Divendres, 29 de Març de 2024

En defensa de la gent gran

15 de Juny de 2016, per Montserrat Vilella

El dia 15 de juny se celebra a tot el món el Dia Mundial de la Presa de Consciència de l'Abús i el Maltractament envers les Persones Grans.

Com a regidora de Benestar Social de l'Ajuntament de Reus vull recordar-vos que hem d'incrementar la consciència pública envers els diferents tipus de violència que pateix la gent gran; i més encara en una societat com la nostra, que idealitza el valor de la joventut en detriment del reconeixement de la vellesa i les virtuts que ens aporta: saviesa, experiència i prudència, entre d'altres.

L'Organització de les Nacions Unides (ONU) ha establert el dia 15 de juny com a la jornada internacional per sensibilitzar el conjunt de la societat envers aquesta xacra. L'OMS considera el maltractament a les persones grans com la forma més oculta de violència, la més silenciada, més desconeguda i la menys tractada.

Detectar i denunciar aquest maltractament depèn del coneixement i la comprensió del problema; i és per això que existeix un consens majoritari en la necessitat d'incrementar la sensibilització de la població sobre la naturalesa i les conseqüències d'aquests abusos perquè s'ha demostrat que una de les mesures més eficients és la prevenció.

Abusar i maltractar les persones grans és parlar d'accions violentes, d'agressions físiques, sexuals i psíquiques; de conductes passives o d'omissió de l'atenció, de negligència; tot plegat repercuteix de manera negativa en el benestar de la persona. La gent gran és més vulnerable als abusos econòmics, a l'ús inapropiat dels seus fons i recursos per part membres de la família o altres persones que en tenen cura.

Hi ha resistències a reconèixer aquest fenomen perquè hi ha una negació del problema per part de l'entorn. Es minimitza la queixa de la víctima i es creu que allò que passa en la família és una qüestió privada. La ignorància, el fet de pensar que no interessen els conflictes i que el procediment d'una denúncia és complex, llarg i amb un final desconegut, impedeixen sovint que les situacions d'abús i violència tinguin el tractament adient.

Les persones grans no acostumen a comunicar ni tampoc a denunciar els maltractaments que pateixen. Tenen moltes pors: por de perdre els afectes familiars o d'amistat; por que els seus relats no siguin creguts; por de ser internats o abandonats o, al contrari, de ser donats de baixa dels centres on ocupen plaça; por de ser humiliats, castigats o de patir represàlies.

Per això, malgrat que els avenços envers els drets de les persones a una vida digna comporten un repte difícil -perquè els maltractaments s'acostumen a amagar dins de l'àmbit familiar o privat-, coneixedora de la gran implicació i motivació de les persones professionals dels Serveis Socials que vetllen per a què la gent gran rebi el tracte que es mereix, estic convençuda que anem en la direcció correcta.

Vull agrair públicament la tasca d'aquells que, d'una manera individual o col·lectiva, des de les entitats, administracions públiques i organitzacions privades, treballeu amb l'objectiu que el Dia Mundial de la Presa de Consciència de l'Abús i el Maltractament envers les Persones Grans pugui deixar de celebrar-se en un futur pròxim perquè el respecte a les persones grans sigui un fet i no calgui actuar en la seva defensa.

Montserrat Vilella és regidora de Benestar Social de l’Ajuntament de Reus.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics