Les restriccions per contenir la pandèmia es relaxen a partir d'aquest dilluns. El Procicat "dona una mica d'aire" als sectors més afectats per les restriccions com la restauració, que podrà allargar una hora en els torns d'esmorzar i dinar; els gimnasos, que reobren l'interior amb un aforament limitat al 30% i grups de màxim sis persones; i les llibreries, que s'equiparen als equipaments culturals i no estaran subjectes a les restriccions del comerç. Així, podran obrir el cap de setmana i també ho faran cada dia les que tinguin més de 400 m².
També destaca el canvi en el confinament, que passa de municipal al comarcal. A més, en el primer curs dels graus universitaris es permetrà la docència teòrica presencial. La vigència de les noves mesures és de dues setmanes, però poden ser prorrogades, i la resta de restriccions vigents es mantenen. Tot i la relaxació, seguiran tancats els centres comercials i establiments de més de 400 metres quadrats.
A més, el comerç que no sigui essencial, seguirà sense obrir els caps de setmana. També es mantenen les reunions de sis persones, i que aquestes siguin de dues bombolles de convivència. Pel que fa a la restauració, es manté l'obertura només en les franges d'esmorzar i dinar, però cadascuna s'allarga una hora. Així doncs, podran obrir de dos quarts de 8 a dos quarts d'11 del matí i de la 1 del migdia a dos quarts de 5 de la tarda.
En matèria educativa, es permetrà la docència teòrica presencial en el primer grau universitari, com es fa en els cicles formatius. També podran obrir en format semipresencial les escoles de música i dansa que estiguin certificades pel Departament d'Educació. Són escoles de preparació per a la formació reglada. Amb tot, continuen suspeses la resta d'extraescolars, fora que estiguin organitzades pel mateix centre educatiu respectant les bombolles. Pel que fa a l'esport, es permeten competicions que donen accés a les que ja estaven permeses (estatals i professionals). La resta continuen suspeses. Els gimnasos podran obrir al 30%, amb sis persones en activitats grupals.
Satisfacció continguda entre els restauradors
Satisfacció continguda entre els restauradors de Tarragona en el primer dia d'allargament de l'horari d'obertura, que els permet treballar una hora més tant als servei d'esmorzar com de dinar. Els propietaris han assenyalat que a primera hora han tingut un volum de clients similar al dels darrers dies, però han constatat que els clients han arribat més esglaonadament. Tot i això, segueixen reclamant poder obrir de manera continuada des del matí fins al vespre. Entre els consumidors força satisfacció, especialment en aquells que per qüestions laborals no es podien ajustar a l'horari anterior, amb el tancament a dos quarts de 10.
Carles Badia, propietari del bar La Pepita de Tarragona, ha afirmat que poder treballar un parell d'hores més cada dia "ajuda" i troba que el nou horari "és més lògic que el que hi havia abans". Badia ha comentat que fins la setmana passada hi havia més concentració de persones entres les nou i quarts de 10, però que aquest dilluns els clients han arribat més repartits. Això ha fet que els consumidors hagin pogut estar al bar "amb més seguretat", i els cambrers fer la feina "amb més comoditat".
Amb tot, des de l'Associació d'Empresaris d'Hostaleria de Tarragona (AEHT) han considerat que el nou horari són "molles de pa". "És una petita passa endavant, però això i res és pràcticament el mateix", ha assenyalat el president de l'AEHT, Francesc Pintado. L'AEHT ha demanat poder obrir ininterrompudament des del matí fins al vespre. Una opció secundada per Badia. "Després de tant temps perdent la possibilitat d'omplir ens mereixem poder treballar amb més llibertat", ha indicat. De moment, s'hauran de conformar amb aquesta millora, que notaran especialment a l'hora de dinar, ja que amb la clausura a dos quarts de 4 podran fer un segon torn. "És una alegria i et permet planificar-te millor", ha afirmat el restaurador.
Entre els clients les sensacions també han estat positives. Especialment entre aquells que fins ara no podien aprofitar l'estona de descans de la feina per anar a esmorzar a un bar. Un exemple és Núria Vaqués, que ha trobat "fantàstic" poder tornar a l'establiment. "Fins ara havíem de menjar un entrepà en un banc de la Rambla", ha recordat. En el seu cas, comença a treballar a quarts de vuit i té "la necessitat de fer una parada" abans de plegar.
Tot i celebrar l'allargament, ha afegit: "continuo pensant que hagués pogut ser molt més". També hi ha clients als quals el nou horari no els suposa cap canvi, però reconeixen que "per als negocis és molt important". És el cas d'Eduard Salt, que es podia ajustar al fet d'esmorzar més aviat.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics