Dimarts, 10 de Setembre de 2024

Uns premis de la URV a l’impacte social de la Recerca reconeixen set projectes

Aborden els trastorns del neurodesenvolupament, l'execució hipotecària, la teràpia oncològica, els polímers del futur, el càncer ocular infantil i l'obesitat infantil

29 d'Octubre de 2020, per Redacció
  • Un dels estudis premiats se centra en la prevenció de l'obesitat infantil

    URV

El Consell Social de la URV ha fet públic els projectes de recerca dels investigadors de la universitat reconeguts amb el Premi Impacte Social de la Recerca 2020 per haver tingut, o perquè preveuen tenir-lo, "un impacte destacable en la millora de la societat". En aquesta edició han estat set els projectes premiats, dos que ja han pogut demostrar la seva aplicabilitat, sobre les execucions hipotecàries i sobre l’obesitat infantil, i cinc més que estan en curs per abordar millores en els transtorns del neurodesenvolupament, en la teràpia oncològica, el retinoblastoma, l’obesitat infantil i els polímers.

En l’àmbit de les ciències socials i les humanitats, el projecte 'L’impacte de la recerca en execució hipotecària com a motor per potenciar noves dinàmiques als tribunals de justícia', de les investigadores Elisabet Cerrato i Roser Casanova, ha estat el guanyador en la modalitat ex post (ja desenvolupat). El projecte busca fórmules alternatives a la subhasta judicial i ha aconseguit "un canvi" en la dinàmica d’actuació dels tribunals de justícia.

Així, gràcies a l’activació del sistema de “venda per persona o entitat especialitzada”, enlloc de la subhasta, hi ha una millora en la resposta a la reclamació dels deutes impagats en una execució hipotecària. En aquest mateix àmbit, però en la modalitat ex ante (pendent o en execució), el projecte guanyador ha estat 'EPINED-II: Estudi dels predictors psicològics, socioeducatius i biològics del curs dels trastorns del neurodesenvolupament per millorar la seva qualitat de vida i el funcionament psicosocial', de Josefa Canals, Paula Morales, Núria Voltas i Patrícia Esteban.

Aquest projecte estudiarà factors multidisciplinars com a marcadors de diagnòstic primerenc de TDAH o TEA en una mostra representativa d’escolars de la demarcació de Tarragona i del seu curs evolutiu, ja que molts nens amb dificultats no estan atesos pel sistema, la qual cosa implica un impacte negatiu en la seva vida i en l’entorn.

En l’àmbit de les ciències de la salut i de la vida, el projecte guanyador del Premi a l’Impacte Social de la Recerca ex post és 'European Childhood Obesity-Early Programming by Infant Nutrition (CHOP)', de Marta Zaragoza, Joaquin Escribano i Natàlia Ferré. Els resultats d’aquest estudi van proporcionar informació valuosa per a la prevenció de l’obesitat, fonament científic per recolzar noves regulacions sobre el contingut proteic de les fórmules infantils i de continuació, millores per al desenvolupament de productes de nutrició infantil.

En la modalitat ex ante, el projecte reconegut en aquest mateix àmbit ha estat 'Estudi longitudinal per determinar els factors de risc que s’associen amb l’obesitat infantil. Estudi CORALS (Childhood Obesity Risk Assessment Longitudinal Study)', de Nancy Babio i Jordi Salas-Salvadó. Amb aquest estudi tracten d’entendre com interactuen els individus amb el seu entorn des d’edats primerenques, i com aquestes interaccions predisposen a desenvolupar excés de pes. Ja han començat a identificar i quantificar els factors de risc d’obesitat infantil en nens i nenes de 3 a 6 anys i se’ls farà un seguiment durant 10 anys. D’aquesta manera es podran establir estratègies eficaces de prevenció de l’obesitat infantil.

En l’àmbit de les ciències experimentals, enginyeria i arquitectura, s’han seleccionat tres projectes ex ante i ha quedat deserta la modalitat ex post. Més concretament, el projecte guanyador d’aquest àmbit ha estat 'Desenvolupament de tecnologia de encapsulació per millorar la teràpia oncològica', de Marta Giamberini, Bartosz Tylkowski i José Antonio Reina. L’objectiu d’aquest projecte és millorar la vida quotidiana dels pacients amb càncer.

El jurat del premi també va decidir atorgar ex aequo el reconeixement als projectes 'Vitrímers, els polímers del futur: reciclables, auto-reparables, auto-soldables i amb excel·lents prestacions termo-mecàniques', de Sílvia de la Flor i Àngels Serra, i 'Aplicació mòbil per al diagnòstic precoç del Retinoblastoma, el càncer ocular més freqüent en infants', de Carme Julià. El primer pretén desenvolupar nous materials polimèrics per a aplicacions en la indústria òptica, pantalles de protecció, lents orgàniques que requereixin transparència i altes prestacions tèrmiques i mecàniques. El segon té per objectiu desenvolupar una aplicació mòbil per diagnosticar de manera precoç el retinoblastoma, el càncer ocular més freqüent en infants. 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics