Dijous, 25 d'Abril de 2024

Proposen una sanció de 240.000 euros pel grup logístic Carreras per frau en la contractació temporal

Inspecció ha aixecat fins a l'agost 1.276 actes d'infracció a la demarcació de Tarragona, un 10,5% més que l'any passat

29 de Setembre de 2016, per Redacció
  • El director dels Serveis Territorials de Treball, Afers Socials i Famílies al Camp de Tarragona, Francesc Tarragona; secretari general del Departament de Treball, Josep Ginesta; i el delegat de Govern a Tarragona, Òscar Peris

    ACN

La Inspecció de Treball de Tarragona proposa sancions i liquidacions a la Seguretat Social que arriben als 240.000 euros pel grup logístic Carreras i les empreses de treball que utilitzava per frau en la contractació temporal mitjançant contractes "intermitents" i cessió il·legal de treballadors. Segons la investigació, l'empresa cobria 101 llocs de treball mitjançant contractes de posada a disposició a empreses de treball temporal (ETT), que en els 18 mesos anteriors ja havien estat coberts durant més de 12 mesos de manera contínua o discontínua per treballadors d'ETT. L'incompliment afecta 1.356 contractes de treball de posada a disposició durant el període 1 de setembre de 2014 i 30 de març de 2016. Són dades que ha presentat des de Tarragona el secretari general del Departament de Treball, Josep Ginesta, que ha apuntat que des de gener fins a l'agost, a Tarragona s'han aixecat un 10,5% més d'actes d'infracció que l'any anterior, 1.276.

 
 
Carreras, frau i abús
 
Inspecció ha fet una proposta de sanció a l'empresa usuària de 63.255 euros, i una altra proposta de sanció i liquidació a la Seguretat Social a les empreses de treball temporal de 171.744 euros per diferències de cotització. Segons ha detallat Ginesta, les empreses implicades tenen un període per presentar al·legacions, tot i que l'autoritat laboral "difícilment les podrà estimar". "Quan hi ha un frau i un abús tan gran es fa difícil veure-hi raonaments jurídics que t'ho tombin", ha afirmat el secretari general del Departament.

Segons Inspecció, s'ha apreciat la responsabilitat solidària del grup logístic en les actes de liquidació de quotes a la Seguretat Social per diferències en la cotització. Les diferències es generen per abonar al treballador posat a disposició el salari per temps treballat i no per temps contractat, tot i que el treballador no pot prestar serveis per causa imputable a l'empresa.

"Podem entendre que alguns processos necessiten flexibilitat, però hi ha mecanismes per fer-ho, i no pot ser esclavitzar els treballadors", ha afirmat Ginesta, "si hi ha un procés productiu que sotmet treballadors a esclavatge, hem de mirar el procés productiu". Sobre Carreras, ha explicat que hi havia una bossa de treballadors d'ETT –previstes legalment- que cada matí acudien a l'empresa a una hora concreta i no era fins aleshores quan l'encarregat els deia si aquell dia treballarien o no. Es genera un "efecte crida que té lligat al treballador: està disponible però fins a l'hora no sap si treballarà, si cobrarà ni si cotitzarà a la seguretat social". "No quadra grans empreses amb grans beneficis que acabin donant com a resultat situacions d'aquest tipus: un frau de llei claríssim", ha conclòs.

Balanç general
 
Les infraccions detectades a Tarragona des de gener fins a l'agost són principalment en l'àmbit de la Seguretat Social (574), seguides de les relacions laborals (358), seguretat i salut en el treball (262), obstrucció a l'empresa inspectora (45), i en ocupació i estrangers extracomunitaris (36). Amb tot, l'augment més gran de les infraccions respecte al mateix període de l'any passat ha estat en relacions laborals, amb un 167% més. En concret, segons Treball, es deu a la pujada de les infraccions amb els temps de treball (98,5% més), l'ús inadequat d'empreses de treball temporal per empreses usuàries del servei (102% més) i amb incompliments salarials (57% més).

Pel que al frau en la contractació, com a conseqüència de la intervenció inspectora, 693 contractes temporals s'han convertit en indefinits, un 37,8% més que en els primers vuit mesos del 2015. D'altra banda, la infracció més detectada en l'àmbit de la seguretat i salut laboral ha estat la relacionada amb màquines i equips de treball (18%), en matèria de seguretat social ha estat la falta d'alta de treballadors per compte d'altri (32%) i en ocupació, el treball d'estrangers extracomunitaris sense autorització (61%).

Amb les inspeccions d'enguany s'ha aconseguit incrementar la jornada de treball pactada en el contracte de treball a temps parcial de 244 treballadors, un augment que supera el 50% de la jornada declarada en més de la meitat dels casos. En aquest àmbit, Inspecció ha aixecat 133 actes d'infracció, un 98,5% més que l'any anterior.

La situació detectada a Tarragona és "simptomàtica" del que es detecta en àmbit nacional, sobretot pel que fa als contractes intermitents, però que a la demarcació és "més accentuada". En aquest sentit, Ginesta ha afirmat que Treball, a partir d'ara, "declara la guerra als contractes intermitents". A Carreras s'ha produït la "primera gran operació" mitjançant la inspecció que acabarà amb una de les sancions "més grans" que s'han imposat mai a Tarragona, segons el secretari general de Treball. Segons ha desvelat Ginesta, a Tarragona hi ha cinc investigacions en marxa sobre situacions de cambreres de pis i 24 actuacions en curs vinculades al cas Telefònica-Movistar, de subcontractació en cadena irregular.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics