Dijous, 15 d'Agost de 2024

La millor eina per fomentar la lectura…una bona novel·la

19 d'Agost de 2009, per Montserrat de Anciola

Sovint els professionals de la informació ens trenquem el cap imaginant i ideant activitats i iniciatives per fomentar la lectura. Presentacions de llibres, clubs de lectura, rutes literàries, guies de lectura temàtiques o guies de novetats literàries…són un clàssic a les biblioteques. Però està demostrat que no hi ha res millor i que atragui més als lectors que una bona novel·la. El fenomen literari anomenat Larsson i la seva trilogia Millennium editada per l’editorial Columna en català i Destino en castellà n’és una mostra.

Stieg Larsson, periodista d’investigació suec nascut l’any 1954, va morir d’una aturada cardíaca l’any 2004 deixant la trilogia Millennium per publicar. Aquesta trilogia que comença amb Els homes que no estimaven les dones ha esdevingut un èxit de vendes. Concretament, del primer volum, el juny ja se n’havien venut 12,6 milions d’exemplars a tot el món dels quals 1,2 milions a Espanya i s’havia traduït a més de 40 idiomes. A les biblioteques hi ha nombrosos lectors apuntats en llistes d’espera interminables que esperen la seva oportunitat per poder llegir els tres volums protagonitzats per la Lisbeth Salander i el Mikael Blomkvist. La Salander és una noia de 24 anys amb aspecte infantil, de constitució esquifida, insociable, lluitadora, capaç d’infiltrar-se en qualsevol sistema informàtic de qualsevol organització o estament oficial. Per la seva banda, Mikael Blomkvist és un periodista d’investigació i director de la revista Millennium que es veu condemnat per difamació i calúmnia. De fet, persones properes a l’entorn de Stieg Larsson reconeixen certes similituds entre l’autor suec i Mikael Blomkvist.

Si el primer volum enganxa… no us perdeu els altres dos. En el segon, La noia que somiava un llumí i un bidó de gasolina ens trobem davant d’una trama relativament independent de la primera. Lisbeth Salander i Mikael Blomkvist es tornen a trobar al voltant d’un cas de prostitució de dones de l’Est i de tràfic de persones. El darrer, La reina al palau dels corrents d’aire pràcticament és una continuació del segon.

Amb la trilogia Millennium Stieg Larsson passa a formar part de la proliferació d’autors suecs apareguts darrerament a Europa que escriuen novel·la negra. D’una societat que en principi semblava poc avesada a tenir escriptors de novel·la negra podem pràcticament afirmar que han sorgit dos dels “fenòmens literaris de novel·la negra” dels últims anys: Henning Mankell amb el seu comissari Kurt Wallander i Stieg Larsson amb la trilogia Millennium. Crec que és just afirmar que les novel·les de Henning Mankell són molt més complexes que les de Stieg Larsson i d’una gran qualitat literària dins del gènere de la novel·la negra. Amb novel·les com aquestes totes les iniciatives per fomentar la lectura entre els usuaris de les nostres biblioteques queden curtes. Donem la benvinguda i acollim amb els braços oberts aquests fenòmens literaris!

Montserrat de Anciola és cap de la Biblioteca del Centre de Lectura, de Reus.

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

amant del bon periodisme  28 d'Agost de 2009

millor que llegir reusdigital.cat segur

un diari satiric ha publicat avui: "ES BUSCA periodista aficionat per cobrir vacant. Raó Reusditgital.cat. No cal experiència, només una mica d'universitat de la vida i una càmera digital. Professionals absteniu-vos." http://elcapdellus.blogspot.com/ Els unics professionals que escriuen aqui son els opinadors que no son amics del Maria Arbones (que esborrara aixo que no insulta ningu)

Reportatges