Dimecres, 03 de Març de 2021

Resposta al senyor Santana

17 de Setembre de 2015, per Jordi Escoda i Vilà

Deia Ortega i Gasset: “L’home i les seves circumstàncies”. Acceptem-ho. Després em permetré opinar sobre la seva ideologia. Jo vaig néixer a la República catalana (i espanyola). Al meu avui matern, pagès de Poboleda, el van enviar a Puerto Rico. Suposo que a fer una retirada no gaire honrosa. El pare era ebenista., fill de Reus, i la meva mare, sastressa de Constantí. El meu pare va anar a la Guerra per la República; el meu tiet matern va complir els 18 anys a la Batalla l’Ebre (la Quinta del Biberó), on va ser ferit, el van curar a Barcelona i va tornar al front i ajudant a cobrir la retirada d’un company malferit, el van fer presoner. Cap d’ells pertanyia a cap partit polític. A l’institut, era o un noiet de 10-12 any. Senyor Santana, la Dictadura de Franco va ser l’ocupació d’un país per les armes. Vam ser tractats simplement com a derrotats de tota manera, braços en alt, a cantar el ‘Cara el sol’. Muntanyes nevades. Tot a la força.

Un delegat de política volia que anéssim el nostre curs de l’institut a destrossar una església protestant. Ens hi negàrem. El 90-95% del poble sols parlava català; prohibició total parlar-lo entre classe i classe, i als professors els havíem de parlar en castellà, quan la majoria eren represàlies a Reus per la Dictadura. Ens vam negar a vestir l’uniforme del Frente de Juventudes i de la Falange. No va manar a campaments (de la Riba) ni excursions a Penyíscola, disfressats; ens donàven camises, pantalons, botes i mitjons, durant els set anys de batxillerat. Ens hi vam negar.

Els llibres. De la literatura catalana d’abans del 36 ni se’n parlava. Volien fer desaparèixer el país, tal com ara ho està fent el PP. Acabo (la llista és llarguíssima), no vull parlar de vostè, no em toca, sigui sincer. Vostè va ser la Dictadura, i ara és del PP. No li critico, és lliure, perquè nosaltres volem viure en llibertat i respectem totes les ideologies.

Li faré un petit recordatori: Redondela (2 morts), Sofico Matesa, Cooperativa d’Úbeda… La corruptela va començar amb Dictadura franquista. I un aclariment, a l'edat de quinze anys jo ja no em sentia espanyol.

Jordi Escoda i Vila, antic diputat, exsenador i antic empresari.

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Reusenc  21 de Setembre de 2015

Comentari

Sr. Escoda no se si el franquisme va ser bé o dolent, la majoria dels catalans que vivim en el 2015 no vam viure aquesta època. A nosaltre, els joves, ens està tocant viure un nou feixisme, el que Vd.. ara defensa, el del pensament únic que ens està dividint als catalans en bons i en dolent. Ens toca viure l'assetjament a famílies per demanar l'empar de la llei a la seva quota escolar de castellà (un ridícul 25%), o l'assetjament a càrrecs de Uniór perquè deixin els seus llocs pel seu únic pecat d'unir-se a l'independentisme. No se li ompli la boca de demòcrata Sr. Escoda que vostès són igual de feixistes o mes que els que vam teneir ara fa 50 anys. Per cert una anotació, crec recordar que Vd. cobrava un bon dineret com a diputat i senador del Regne d'Espanya que li fa fàstic, en canvi l'al·ludit Sr. Santana, així com altres companys de consistori de llavors mai van cobrar un cèntim per la seva labor a l'Ajuntament. Quina diferencia amb els nostres temps, que no solament perceben suculents salaris sinó que roben a mans plenes.