Divendres, 19 de Juliol de 2024

El Parc Tecnològic del Vi de Falset participa en un projecte sobre la gestió de l'oxigen en vins d'alta qualitat

El centre de recerca col·labora en aquest estudi, tutelat per tres cellers espanyols i finançat pel Centre per al Desenvolupament Tecnològic Industrial i la Unió Europea

26 d'Abril de 2017, per ACN
  • Càlcul d'oxigen en una bóta de vi

    ACN

El Parc Tecnològic del Vi (Vitec) de Falset participa en un projecte sobre la gestió de l'oxigen en vins d'alta qualitat. El Centre per al Desenvolupament Tecnològic Industrial (CDTI), a través del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), ha aprovat el finançament d'un projecte d'R+D+i, denominat 'Gestiredox', que pretén millorar la qualitat dels vins a través de la gestió de l'oxigen al celler. El projecte es durà a terme durant els propers dos anys i mig, amb una inversió de més d'1,1 milions d'euros. Està liderat per unes bodegues andaluses, Barbadillo, i compta amb la participació dels cellers Bodegas y Viñedos Fontana (Castella la Manxa) i Adegas Valmiñor (Galícia) com a socis, i de Vitec, com a únic centre de recerca on s'analitzarà el paper de l'oxigen en les diferents etapes de l'elaboració i embotellat del vi. Els quatre responsables del projecte conformaran un consorci.

Es tracta d'un consorci de "gran solvència tècnica i projecció internacional per a dur a terme aquest projecte innovador", es destaca des del centre de recerca, a través d'un comunicat. Amb aquesta iniciativa es pretén avançar en l'aplicació de l'oxigen i la comprensió dels seus efectes tant a curt com a llarg termini. Així, els responsables del projecte asseguren que "una bona gestió de l'oxigen és clau en la producció de vins d'alta qualitat".

Sobre el projecte 'Gestiredox'

'Gestiredox' és un projecte d' R+D+i de cooperació, que pretén optimitzar els processos productius del vi, des de la verema fins a l'embotellat, mitjançant la gestió correcta de l'oxigen, per garantir una forma de vinificació que asseguri la qualitat del vi i incrementi el període de consum.

Al llarg dels 30 mesos de durada del projecte s'optimitzarà la gestió de l'oxigen durant tot el procés de vinificació, amb la finalitat d'obtenir un producte de gran qualitat i minimitzar els riscos econòmics que suposa una mala gestió d'aquest compost.

A la finalització del projecte cada celler del consorci podrà establir els seus protocols de gestió d'oxigen en cada etapa, per a cada varietat i tipus de vi, garantint l'absència de defectes, l'estabilitat del vi i el seu màxim potencial organolèptic, a més de maximitzar la qualitat del producte final en el moment del seu consum.

La participació de Vitec

L'objectiu tècnic de Vitec en el projecte és desenvolupar nous protocols de mesura, control i actuació en la gestió de l'oxigen durant la verema -premsat i desrapat-, la fermentació alcohòlica i malolàctica, l'estabilització dels vins, durant l'etapa d'emmagatzematge i criança, i en el procés d'embotellat.

El centre de recerca vitivinícola, compta amb una llarga trajectòria en la participació de projectes d'R+D+i col·laboratius, tant amb cellers com amb organismes públics d'investigació vitivinícoles. També presumeix de tenir una gran experiència en la monitorització de l'oxigen en els diferents processos de vinificació i embotellat.

Vitec va iniciar la seva activitat l'any 2009, amb l'objectiu de potenciar la recerca aplicada i la innovació vitivinícola, i oferir a les empreses del sector les millors solucions tecnològiques disponibles en cada moment.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges