Divendres, 17 de Gener de 2025

El caràcter social del pressupost municipal de 2019

08 d'Agost de 2019, per Noemí Llauradó

El pressupost de 2019 de Reus, que es va aprovar en el darrer Ple municipal, ens permet aconseguir un doble objectiu: assegurar un govern fort i estable i, sobretot, disposar de més eines de les que teníem fins ara per fer polítiques en benefici de la ciutadania. A la vegada, és un pressupost de transició. I és que d’una banda deixem enrere dos anys seguits amb pressupostos prorrogats -cosa que no permetia introduir-hi cap novetat- i, de l’altra, marquem el camí a seguir en el futur, un camí que tindrà un marcat caràcter social.

El pressupost pel 2019 està acompanyat d’un Pla d’inversions de 4’3 milions d’euros, dels quals 3,5 provenen dels diners no gastats el 2018. Aquest pla és un clar exemple del caràcter social que, com us deia, volem imprimir a Reus, ja que s’ha destinat a inversions centrades en les persones. Els exemples més destacats són la construcció d’habitatge social a la zona blava de la riera de Miró, del centre social el Roser i de dos centres cívics nous. Mirem-nos-ho amb més detall i comencem pels centres cívics.

Amb el propòsit d’incrementar-ne la xarxa, se n’han projectat dos de nous: el Gregal -situat al barri Niloga- i el Garbí, que s’ubicarà entre els barris de la Pastoreta, Horts de Simó i al voltant del passeig Misericòrdia. Apostem pels centres cívics perquè són equipaments de participació ciutadana que compleixen amb l’objectiu social d’enfortir les persones i els vincles entre elles i perquè són una eina per avançar cap a una ciutat més cohesionada.

Pel que fa a l’habitatge social, tirarem endavant el projecte executiu per construir pisos socials a la zona blava de Riera de Miró, una mesura que demostra la voluntat de buscar fórmules per garantir l’accés al dret a l’habitatge. En la mateixa línia, la construcció del centre social el Roser també oferirà allotjament temporal a persones amb risc d’exclusió. L’emergència habitacional és un servei que fins ara Reus no oferia directament i, per tal de garantir-lo, hem modificat el projecte previst. La visió social del pressupost també contempla tenir cura dels centres educatius de la ciutat.

Per això, destinarem 50.000 euros a dur a terme les reparacions i millores que diversos centres necessiten i que no poden esperar. L’escola catalana que volem, que ha de ser inclusiva i immersiva, només és possible si la dotem de tots els recursos que necessita, i vetllar per l’estat dels seus equipament també és imprescindible. El Pla d’Inversions també preveu la millora d’edificis municipals i d’espais sindicals. Volem millorar les condicions i la qualitat de vida dels que hi treballen, fent els espais més saludables.

Finalment, vull destacar que, per primer cop, hem inclòs els Plans Directors de Via Pública dins del Pla d’inversions. Això segurament us semblarà una qüestió molt tècnica, però és una mesura essencial per planificar bé i fer-ho amb temps. Aquests plans permetran definir quines són les necessitats d’inversió de la nostra ciutat de cara als propers 4 anys. En definitiva, el nostre propòsit és aconseguir que les polítiques del govern municipal d’aquest mandat tinguin un marcat caràcter social i siguin transversals.  La nostra voluntat és clara: posar les persones al centre i planificar el Reus del futur.

Des del govern de la ciutat ja estem centrant tots els esforços en el Pla de Mandat que es farà realitat amb els pressupostos de 2020. Aquest eina suposa la planificació a 4 anys vista de la ciutat, elaborada des de govern, comptant amb la participació ciutadana i que encara donarà una millor resposta a les necessitats socials existents.

Noemí Llauradó és vicealcadessa de Reus.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (3)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Amapola  12 d'Agost de 2019

Així som...

Els dos comentaris extraordinaris, molt ben definits i descrivint la realitat de la ciutat de Reus.
Transperència zero, com sempre, molta palla i poc blat. No saben fer res més que anar a dinar paelles ...
Polítiques socials res de res, creació de llocs de treball per als endollats i assessors polítics que només saben posar la mà.
Així som i així ens va, per això els vam votar, és clar ...

Dr Francis  11 d'Agost de 2019

gràcies

"Per això, destinarem 50.000 euros a dur a terme les reparacions i millores que diversos centres necessiten i que no poden esperar" es d¡agrair aquesta quantitat tant gran que equival a menys de la meitat del que cobra vostè entre la diputació. comissions, reunions ...quina vergonya que en faci bandera. Si eliminessin sols un dels llocs creats de confiança ..que no foten res més que molestar en el treball dels funcionaris, ja tindriem més diners que els 50.000 anunciats en l'article. a veure com acaba tot el serial de l'hospital on han desaparegut milions

JOAN P.  09 d'Agost de 2019

No són "socials"

Continuen actuant més pel totxo que per les persones. Des d'una posició burgesa , que és la qua governa Reus ara mateix,és dificil entendre i aprofundir en el coneixement de la realitat profunda de la societat reusenca. La seva és una visió reduccionista del que són despeses socials. On es planteja aquest govern municipal crear ocupació, omplir els pisos de propietat municipal a preus més econòmics, acabar amb les desigualtats creixents i profundament injustes, acabar amb la pobresa a Reus... Pixen, però fora del text.
I per acabar:No és cert el que vostè diu : "centres cívics perquè són equipaments de participació ciutadana que compleixen amb l’objectiu social d’enfortir les persones i els vincles entre elles i perquè són una eina per avançar cap a una ciutat més cohesionada." Mentida , sobren centren cívics i no està optimitzat el seu ús. La immensa majoria de la ciutadania no els ha utilitzat ni els utilitzarà mai. A part de l'alt cost que suposa el seu manteniment i el seu funcionament, no deixen de ser llocs on aparquen i entretenen la gent (pagant) i molts d'ells no són res més que xiringuitos on obtenir rèdits electorals . La joventut i la canalla pràcticament no hi posen els peus.