Dissabte, 02 de Març de 2024

Necessitem una sortida política amb futur

29 de Setembre de 2016, per Lluís Miquel Pérez

És una evidència que les relacions entre Catalunya i Espanya estan en un atzucac. De fet, amb poques variacions, aquest és un status quo gairebé permanent, des de mitjans del segle XIX, en la seva versió més contemporània.

Els diversos Estatuts ens han permès avançar vers una capacitat autònoma de governació, sense gaire possibilitat de canviar les coses més enllà de les competències reconegudes, és a dir amb escassa possibilitat de legislar sobre els assumptes d’ampli abast o bé, dels que afecten el dia a dia de la gent, pobresa energètica, habitatge, etc..., i, en cas de fer-ho, el TC actua com el braç allargat del govern qui fins i tot li ha atorgat recentment, capacitat punitiva.

La via de la reforma constitucional, per tal de canviar aquestes relacions de conformitat amb una amplíssima majoria de la societat catalana és, ara com ara, impossible d’abordar per la postura del PP i de no poca part dels dirigents del PSOE.

Vista aquesta situació creix a casa nostra la hipòtesi independentista, presumiblement com a única solució plausible, la qual cosa és incerta perquè, en cas d’assolir-se sense l’empara de la llei, estatal, no hi haurà reconeixement internacional.

S’obre altre cop la possibilitat, com a darrer intent superador, d’una consulta legal i acordada, amb totes les garanties democràtiques convencionals, prèvia a qualsevol altra solució de caràcter unilateral, potser inevitable.

Per tal de fer-ho possible requereixo com a part afectada que els socialistes catalans impulsin un front català que agrupi a tots els que estan a favor de l’anomenat dret a decidir dels catalans a través d’una consulta que, sense limitacions quan a les respostes, ausculti l’opinió lliure i diversa de la ciutadania, un front català que impulsi el diàleg, amb els sectors polítics progressistes d’àmbit estatal, convidant-los a una negociació sobre el futur d’aquestes noves relacions, sense apriorismes.

Per això fa falta un govern a Espanya diferent però, des d’una perspectiva històrica imprescindible, cap inflexióen la conformació política de l’Estat no s’ha produït sense una aposta arriscada com seria la d’un govern progressista encapçalat pel PSOE i amb el suport total i sincer del conglomerat progressista que conforma Podemos, que representa una actualització de l’esquerra en una fase encara dispersa, poc cohesionada i poc madura, però que compta amb un ampli suport social sobretot entre els joves.

Ni matemàticament ni, el més important, políticament, aquest escenari no pot consolidar-se, sense la participació dels partits nacionalistes.

Per això cal una suspensió de les tesis secessionistes, per tal d’assajar aquesta nova fórmula i un canvi de majoria al Parlament que incorpori totes les sensibilitats de l’esquerra, sense deixar-se arrossegar per postures antisistema, que ho impulsi.

La darrera paraula d’aquest nou procés l’hauria de tenir exclusivament el poble de Catalunya, participant en un referèndum impulsat pel nou govern espanyol, d’acord amb una lectura intel·ligent i generosa de l’article 92 de la CE, per tant plenament constitucional, com alguns requereixen.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (4)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

ep  30 de Setembre de 2016

internet

Creo que el ex-alcalde de Reus puede permitirse una linea de internet para poder consultar los resultados de las diferentes elecciones de "su ciudad". Pero es que no se trata de los votos "independes" de Reus, es que, ud esta proponiendo que toda España se arrodille ante menos de la mitad de catalanes simplemente por quedar bien con TV3, los ciudadanos ruidosos y las esteladas en el balcon.. El problema que existe en Cataluña es simplemente que un grupo de partidos están engañando a los ciudadanos con una obra de teatro en la que ud. ya es protagonista. Luego no se explican porque gana el PP o porque pierden votos cada segundo...

CANICLOSO  29 de Setembre de 2016

Invents res de res, realitat si.

Sr. Pérez, els contes de la Lletera eren en els seus temps molt bonics, i sobretot per a la infantesa un exemple de veure les coses, aquestes que es diuen realitat. La realitat és que tenim una Llei de Lleis com és la Constitució, i s'ha de treballar sobre ella i per ella. Els dos partits fins ara que s'han repartit el poder a Espanya PSOE i PP, no han volgut mai actaulizar una Constitució, perquè no els ha interessat, i vostè com a diputat, i alcalde després, han mirat per la vorera de davant ... així que fem una revisió de la Constitució, el que no ha funcionat posem els pegats, i el que funciona seguim amb això. A partir d'aquí parlem. I per parlar cal mirar a Europa.
No ha estat vostè un polític exemplar ni molt menys, tot el contrari, endeutar seu poble i tot el que comporta no és per donar consells de cap tipus, encara que en la democràcia tot és possible, però sobretot és ser responsable.

Moltes gràcies pel seu escrit, perquè m'ha donat peu per respondre-li, i també per fer-li saber que no és el que desitgem els molts que vivim a Reus.

J.A.C.O.  29 de Setembre de 2016

Una sol·lució 'P'soez'

Aquesta forma de trencar-ho tot és la manera d'enviar a l'infern als nacionalistes 'd'españístan' que volen que els iogurts no caduquin?Al personal li dona la impressió que tot val si es manté la cadira i el sou. El millor exemple el tenim en aquella fallera del caloret que no coneix a fons la vergonya i els seus ho donen per bó. Com pretenen que no es trenqui 'españistan' si ja está feta miques.

Pere  29 de Setembre de 2016

La vida d'ex-alcalte té aquestes coses

Tot molt fraternal fins que mires el mapa electoral del passat 26J i el nou govern espanyol que vulgui impulsar un referèndum ni existeix ni se l'espera. Deu ser distreta la vida d'ex-alcalde per anar-se inventant aquestes propostes sense cap mena de fonament real.