Reus és una ciutat que aposta per les iniciatives i no dubta en dur a terme projectes que l'han col·locada, en moltes ocasions, com a capdavantera d'altres desenvolupats posteriorment en diferents poblacions. Un d'ells, el Casal de les Dones, va néixer gràcies a la participació activa de moltes persones que el creien necessari, no per segregar sinó per incorporar la perspectiva femenina, fins aleshores oculta. Pas a pas i de manera discreta, el Casal de les Dones va complir el seu desè aniversari. Inaugurat de manera provisional al carrer de Santa Teresa i posteriorment traslladat a la plaça de la Patacada amb edifici propi al 2011, el Casal ha anat respirant, creixent i experimentant canvis fins a fer-se el que és ara: un gran projecte que bull d'activitats i serveis adreçats a tota la ciutadania sense deixar de banda aquesta perspectiva femenina que l'acompanya. Així doncs, no és només un espai de referència per a la vida de les dones sinó també un lloc de relació i creixement per a totes les persones i entitats que així ho desitgin.
Un dels papers del Casal de les Dones, entre molts d'altres, és la commemoració de dies internacionals; un dels més coneguts és el 8 de març, dia internacional de les dones, i com cada any, es posa en marxa un programa d'actes per tal de recordar que la vida de les dones ha de comptar i ho ha de fer de manera activa, reivindicant el seu lloc en tots els aspectes. Tenim la sort que en aquesta programació també hi participen diferents departaments del mateix Ajuntament i entitats vinculades o motivades pel mateix sentit de la diada.
Des de les passades eleccions i fins al dia d'avui he estat la regidora d'un dels departaments, el de Polítiques de Gènere i Casal de les Dones, més controvertits per la pluralitat de visions que ofereix i la possibilitat d'orientacions que pot assimilar. El temps treballat ha estat curt, encara uns pocs mesos , tot i que amb moments intensos i molt emotius. Al Casal de les Dones s'hi fan moltes coses; es treballa directament amb les diferents entitats de dones de la ciutat i amb les dones en general, de manera propera i abastable. Entre moltes activitats, com a més destacable puc remarcar l'inici del curs a l'octubre amb els serveis i tallers que es desenvolupen des del SIAD (Servei d'Informació i Atenció a les Dones), el programa de sensibilització pel 25 de novembre, dia internacional per l'eliminació de la violència vers les dones, i ara, com no, el del 8 de març. Tot això pot semblar un tema poc important o pot donar a pensar que ja s'hi fan prou coses per a les dones; altres poden insinuar que tenim als homes descuidats... El cas és que no, que en aquest espai i amb aquestes polítiques tothom s'hi pot sentir inclòs, que es treballa des d'una mirada integradora alhora que respectuosa amb la diferència, que són polítiques importants que cal fer visibles i reconegudes.
M. Dolors Sardà és regidora de Serveis a la Ciutadania i Gent Gran de l'Ajuntament de Reus.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics