Divendres, 29 de Març de 2024

PRRS porcina: Les víctimes

El virus de la síndrome reproductiva i respiratòria porcina (PRRS, per les sigles en anglès) s'identifica per primera vegada a Europa el 1990 amb els primers brots als Països Baixos i Alemanya, des d'on posteriorment va arribar a Espanya i a altres països europeus. Des de llavors, s'estableix com a endèmic en nombroses regions i, tot i l'aplicació de mesures de control i prevenció, se succeeixen brots de major o menor intensitat de manera intermitent.

En el cas de Catalunya, recentment s'ha informat en alguns mitjans de la presència de brots especialment agressius d'aquesta malaltia en algunes comarques de Girona, amb les consegüents pèrdues econòmiques que això suposa. Pèrdues econòmiques, per què? Doncs perquè la presència d'aquest virus comporta caigudes de la productivitat, a banda de l'augment de la mortalitat i la necessitat d'extremar mesures de bioseguretat. Evidentment, des del sector ramader es prioritzen les implicacions des del punt de vista econòmic, però cal aclarir que les úniques víctimes aquí són els porcs.

Aquest virus afecta, encara que amb diferents presentacions, a porcs de totes les edats, sent ells els que pateixen la malaltia, amb quadres que van des de febre i pèrdua de gana a dificultats per respirar, passant per la tos, incoordinació, i fins a avortaments i mort prematura dins de l'àmbit de la captivitat, sempre en funció de l'edat de l'animal i de la virulència de la soca concreta de virus. De vegades es donen coinfeccions que agreugen el quadre clínic (meningitis, pneumònia, septicèmia, entre d'altres) i molts pateixen morts agòniques. Tot això deteriora encara més (si és que això és possible) les seves vides, sumant-se a el fet de viure amuntegats en espais molt reduïts adornats amb un "enriquiment ambiental" que presumeix de complir amb la normativa de "benestar animal".

D'altra banda, entre les mesures aplicades per prevenir i controlar la malaltia es troben els programes de vacunació. En aquest sentit, fa tan sols uns mesos es va traslladar un avís des de les autoritats daneses informant de la suspensió d'ús d'una de les vacunes comercialitzades després d'haver trobat animals infectats amb una soca que, presumiblement, és el resultat de la combinació de dues soques vacunals. És així com es confirma la presència de signes clínics associats en desenes de granges, arribant a la conclusió que no és segura la inoculació amb vacunes vives atenuades amb ceps diferents.

En definitiva, i tal com s'està fent evident aquestes setmanes, s'ha de posar la vida com a epicentre de totes les mesures, i això inclou les vides dels animals no-humans. El capitalisme salvatge ha aconseguit normalitzar en l'imaginari col·lectiu la violència en la seva màxima expressió amb la privació de llibertat de milions de porcs que, des del seu captiveri, han de sobreviure a malalties com el PRRS, a condicions de vida totalment humiliants i a l'opressió dels explotadors que diuen tenir-ne cura. És important per a la salut dels porcs controlar el virus de l'PRRS, però sobretot és imprescindible desenvolupar l'empatia necessària per deixar de veure a les altres formes de vida com a simples productes de consum.

Soraya García de Albizu és veterinària de Nova Eucària.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

reusenc v.1.0.  04 de Maig de 2020

Peste porcina en china

Las granjas porcinas españolas hicieron su "agosto" el año pasado "gracias" a la peste porcina en china (si eres sensible no te informes de como los tratan en china). En España el precio del cerdo llegó a subir hasta un 30% porque preferían vender el cerdo a china al precio de oro, a vender al productor español (ojalá alguien se vengue de esto en un futuro). Eso ha provocado el cierre de empresas pequeñas (las grandes tienen su propias granjas), encarecimiento del producto brutal al consumidor y en ocasiones falta de abastecimiento. Se sacrifican mas cerdos en España que población tiene, casi 50 millones al año, imagínate en china o eeuu... Entiendo tu preocupación, pero el problema no es ese, es de fondo. Atendiendo las necesidades del animal tal cual expones, el precio se duplicaría...¿quien se lo puede permitir sabiendo que en china se consume 70kg de cerdo por habitante y año con una población de 1400 millones de personas?