Dilluns, 30 de Novembre de 2020

El mercat municipal de Salou està venut

16 de Març de 2018, per Alexandre Boquet

L'alcalde de Salou, Pere Granados, i el seu govern han venut el mercat municipal a un gran supermercat. Esquerra ha estat l'única formació política que, en diferents plenaris i comissions, ens hem oposat a la instal·lació d'una gran superfície comercial alimentària en un espai municipal, és a dir, que pertany a tota la ciutadania. Ens neguem a comprar un projecte que prioritza els interessos privats per sobre de l'interès públic i que és contrari al model comercial català, que aposta pels mercats municipals com espais comercials diferenciats dels grans centres comercials, amb parades on es ven producte de proximitat i de qualitat, i que ha estat un èxit.

El mercat municipal està situat en un terreny del centre del municipi, que serveix per esponjar la zona de la Via Roma, molt edificada, i que ara deixa de ser de titularitat pública, ja que se cedeix a l'empresa privada, per una quota anual de 500.000 euros i 30 anys. Una concessió sota sospita, aprovada en el Ple del passat 28 de febrer, ja que només Mercadona es va presentar al concurs públic.I diem sota sospita per l'estrany que resulta que a un projecte d'aquest tipus només una gran superfície es presenti a diferència d'altres ciutats on hi ha hagut molta més competència per a aquest tipus de projectes.

Segons la sol·licitud de la llicència per Gran Establiment Comercial Territorial Col·lectiu (GECTC) que ha presentat l'Ajuntament de Salou a la Generalitat, el motiu de la concessió és revitalitzar i impulsar l'activitat del mercat municipal i per això cal remodelar-lo i constituir al mateix espai un centre comercial que, per la suma de superfícies de venda, configura un GECTC, d'acord amb el Decret llei 1/2009 d'ordenació dels equipaments comercials.

L'engany de tot plegat es fa evident en la recent comissió d'urbanisme del 6 de març, quan el govern de Granados presenta un nou projecte on, de cop i volta, desapareix la reforma integral del mercat. Així, per exemple, es deixen intactes la façana i les parades i es proposa només un manteniment del mercat: pintar-lo, arreglar la teulada, millorar les càmeres frigorífiques, etc. Unes obres menors amb un cost d'1.500.000 euros a càrrec de l'ajuntament. Per tant, contràriament a la voluntat de l'equip de govern, no es capitalitza el cànon. És a dir durant els pròxims 30 anys l'Ajuntament de Salou sap que cada any rebrà 500.000 € .

Així doncs, amb la desaparició de la reforma integral del mercat municipal, s'incompleix el motiu bàsic de la concessió, ja que desapareix l'interès públic de l'adjudicació que forma part del plec de clàusules. Només tenia sentit cedir terreny públic, si es reformava el mercat i, per tant, es generava interès públic. Sens dubte, millorar el posicionament de Mercadona a Salou, en cap cas es pot considerar d'interès públic. A més, amb aquesta modificació del projecte, la sol·licitud de la llicència per GECTC presentada queda obsoleta i no es pot justificar la implantació del GECTC.

Mentrestant, s'està negociant amb els paradistes diferents opcions pel que fa a les obres de conservació i manteniment de l'equipament. És possible que el mercat es tanqui entre quatre i sis mesos i que calgui muntar una carpa pels paradistes per continuar donant servei o que s'hagi de pagar una indemnització. En definitiva, el futur del mercat municipal de Salou, a causa del suport del govern de Granados als interessos privats d'un gran supermercat, és incert.

Alexandre Boquet és portaveu ERC-AM Ajuntament de Salou.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics