Dimarts, 26 de Gener de 2021

Els drets de les dones no són negociables

04 de Febrer de 2019, per Andreu Martín

A finals del segle XVIII, Olympe de Gouges escrivia la 'Declaració dels drets de la dona y de la ciutadana', erigint-se com una de les primeres activistes de la història en la lluita per la igualtat i a favor dels drets femenins, reclamant un tracte igualitari cap a les dones en tots els àmbits de la vida.

Poc es pensava que al cap de més de dos-cents anys, la seva lluita seguiria igual de vigent i necessària. S’ha avançat molt, però mentre hi hagi formacions polítiques que proposin mesures com derogar la llei de violència de gènere i d’això en facin moneda de canvi a l’hora de negociar suports, les polítiques feministes, i molt especialment la lluita contra la violència masclista, estan amenaçades de patir un retrocés en el que han aconseguit les darreres dècades.

Per això, vam portar la proposta al Ple per reforçar i continuar posant en valor les mesures contingudes al Pacte d’Estat en matèria de violència de gènere, per combatre el terrorisme masclista, el problema més greu que pateix la nostra societat, fruit d’una educació profundament antidemocràtica i que parteix de la idea de la superioritat de l’home sobre la dona.

La proposta, aprovada per unanimitat, posava de manifest la repulsa a totes les manifestacions d’aquesta violència, el seu compromís amb les víctimes i tolerància zero amb els maltractadors, amb el compromís d’impulsar l’aplicació de la Llei de mesures de protecció integral contra la violència de gènere i la Llei del dret de les dones a eradicar la violència masclista, en coordinació amb tots els poders polítics.

Volíem que Reus expressés el rebuig explícit a qualsevol posicionament polític que propugni l’eliminació o el menyspreu de les mesures de protecció de les dones enfront de la violència masclista, així com el drama social i les conseqüències que té per les víctimes. Un posicionament irresponsable que comporta un altíssim risc d’agreujar el problema.

Hi ha forces polítiques que plantegen una demolició de tota l’estructura de prevenció, atenció i protecció de les dones víctimes de la violència masclista. Ningú no hauria de ser còmplice del qui està disposat a eliminar el dret de les dones a una vida lliure de violència, com si un miler de dones assassinades (la darrera, tristament, a casa nostra) i una mitjana de 150.000 denúncies anuals no fossin raons suficients per rebutjar i aïllar els qui sense embuts fan del masclisme la seva bandera política.

Els drets de les dones no són moneda de canvi per negociar res. Per això, el compromís de les forces polítiques amb la democràcia i l’Estat de Dret exigeix un compromís ferm amb la vida i la llibertat de les dones i un compromís ferm en pro d’una política sostinguda per eradicar la violència de gènere i no oblidar mai les víctimes. Al PSC, estimem les dones, volem que visquin lliures i sense por, i en els seus drets no permetrem ni un pas enrere.

Andreu Martín és portaveu del PSC i candidat a l’alcaldia de Reus

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges