Dimarts, 13 d'Abril de 2021

El Harlem de Reus

26 de Febrer de 2013, per Valentín Rodríguez

Als anys 60, el conegut barri neoyorquí era sinònim de perill, de desordres, el barri on la llei que manava era la del més fort. Un barri on passejar era impossible i que les incipients guies turístiques no recomanaven en absolut. El cinema americà ha donat compte d'aquesta realitat en nombroses ocasions.

Avui Harlem és un barri nou, amb comerços, centres educatius i culturals, museus, nous veïns, i s'ha convertit, ara sí, en un referent turístic gràcies a les misses Gospel, als seus restaurants, al seu encant... No podem afirmar que sigui segur cent per cent, però estem parlant de Nova York.

I com ha estat possible aquesta transformació? Doncs amb anys d'inversions, en capital humà i en millores urbanístiques, amb equipaments, amb més seguretat, amb la potenciació del comerç i la restauració, entre d'altres polítiques de promoció i recuperació del barri.

Salvant les distàncies, a Reus el barri Sant Josep Obrer durant molts anys ha estat el nostre Harlem particular. Des de camions de subministrament que no gosaven anar al barri a proveir als veïns, atracaments, venda de droga, cossos de seguretat que passaven de llarg, etcètera.

No obstant, el barri ha anat millorant gràcies a la tasca de molta gent, entre d'altres de la seva associació de veïns, dels plans específics de la zona i d'una millora de la seguretat, mai suficient, però destacable. Aquest procés de millora semblava rebre un impuls definitiu amb la instal·lació del nou hospital i del Campus Bellisens de la Universitat Rovira i Virgili. Milers d'estudiants garanteixen un comerç viable, restaurants, allotjaments, serveis.. una important inversió de futur a la seva zona d'influència.

Però ves per on, sembla que aquest no serà el nostre cas. Els estudiants, amb un mur i una tanca per mig, no podran visitar el barri Sant Josep, no podran anar a comprar l'entrepà o dinar a aquest barri o llogar un pis d'estudiants; els estudiants estaran tancats, engabiats, allunyats de la realitat que els envolta perquè, segons un vice-rector, aquesta és perillosa.

La solució és col·locar tanques? Sembla que a Harlem no; esperem que aquí tampoc.

Valentín Rodríguez és president de la Federació d'Associacions de Veïns de Reus

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges