Dissabte, 20 d'Abril de 2024

Febre constituent

25 de Novembre de 2014, per Margarita Rivière

De sobte tot és constituent, la resta no compta. Així se'ns mostren els que asseguren ser ‘l'últim de l'últim ', la 'nova onada' que dèiem in illo tempore . L'onada que hem, indubtablement, de seguir. Ai! La incultura no té pàtria ni compassió: els joves JASP (joves sobradament preparats) de Podemos volen fer taula rasa de tot el que va significar la Transició espanyola. I altres a Catalunya -que enarboren bandera supernacionalista- parlen d'organitzar altres tants països constituents.

Els uns i els altres són un heterogeni grapat d'aspirants al màxim lideratge (d'aquí o d'allà). Els distingeix i els assembla la seva inconfusible voluntat de poder. Aquests són els que clamen per constituir-nos en Espanya: Està Pablo Iglesias i el seu novíssim Podemos, que amb la seva obsessió constituent semblen voler repetir el que els seus pares van fer al 78. 'Tornar a començar! Com si el que han viscut per tantes generacions des de llavors no comptés per a res i no veiessin en els espanyols més que a Marianos Rajoy. No ens ofengui senyor Iglesias! Que aquí la majoria ja ens vam constituir -a molta honra- el 1978. No tenim res a veure amb la casta i millorem des de fa molt a aquest país amb el nostre esforç!

A Catalunya tenim doble ració constituent (la catalana a més de l'espanyola). Està Oriol Junqueras, cap d'ERC, un dels "pensadors més importants del món el 2014", segons, la revista 'Foreign Policy' (el van escoltar a  Salvados amb Jordi Évole? Així s'escriu la història), i la seva 'troupe' d'adlàters airats. Estan també els 'spin doctors' en comandita d'Artur Mas, que sembla aspirar a transformar-se, com Clark Kent, en 'SuperMas' i constituir-nos a base de kriptonita autòctona. Cal afegir al paquet de constituents a la monja Teresa Forcades -una de les pioneres catalanes constituents-, a Guanyem i, en certa manera, a Ada Colau.

La febre està en marxa. Porta la veu cantant el 'món jove'. El clixé és favorit en mitjans abonats al 'trending topic' i l'estereotip amb crosta. Saben aquests esforçats constituents del que parlen? Començar una etapa constituent, edificar des de zero, un nou país és molt seriós, a més d'impossible. Qualsevol mitjà aficionat a les ciències socials sap que els costums i les estructures no es canvien d'avui per demà (a menys que caigui una bomba atòmica o arribi el judici final). Els que ja ens vam constituir el 1978 –vam abraçar la reforma pactada i sense sang del país i ens vam donar la Constitució– vam ser una majoria d'espanyols els que vam canviar bastant el país: hi va haver sanitat, educació i moltes altres coses, per exemple l'autonomia política. En suma: es va viure millor i amb llibertat.

La transició va portar la democràcia, cosa desconeguda en la nostra història col·lectiva. No és mal balanç. Però està clar que va quedar molt per fer. És el que ara toca, sens dubte. Òbviament, restes del franquisme es van enquistar allà on van poder, sobretot en algunes consciències, les que avui aquesta mateixa majoria identificaria -aquesta vegada sí- amb 'la casta'. Si això és el que cal canviar, estaria d'acord amb aquells constituents que vulguin arraconar el poder dels diners i donar nova vida a l'Estat de Benestar que el neoliberalisme galopant i desregulador vol aniquilar.

Sobre construir nous països, estimats, cal baixar a la terra. I prevenir. Prevenir quelcom que no per sabut és menys cert: l'exercici del poder sol ser devastador, per a qualsevol, inclosa l'esquerra. Us ho diu algú que ha vist de tot: l'edat, estimats, és un grau. Més realisme, doncs. I menys llops.

Margarita Rivière és periodista.

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (11)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Mª Mercè  28 de Novembre de 2014

Segons es miri

Sr. Guarque, segons es miri, si que té rao en que seria una manera molt clara de saber quants Catalans estan en contra, però no tots els catalans estan disposat a DESOBEÏR , potser molts Catalans no volen anar a votar per anar " EN LLOC ", volen sortir al carrer per algo més !!!
Potser vol dir, que molts Catalans estàn cansant i avorrits de tanta " xaxara " i de sentir-se tan MANIPULATS per tots vosaltres que voleu IMPOSAR el vostre criteri, el vostre pensament i la vostra "tonteria", som lliures Sr. Guarque d' anar , venir i tornar si volem, no necessitem que ens " menjin el coco", gràcies

Xavier Guarque  27 de Novembre de 2014

a josep

En qualsevol tipus de consulta o comici es pot votar lliurement a favor, en contra o abstenir-se. Si n'hi ha uns que voten a favor i uns que, en teoria, hi estarien en contra no ho fan aquests no compten i ningú se'ls pot apuntar.

Mª Mercè  26 de Novembre de 2014

si no ho tinc mal entés

Diria que els de 54 anys, al 1978 en tenien 18 , diria que ja podien votar !!!

josep  26 de Novembre de 2014

BRAVO Sra. Margarita Riviere,

BRAVO Sra. Margarita Riviere, pel seu article força interesant,molt del dia actual,i que fa pensar, fa temps lleigeixo en aquet diari i crec que es el mes interesant, als altres son tallastpel mateix patro.

josep  26 de Novembre de 2014

En quan a les banderas de

En quan a les banderas de atalunya, li repeteixo 29% NO MES, el 29% posant el llisto alt, la resta del 71% no son com voste, entenc que coste comprendre aixo,un fracas darrera altre,fa mal primer Escicia PLAF una galleta d·aigua freda,i mira que vareu fer soroll,ara aquesta comedia anunciant que anirien a votar tost els catalans i PLAF unaltra galleta d·aigua freda-El que viu a unaltre planeta es voste Sr.Sentis, els catalans el que volem es viure AMB PAU TENIR TRABALL SER FELIÇOS entre tost els habitans d·aquet país que es diu ESPANYA, i vosaltres lo que fins ara heu creat a estat la divisio entre catalans i odi no contra els espanyols contra nosaltres mateixos als catalans.heu parit una bestia que coneixem mol be al que som una mica grandes i que ha fet mol mal a tota la humanitat: El NACIONALISME.

santi  26 de Novembre de 2014

tots els vius de demà ens donaran les gràcies

encara no conec cap estat al món que vulgui deixar de ser-ho per a reintegrar-se al seu antic estat. Si, si, la gent evoluciona, els estats canvien, i les lleis també. I la manera més civilitzada de plantejar els canvis és votant.

josep  26 de Novembre de 2014

Tost els vius d·avui dels

Tost els vius d·avui dels Estats Units d·America,no van votar la seva Constitucio,ni els pares,ni als avis, i la respecten, fins i tot als estats Seccionistes, para ella als uneix.All 33% dels catalans van anar a vortar, NO MES,i al govern español,el seu govern )vulgui o no vulgui ) votat pel poble democraticament com diuen les Lleis, no com diuque sei vaigi a votar el Sr. Mas i compañía.

santi  26 de Novembre de 2014

Als 54 es pot ser jove, i tant, però no ruc!

Avui a Catalunya hi ha quasi 4 milions de catalans entre els 18 i els 54 anys, que no van poder votar la constitució el 78. Hi ha poc més de 2,2 milions de catalans de més de 54 anys que si que ho van poder fer. Mireu l'idescat.

Mª Mercè  26 de Novembre de 2014

Ups

Santi, vols dir que tots els Catalans tenim 36 anys, vols dir que la majoria de Catalans al 1978 no teniem la majoria d'edad ?????
Que guai....quina població més jove tenim a Catalunya, ja, ja, ja,

santi  25 de Novembre de 2014

deixi pas, sra. Riviere

la majoria dels vius d'avui a Catalunya no vam votar la constitució del 78. I la majoria dels vius d'avui a Catalunya volem solucionar votant allò que el govern espanyol ens nega. Ja ha passat la seva època sra. Riviere. I les banderes d'avui a Catalunya no són supernacionalistes; simplement són independentistes. No estem construïnt cap nou país; només volem tenir un estat, com ho volen totes les nacions del món. Realisme en estat pur.