Dijous, 06 de Maig de 2021

Pressupost participatiu: un Reus més democràtic

Aquests dies, les reusenques i reusencs estem votant a quines inversions volem destinar els 750.000€ destinats el 2018 com a pressupost participatiu. Un procés que ens servirà per tenir una ciutat físicament més ben equipada, sí. Amb les obres que s’hauran realitzat amb aquests 750.000€. Però també, una ciutat democràticament més madura.

Tenim per triar 43 projectes que han estat pensats per reusenques i reusencs que han actuat generosament, pensant en col·lectiu i preparant una proposta concreta a partir del que podria haver-se quedat en una simple queixa, idea o suggeriment. Gràcies a aquestes 43 persones, tenim sobre la taula propostes concretes per millorar la ciutat, ja sigui en clau de carrer, de barri o de ciutat. Per elaborar-les, algunes d’aquestes persones han debatut amb el seu entorn, en el si de la seva associació de veïns, la seva AMPA o simplement amb altres persones amb qui comparteixen necessitats o interessos.

Les propostes que resultin més votades s’executaran aquest 2018, sense filtres ni negociacions posteriors.

Ara al conjunt de reusenques i reusencs ens toca mullar-nos i decidir quins d’aquests 43 projectes ens semblen més útils. Som als últims dies per votar. Fins al diumenge 18 tenim l’oportunitat de llegir-les, sospesar-les i entrar directament a participa.reus.cat (o anar als punts físics de suport a la votació) per exercir directament el nostre vot.

Al final d’aquest procés tindrem una ciutat més confortable. Però, més important encara, entre tots haurem fet una ciutat més madura democràticament, perquè haurem dedicat un esforç a pensar-la entre tots. Amb el nostre vot (democràcia directa) i amb les converses i reflexions que haurem fet (democràcia deliberativa) estarem protagonitzant un pas endavant cap a un Reus més democràtic.

Les reusenques i reusencs no som usuaris passius de la ciutat. Som ciutadanes i ciutadans amb plens drets i obligacions. Els pressupostos participatius ens donen l’oportunitat d’exercir-los, de dir-hi la nostra (a través de les propostes els qui les han fet, i les votacions que podem fer tots fins al diumenge 18) i estar més implicats en la millora de la ciutat.

Per això, amb els pressupostos participatius construïm una forma més activa de ciutadania. Perquè activem formes més madures de democràcia que complementen el projecte de ciutat que desenvolupem els partits polítics que som escollits per la ciutadania per governar la ciutat.

Montserrat Flores és regidora de Participació, Ciutadania i Transparència de l’Ajuntament de Reus.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics