Dijous, 28 de Març de 2024

Cicle sobre Japonisme al Centre de Lectura

02 de Gener de 2017, per Xavier Filella

Amb el comissariat de Rebeca Pujals Cobo (historiadora de l’Art per la URV), el Centre de Lectura aplegarà els primers mesos del nou any el cicle 'Ressò de Japonisme' que inclourà moltes activitats vinculades amb l’art japonès. El japonisme va néixer amb l’obertura dels ports del Japó durant la dècada de 1860, esdevenint un nou moviment de la modernitat artística de l’Europa de la segona meitat del vuit-cents i primers del segle vint. Va incorporar nous motius, noves tècniques i nous formats donant peu a  una imaginació poètica plena de gustos i colors que continua en l’actualitat. Els últims anys la passió i la fascinació pel japonisme s’ha posat de moda.

Rebeca Pujals va començar el 2014 l’estudi i la catalogació de la col·lecció de llibres japonesos de la Biblioteca del Centre de Lectura de Reus (un conjunt de 29 llibres i 140 revistes de principis del segle XX que contenen gravats a color, sobre paper i seda, i fototípies de gran qualitat de les editorials japoneses Shimbi Shoin i The Kokka Publising Company que van ser donats a la biblioteca els anys setanta per Joan Ribas Daura. El treball de recerca es va convertir en un màster en «Anàlisi i gestió del patrimoni artístic» a la Universitat Autònoma de Barcelona, tutoritzat per l’especialista en art japonès Ricard Bru, que ha permès posar en valor aquesta important col·lecció, un “tresor” de la biblioteca del Centre de Lectura. 

El Cicle 'Ressò de Japonisme' serà una activitat extraordinària emmarcada dins la programació especial de Reus 2017 Capital de la Cultura Catalana, que s’allargarà de gener a maig i que permetrà exposar els llibres de gravats a la sala Fortuny, programar per part del Cineclub un cicle de cinema japonès, ofertar tota una sèrie de tallers (origami, enquadernació japonesa, kimono, grulles, ventalls japonesos,…), realitzar xerrades i conferències sobre col·leccionisme, gravats, viatges, l’art del Kimono i proposar tota una corrua d’activitats complementàries vinculades amb l’art japonès (jocs de taula, contes,...)

Podrem assistir a sessions cinematogràfiques de directors mítics com Kurosawa, Masaki Kobayashi, Isao Takahata o Keishi Ohtomo, una sessió En Veu Alta amb lectura de contes (Rashomon i altres contes) traduïts pel reusenc Albert Nolla amb els quals va guanyar el Premi de Traducció Vidal i Alcover, l’actuació de Chado Raku amb la recreació de la cerimònia del té (activitat patrocinada pel Consulat del Japó a Barcelona) i participar activament en la àmplia oferta de tallers que es repartiran entre febrer i maig.

L’exposició dels llibres, que es realitzarà del 24 de març al 22 d’abril, estarà tematitzada en cinc apartats: el gravat japonès al període Edo, la naturalesa I Sumi-e, les arts decoratives del període Genroku, la literatura cortesana i poetes llegendaris i el budisme i comptarà amb la col·laboració gràfica del fotògraf Josep M. Toset.

Per tirar endavant el cicle es compta amb la complicitat de moltes institucions: la Universitat Rovira i Virgili a través del seu Campus Extens Antena del Coneixement, la Casa Àsia de Barcelona, la Japan Foundation, el consulat del Japó a Barcelona, el Teatre Bartrina i el Cineclub del Centre, l’associació de manga i anime Amakuni, Origami Art & Teràpia Reus, la llibreria Haiku de Barcelona, A.LL art & sumi-e, Eikyò Influències japoneses i la empresa de digitalització Crossland (Sant Cugat del Vallès) qui s’encarregarà de la digitalització de les 3.600 pàgines (amb uns 2.000 gravats) dels vint-i-nou llibres catalogats a la biblioteca del Centre.

La fascinació per l’art japonès es podrà fer avinent a Reus durant els propers mesos.

Xavier Filella és president del Centre de Lectura de Reus.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics