelona (MWCapital) ha resolt la quarta edició de 'The Collider', el seu programa de transferència tecnològica, que connecta el coneixement científic amb el talent emprenedor per crear empreses tecnològiques altament innovadores. Enguany s’han rebut 229 propostes i se n’han seleccionat 15, entre les quals n’hi ha dues que duran a terme investigadors de la URV juntament amb altres institucions. El projecte 'AnElectrode Device For Amplitude-Integrated Electroencephalography' s’ha presentat entre la URV i l’IISPV. Per part de la URV, l’investigador principal és Albert Fabregat, del departament d’Enginyeria Mecànica i membre del grup de recerca Functional and Smart Materials (FuncMat). Per part de l’IISPV, l’investigador és Vicenç Pascual, del departament de Neurofisiologia Clínica.

Els investigadors han dissenyat i desenvolupat un nou dispositiu per enregistrar la funció cerebral dels infants. L’instrumental que s’utilitza per a les electroencefalografies d’amplitud integrada (aEEG) en unitats de cures intensives i pediàtriques dels hospitals són els elèctrodes de superfície amb hidrogel o d’agulla subcutània, els mateixos que es fan servir per monitorar persones adultes i no tenen en compte les necessitats específiques dels nounats. El que han fet és un nou disseny de dimensions i forma adequades, que s’adapta a la superfície cefàlica dels nounats, millora el seu suport, permet una substitució segura del gel electroconductor i també poder manejar l’infant sense problema. De moment ja se n’han fabricat els primers prototips i els assajos clínics preliminars començaran els propers mesos.

L’altre projecte és 'MethodAutoRad: dispositiu i mètode per a la comunicació vehicle-infraestructura i vehicle-vehicle mitjançant radar' L’investigador principal és Antoni Lázaro, del Departament d’Enginyeria Elèctrica, Electrònica i Automàtica de la URV i s’ha presentat conjuntament amb laUAB, amb l’investigador Pedro de Paco. Molts automòbils venen equipats amb sensors, radars o càmeres que formen part del que s’anomenen sistemes avançats d’assistència al conductor. Estan dissenyats per evitar accidents a la carretera i protegeixen tant els ocupants del cotxe com els vianants, prevenen col·lisions, detecten punts cecs o bé donen assistència a l’aparcament, entre d’altres.

Aquests investigadors han desenvolupat l’ús d’un radar d’ona contínua modulada per freqüència (FMCW), que és un dispositiu que ja està instal·lat per defecte en aquests cotxes com a canal de comunicació per rebre informació d’altres cotxes, senyals de trànsit o bé d’altres infraestructures. El principal avantatge respecte a altres sistemes de comunicació proposats és que no necessita instal·lar cap altre dispositiu addicional al vehicle i tampoc desplegar una xarxa de comunicació complexa.

Els projectes que participen en el programa entren en tres fases: una de validació tecnològica del projecte científic; una altra d’identificació i validació de l’oportunitat de negoci (la fase actual) i definició del pla d’acció, i una darrera de posada en marxa de les societats en el procés d’incubadora. Durant totes les fases el programa posa a disposició dels projectes una sèrie de serveis amb l’objectiu d’acabar comercialitzant la tecnologia desenvolupada. 'The Collider' atorga 2.000 euros a cadascun dels 15 projectes, a través de la col·laboració amb el Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat.

Els projectes que arriben a constituir-se com a societats en acabar la fase 3 són els que tenen la possibilitat d’accedir a una inversió de fins a 50.000 euros. 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics