Dijous, 28 de Març de 2024

El Kursaal de Reus i el seu bateig

11 de Març de 2014, per Maria Roig
  • Inauguració de les columnes del Kursaal

     

Celebro que aquest cop, quan parlem de cinema, no ho fem sobre estrenes plenes de glamour de catifa vermella amb regust anglosaxó, celebro que aquest cop es parli dels petits cinemes que, valents i amb visió de futur, van obrir les seves portes a principis del segle passat.

Durant el mes de febrer d'aquest any es va inaugurar a Reus la recuperació i nova ubicació de les columnes de l'antic cinema Kursaal. Emili Briansó fou un visionari i va utilitzar un projecte original de Pere Domènech Roura –fill de Domènech i Muntaner- per a crear un edifici innovador, majestuós i elegant en la seva època, l'aventura iniciava l'any 1908. No tinc cap intenció d'entrar en la polèmica del lloc escollit per a situar les magnànimes columnes, no és aquesta la intenció del meu article. El ball de columnes no em sembla tan greu com el ball de dates que he comprovat aquests dies.

Els dies previs a la inauguració de les columnes vaig llegir correctament als diaris la data d'inauguració del Kursaal, 1909. En canvi però, i sense saber-ne el motiu, des del dia de la posada en escena oficial de les columnes, la data va canviar màgicament, com si ens trobéssim en un film de Méliès, a 1908. No discutiré l'any de l'inici de les obres, però podem llegir al Diario de Reus del 10 d'abril de 1909 com clarament ens diu "Con el nombre de Kursaal de Reus se inauguró anoche en la Plaza de los Cuarteles una nueva sala de espectáculos...". Així doncs no ens queda cap dubte que el Kursaal va obrir les seves portes un 9 d'abril de 1909, dia en que va engegar el projector per portar la màgia del cinema a Reus.

El cinema és un instant mesurat per frames plens d'emocions contingudes que projectades en una pantalla permeten al públic viure emocions increïbles. El cinema podríem dir té quelcom d'efímer, cosa que no podem dir d'un panell, ben fort, ben encaixat a terra presentant les ja famoses i conegudes columnes per la posteritat, i tot i així amb una errada en la data. Si volem obrir la curiositat als més joves, si volem que els records persisteixin gravats sobre materials resistents precisem les dades que aportem, perquè la pel·lícula s'acaba però els records cal gravar-los correctament a la memòria.

Maria Roig és Historiadora de l'Art i directora de documentals històrics

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (2)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Jaume Massó  13 de Març de 2014

Errar és humà

Per experiència pròpia, sé que un historiador ha d'anar molt en compte quan fa servir frases com "no ens queda cap dubte" i ha de procurar conèixer de primera mà i reproduir sense errades les fonts i les dades que esmenta. En el cas que ens ocupa, resulta que el Cinema Kursaal NO es va inaugurar el 9 d'abril (de 1909), que fou divendres sant, sinó el dissabte 10 d'abril. Del Diari de Reus del 10 d'abril de 1909 no n'hi ha cap exemplar, a les biblioteques de la ciutat, segurament perquè aquell dia no es va editar. La referència que esmenta la Maria Roig és errònia. Si consultem el Diari de Reus del diumenge 11, veurem que hi diu "anoche", i si mirem el Semanario Católico de Reus del 17 d'abril de 1909, hi podrem llegir que la inauguració fou "el sábado de la semana pasada".

Jaume Massó Carballido  12 de Març de 2014

Filar prim

Cal agrair a la senyora Maria Roig el seu interès, perquè sempre és convenient de corregir un error, per petit que sigui. És evident, i ja ho sabíem pel senyor Joan Ramon Mestre i per altres fonts, que el Cinema Kurssal es va inaugurar l’abril de 1909, però l’edifici va ser projectat i començat a construir l’any 1908. El text que figura a la placa es va redactar per a parlar concretament de les columnes, quatre de les quals ara s’han tornat a aixecar. Transcric el primer paràgraf del text que figura al rètol informatiu: “Aquestes quatre columnes decoraven l’entrada de l’edifici del Cinema Kursaal (1908), ubicat a la cantonada de la plaça amb el carrer de Llovera, al mateix indret on entre els anys 1906 i 1908 hi havia hagut la primitiva Sala Reus”. Com veiem, el text no diu que el cinema fos inaugurat el 1908, sinó que es parla de les columnes i de l’edifici en qüestió. Ara bé, potser sí que s’hagués pogut afegir la data d’inauguració del cinema (en un altre paràgraf s’esmenta la data de l’última projecció), a més de canviar “entrada” per “façana” i fins i tot afinar alguna altra dada més. La perfecció és difícil d’assolir.