Dimarts, 26 de Novembre de 2024

Un estudi de la URV conclou que el consum de vitamina K redueix el risc de cataractes

Aconsegueix una reducció del risc d'un 30%

15 de Maig de 2017, per Redacció
  • El bròquil aporta una gran quantitat de vitamina K

    Cedida

Investigadors de la Unitat de Nutrició Humana de la Universitat Rovira i Virgili, l’Institut d’Investigació Sanitaria Pere i Virgili i el Ciber Fitopatologia de l’Obesitat i Nutrició han dut a terme un estudi que ha avaluat la relació entre els aliments que contenen vitamina K i l’aparició de cataractes, ja que es coneix que la dieta modula aquests processos. Com que la vitamina K té propietats antiinflamatòries i antioxidants i també està relacionada amb el metabolisme de la glucosa i la insulina van postular que la ingesta de vitamina K es podria associar a tenir menys risc de cataractes en una població mediterrània de gent gran. 

Amb aquest treball han pogut demostrar el benefici del consum de vitamina K, que es troba en els vegetals, especialment els de fulla verda, sobre el risc de patir cataractes, és a dir, en protegeix el desenvolupament. La recerca, dirigida pels investigadors Mònica Bulló i Jordi Salas, es va realitzar en 5.860 participants de l’estudi PREDIMED (Prevenció amb dieta mediterrània) que van ser seguits durant gairebé sis anys. Els participants eren homes i dones d’entre 60 i 80 anys amb factors de risc cardiovascular als quals es va fer el seguiment a través de visites periòdiques durant les quals se’ls recollien paràmetres de salut i d’estil de vida, incloent-hi dades d’alimentació.

Al final del seguiment es van documentar un total de 768 cataractes aparegudes durant l’estudi. Els resultats obtinguts conclouen que les persones que consumien més vitamina K tenien menys risc de patir cataractes, gairebé un 30% menys de risc en comparació dels individus que prenien menys vitamina K. Si bé aquest efecte s’havia observat prèviament en ratolins, aquesta és la primera vegada que es descriu aquest benefici en persones.

La cataracta és una opacitat del cristal·lí que provoca una disminució de la visió. És una causa freqüent de ceguesa que s’associa sobretot a l’envelliment i a determinades patologies com la diabetis tipus 2. Però també l’obesitat, alguns aliments o nutrients, la dieta, el tabaquisme i l’alcohol en són reconeguts factors de risc.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics