Dimarts, 17 de Setembre de 2024

L'assassinat i la mort de Prim, des de diversos punts de vista

La pel·lícula de TVE, TV3 i Shine Iberia mostrarà fins a tres relats d'aquesta incògnita històrica

23 de Gener de 2014, per Enrique Canovaca
  • El general Prim, a punt de donar el discurs dels 'tres jamases'

    Enrique Canovaca

  • Els parlamentaris escolten el discurs del general Prim

    Enrique Canovaca

"Encara que hi ha molts més interessos, està més o menys demostrat que hi havia dos grups conspirant per matar a Prim, al voltant del general Serrano i el duc de Montpensier. El primer se sentia relegat a un lloc ornamental, sense poder executiu, i el segon, finançador de la revolució contra Isabel II no comptava per accedir al tro". D'aquesta manera justifica el productor executiu del film, Ignacio Faerna, el fet que s'hagi reduït la conspiració a dos personatges, per fer-la dramàticament més comprensible.

Faerna explica que la decisió de rodar l'assassinat des de diversos punts de vista la pren després de llegir un relat de Pío Baroja, de principis del segle XX, en què assegura que Benito Pérez Galdós no havia explicat tota la veritat de la mort de Prim i s'havia limitat a transcriure la versió oficial. "En una de les seves passejades amb Galdós, aquest li va explicar a Baroja qui s'amagava darrere l'assassinat, en una complexa trama que després no va quedar reflectida en la seva crònica", indica Faerna.

Quins són els punts de vista?

El productor executiu revela que les diverses hipòtesis es veuran a través de les investigacions periodístiques realitzades pel propi Pérez Galdós. "Veurem com Prim surt del Congrés i la seva berlina s'allunya carrer avall, amb tot nevat. I, després, un tall. A partir d'aquí, l'escriptor i periodista, que no és testimoni presencial, explicarà a la propietària de la pensió on s’allotja quina és la versió oficial que circula per les redaccions de Madrid".

Posteriorment, Pérez Galdós aconseguirà el testimoni de Nandín, el secretari de Prim i qui va assegurar que a l'escenari del crim no hi havia el republicà Paul i Angulo, i un segon de Josefa Delgado, la captaire que es trobava al carrer del Turco de forma casual i que va reconèixer al cap de la policia de Serrano, Jose María Pastor. "És una declaració amb certa objectivitat ja que era algú que passava per allà i que afirma que un policia li va donar almoina i la va dir que marxés", reflexiona Faerna.

Aquesta triple visió de l'assassinat va obligar a fer un complex desplegament tècnic a l'equip de Shine Iberia, desplaçat durant tres dures nits d'hivern a un carrer d'Alcalà d'Henares. "Havíem de rodar l'escena respectant el posicionament del testimoni, malgrat que en algun cop m'he saltat la continuïtat espaial", assegura el director del film, Miguel Bardem, qui explica que "el complot es va veient des del principi, amb una tensió que va in crescendo".

El paper de Paul i Angulo

En la versió oficial que s'explica al film, el republicà Paul i Angulo s'encarrega de donar les ordres de disparar al mateix carrer del Turco. No obstant, el productor executiu en dubta de la seva participació i posa, en boca de Nandín, una altra hipòtesi: "Qui va ordenar disparar va dir 'fuego, puñeta, fuego', una expressió molt poc típica de Jerez de la Frontera. I el secretari de Prim (Nandín) era d'allà, de la mateixa forma que Paul i Angulo".

"Tenia un problema de coherència dramàtica amb el personatge. M'estranyava que hagués participat en l'atemptat quan era un home radical i es va passar tota la vida negant-ho. Aquesta actitud quedava desdibuixada si mata Prim i s'amaga", manifesta el productor executiu. A Faerna li va resultar "revelador" una sèrie d'articles publicats per Valle-Inclán a principis del segle XX, defensant la innocència del polític republicà.

"Era un home idealista que no callava, un home avançat pel seu temps, emocional i que dóna a conèixer al poble les mentides del Parlament", afegeix Víctor Clavijo, l'actor que s'encarrega de donar vida a Paul i Angulo. Per la seva banda, Javier Godino, que interpreta a Pérez Galdós, assegura que "l'escriptor és un testimoni impersonal, que no es mulla per cap de les postures, que ja intueix que Prim està en perill i que Paul i Angulo no era al darrere". Per tot plegat, encaixa la versió històrica de presentar al personatge com un cap de turc.

Les darreres hores al Palau de Buenavista

Segons Faerna, "una vegada Prim entra al Palau de Buenavista ja no sabem què va ocórrer. Serrano no permet que la informació flueixi, així que no podem explicar aquests fets en primera persona". Al film, s’explicarà la versió oficial, la que assegura que el general va morir per les conseqüències de les ferides, tal i com afirma el darrer informe forense validat per les universitats Complutense i Alcalá, a instàncies de la Sociedad del Bicentenario de Prim.

No obstant, l'espectador també podrà observar com un dels personatges presents al Palau de Buenavista escanya a Prim, en consonància amb la hipòtesi defensada per l'historiador Francisco Pérez Abellán, a través de l'estudi realitzat per la Universitat Camilo José Cela. "Des d'un punt de vista dramàtic, no és desenraonat dir que Prim va arribar mig mort al Palau de Buenavista i que els responsables del atemptat, al voltant de Serrano i Montpensier, se'n van ocupar que no visqués", sosté el productor executiu del film.

"D'altra banda, té sentit que els conspiradors 'mantinguin' amb vida Prim fins a l'arribada d'Amadeu de Savoia, per tal d'evitar revoltes. No cal oblidar que Amadeu era el candidat del general, molt conegut entre el poble", continua Faerna, qui creu que aquesta hipòtesi narrativa queda reforçada pel fet que "les ferides eren mortals de necessitat, i per tant, des d'un punt de vista mèdic, és lògic que morís la mateixa nit del 27 de desembre".

Això sí, el productor executiu matisa que visualment "quedarà molt clar" que allò succeït al palau "queda allà i ningú ho sap amb certesa". "Si es demostra que a Prim el rematen a Buenavista, seria un escàndol històric i hauríem de reconsiderar alguns personatges. Crec que l'entorn de Serrano controlava l'espai, i fins i tot, no van deixar entrar al jutge instructor del cas", afirma Faerna.

Uns anys més tard, Ramón María del Valle-Inclán explica una trobada: estant a una llibreria amb uns amics, parla amb un home sobre la crònica oficial de Pérez Galdós, i aquest li diu que 'Don Benito' hauria fet bé de parlar amb ell per documentar-se. El misteriós home és el fill de Prim i Vescomte del Bruc. "Aquesta aparició dona a entendre que la família sabia moltes més coses", conclou Faerna. A hores d'ara, però, l'assassinat i la mort de Prim continuen sent una incògnita.

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

reusdigital.cat Reus Diari Digital reportatge del general Prim

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges